BRAȘOV. Tot mai multe abuzuri față de animale: cele domestice – abandonate, cele sălbatice – rănite intenționat
Prefectul Judeţului Braşov, Cătălin Văsii, a avut miercuri, la sediul instituţiei, o întâlnire de lucru la care au participat comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii de Mediu, Mircea Paraschiv, preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, Cristina Lapis, respectiv Paula Ciotloş, precum şi şeful Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisar de poliţie Adrian Tihoc.
Cristina Lapis a adus în discuţie cazuri în care animale domestice sunt abandonate pe domeniul public şi în care animale sălbatice sunt rănite accidental sau li se face rău de către oameni, iar asociaţia pe care o conduce este solicitată să intervină şi să le preia, fiind singura din judeţ autorizată în acest sens.
„Noi răspundem acestor solicitări, împreună cu Garda de Mediu, dar capacitatea noastră nu este nelimitată. În afară de Sanctuarul de urşi Libearty, mai îngrijim aproximativ 1.000 de câini fără stăpân. Ne manifestăm în continuare disponibilitatea de a ne implica şi de a colabora cu toate instituţiile care au atribuţii în gestionarea unor asemenea situaţii, dar ar fi bine să mai existe ONG-uri care să obţină autorizaţia necesară, pentru a împărţi efortul. Şi, de asemenea, este nevoie de implicarea mai puternică a administraţiei publice locale”, a declarat Cristina Lapis.
De asemenea, preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni” a menţionat dificultăţile întâmpinate în campania de sterilizare a câinilor de rasă comună şi metişi, cu stăpân, deşi legislaţia prevede obligativitatea sterilizării şi înregistrării acestor animale.
Ar fi nevoie de o armonizare a legislaţiei
Şeful Biroului pentru Protecţia Animalelor a prezentat atribuţiile acestei structuri recent operaţionalizate, precum şi primele rezultate ale activităţii sale, pledând, de asemenea, pentru cooperare între toate entităţile locale implicate în acest domeniu.
La rândul său, comisarul-şef al Gărzii de Mediu a evidenţiat deschiderea pe care o manifestă atât Asociaţia „Milioane de Prieteni”, cât şi Instituţia Prefectului, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Mircea Paraschiv a menţionat, însă, că ar fi nevoie de o armonizare a legislaţiei în domeniu, în sensul clarificării unor situaţii în care competenţele sunt prea disipate între instituţii şi apar blocaje sau întârzieri în intervenţii.
Brașovul, exemplu de bune practici
La rândul său prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a declarat că „a fost o întâlnire foarte utilă, care a arătat, o dată în plus, că în judeţul Braşov instituţiile statului şi reprezentanţii zonei nonguvernamentale au un dialog constructiv, colaborează, caută împreună soluţii şi demonstrează că sunt părţi ale aceleiaşi comunităţi. Cred că şi în această privinţă judeţul nostru este un exemplu de bune practici. În privinţa gestionării situaţiilor de urgenţă provocate de animalele periculoase, ne-a ajutat mult faptul că avem o procedură clară în acest sens, aprobată încă de la începutul anului 2020 de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Cred că nu este întâmplător faptul că o bună parte din această procedură se regăseşte în conţinutul recentei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, a declarat, la finalul întâlnirii, prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.