Expres

BRAȘOV. Tetkron are din nou licență de operare. Fără folos!

  • IMG_2087_217938.JPG
  • IMG_2083_217935.JPG
  • IMG_2085_217936.JPG
  • IMG_2084_217934.JPG
 

Conducerea Tetkron SRL – societatea, aflată în subordinea Consiliului Local, având ca obiect transportul, furnizarea și distribuția de agent termic – a primit marți din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) patalamaua care atestă că a fost din nou licențiată.

Tetkron și-a pierdut, în 21 decembrie 2015, licența de funcționare, după cinci ani de activitate, de fapt, dosarul de reînnoire a fost retras din cauza pierderilor financiare înregistrate, pierderi tehnologice de exploatare, de pe rețelele de termoficare. Societatea a mai putut funcționa încă trei luni, timp în care Consiliul Local ar fi putut decide prelungirea contractului de concesiune a serviciului de termoficare pentru maxim 12 luni. Asta nu s-a întâmplat și, chiar dacă a rămas cu patrimoniul, Tetkron nu a mai primit bani de la bugetul local pentru acoperirea pierderilor și nici subvenționarea prețului de livrare a gigacaloriei către populației. Neputând achita datoriile către producătorul de energie termică Bepco, acesta nu a putut plăti factura de gaz și, la mai bine de două săptămâni de la încetarea licenței, sistemul centralizat de termoficare a „înghețat”.

Se știe că soluția de atunci și de acum a consilierilor locali, care alcătuiesc și Adunarea Generală a Asociaților (AGA) Tetkron, a fost înființarea unui serviciul public în cadrul Primăriei, care să se ocupe de  transportul, furnizarea și distribuția agentului termic, iar Tetkron să ceară licența doar ca producător. La data de 31 martie avea 14 centrale termice care deserveau 3.458 de apartamente, dintre cele 10.700.

Formulare interpretabilă

Directorul Tetkron, Liviu Mosora, a declarat că, deși a cerut licențiere doar pentru activitatea de producţie, pe documentul primit marți de la ANRSC scrie că este acordat pentru „serviciul de alimentare cu agent termic, cu excepţia producţiei în cogenerare”, formulare care trebuie „tradusă” de juriști, întrucât poate fi interpretată că se referă și la transport, distribuţie şi furnizare. Aceeaşi formulare exista şi pe licenţa din 2010, în baza căreia Tetkron şi-a desfăşurat activitatea până în această primăvară, doar că atunci era clasa 2, iar acum este clasa 3, diferența fiind dată de numărul de clienți. Totuși, în anexele documentului este menţionată şi o restricţie: „Nu face obiectul prezentei licenţe acordarea permisiunii titularului, de a presta serviciul la nivelul unei unităţi administrativ-teritoriale”. Practic, în documentul de licenţiere obţinut de Tetkron se arată că poate fi folosit „în cazul licitaţiilor organizate de către autorităţile administraţiei publice locale responsabile, în condiţiile stabilite de Legea serviciilor publice şi Legea serviciului public de alimentare cu energie termică”, dar în Braşov se doreşte înfiinţarea unui serviciu public de termoficare, nu organizarea unei licitaţii prin care să fie stabilit un operator. Licenţa are valabilitate de 12 luni.
Pe de altă parte, şi dacă ar vrea să înceapă producţia prin acele centrale de cvartal, Tetkron nu mai are cum, pentru că relația cu furnizorul de gaze naturale a încetat la scurt timp după ce s-a sistat furnizarea.

Datorii de peste 18 milioane de lei

La această oră, a mai spus Mosora, Tetkron are datorii în valoare totală de 18.242.000 de lei, din care 15.314.000 de lei către producătorul de agent termic Bepco. De asemenea, societatea mai are de achitat taxe şi impozite locale către primăriile Braşov şi Săcele, dar şi anumite sume către lichidatorul CET Braşov, reprezentând chirii pentru unele active și rate scadente pentru achiziția altora.
Mosora susţine că o mare parte a acestei datorii ar putea fi stinsă dacă aleşii locali ar aproba hotărârea privind acoperirea pierderilor înregistrate la data de 31 decembrie 2015,  în valoare de 13,6 milioane  de lei. De asemenea, Tetkron ar mai avea de recuperat aproximativ două milioane de lei din rambursări de TVA, însă această sumă ar intra în conturile societăţii dacă se va câştiga procesul cu ANAF.
La asta se adaugă cel puțin 936.000 de lei, suma reprezentând cele șase salarii compensatorii pentru cei 104 angajați disponibilizați, care își încheie astăzi perioada de preaviz.

Citiţi şi:

UPDATE BRAŞOV. Disponibilizaţii de la Tetkron cheamă în instanţă societatea şi Consiliul Local

BRAŞOV. Scandal la Tetkron, episodul al II-lea

BRAŞOV. Scandal cu huiduieli la Tetkron

BRAŞOV. Apa caldă şi căldura vor veni direct de la Primărie

BRAŞOV. Au rămas doar două soluţii la criza termoficării

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button