BRAŞOV. Tetkron are banii de facturi, nu are cine să facă plata
Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la societatea Tetkron SRL, formată din membrii Consiliului Local Brașov, s-a întrunit astăzi pentru găsirea unor soluţii la blocajul produs în sistemul centralizat de termoficare, la această oră doar 4.100 de apartamente din circa 13.500 de abonaţi primind apă caldă.
La AGA au participat 18 dintre cei 26 de consilieri locali acţionari, care astfel a fost statutară, în prim-plan fiind discutarea situaţiei conducerii executive a Tetkron, distribuitorul de agent termic, care are un Consiliu de Administraţie nefuncţional şi doar doi directori în exerciţiu, în urma demisiilor, dar şi a faptului că cei trei membri ai CA rămaşi au interdicţie de a se întâlni din partea procurorilor DNA care au declanşat la finele lui iunie o anchetă.
De altfel, AGA a luat la cunoştinţă faptul că şi juristul Tetkron, Marian Constantinescu, şi-a dat demisia de marţi, un act pe care viceprimarul Ciprian Bucur l-a catalogat ca fiind „de onoare”. „Nu toţi au decis la fel, alţii s-au ascuns de răspundere cerând transferul pe o altă poziţie în societate. Domnul Mateciuc, de exemplu, care a trecut de la funcţia de director economic la cea de simplu economist, transfer aprobat de directorul coordonator, Gogu Emanuel, înainte de ca acesta să-şi dea demisia şi să intre în concediu medical. Daniela Pălănceanu şi Gabriel Toma şi-au dat demisia din CA, iar Bogdan Munteanu, care e şi preşedintele CA, Liliana Horga şi Claudia Radu nu se pot întâlni, până se ridică, dacă se va întâmpla asta, interdicţia pusă de procurori. Acolo este un vid executiv, dar este vorba şi despre un management defectuos al directorilor care au lăsat să se ajungă în această situaţie”, a declarat viceprimarul.
CA este nefuncţional, dar va avea membri în plus
El a precizat că, în aceste condiţii, AGA a decis majorarea numărului de membri ai CA, de la cinci la şapte şi demararea procedurii de selecţie a acestora, pentru aceasta urmând a se apela la un expert independent, „nu ca prima dată, când au fost făcute nominalizări de către AGA”.
Totuşi, deşi se vrea a fi soluţie de avarie, selectarea a patru membri care să poată lua decizii nu poate rezolva criza apei calde, procedura durând cel puţin 30 de zile. Între timp trebuie schimbat şi statutul Tetkron, dar toate acestea nu duc la plata facturilor în timp util, astfel încât după 15 septembrie, când expiră întreruperea din motive tehnice a distribuţiei de agent termic, Bepco SRL, producătorul de energie termică, să furnizeze apă caldă şi ulterior încălzire.
Chestionat asupra refuzului de-a demite întregul CA, Bucur a susţinut că soluţia ar fi nelegală, pentru că cei trei au un contract de management în derulare, nefiind nici măcar momentul evaluării lor, ceea ce ar fi permis, poate, înlocuirea, pe motiv de neîndeplinire a atribuţiilor sau de nerespectare a planului de management.
La rândul său, consilierul local (PNL) Adrian Oprică spune că la AGA de astăzi au fost întoarse pe toate părţile variantele pentru deblocarea situaţiei, fiind vorba despre un „subiect sensibil şi foarte important, de aceea am făcut apel la colegii mei din AGA să-l trateze cu seriozitate, nu ca pe o temă electorală”. Oprică a mai afirmat că îşi asumă cheltuielile cu cele două persoane în plus din CA, „doar pentru a putea funcţiona şi a preveni crearea altor probleme la Tetkron”.
Totuşi, numărul membrilor din CA ar putea rămâne acelaşi, dacă se va ridica interdicţia şi cei trei îşi vor putea exercita atribuţiile. Clarificarea situaţiei judiciare a acestora ar urma să se facă în câteva zile, drept care AGA de la Tetkron se va reuni din nou luni, 31 august, înainte de şedinţa lunară de Consiliu Local. „Cum am mai spus, avem o casă de avocatură cu care suntem în discuţii, pentru a fi totul corect, legal. Tot cu ei ne vom consulta şi în privinţa semnării contractului dintre Bepco şi Tetkron, care a expirat în 30 aprilie 2014 şi trebuie reînnoit, asta în baza contractului-cadru pe 15 ani dintre cele două părţi. Dar asta se va discuta marţi, când am stabilit o întâlnire într-o comisie din reprezentanţi Bepco, Tetkron şi ai Primăriei Braşov”.
„Asta e lipsă de responsabilitate”
Soluţia adoptată de AGA nu a fost pe placul consilierilor locali PSD Cătălin Leonte şi Răzvan Popa, drept care cei doi s-au abţinut de la vot. „Asta e lipsă de responsabilitate, hai să ne jucăm, mai punem doi membri în CA, să fie şapte, dar de fapt patru care să decidă pentru şapte şi dacă ăia trei scapă de interdicţie nu mai punem. Asta înseamnă cheltuieli în plus pe spinarea unei societăţi care nu îşi poate plăti facturile. Normal că nu am fost de acord, trebuie demis tot CA-ul – că nici ăia trei nu îşi pot îndeplini atribuţiile – şi pus altul care să rezolve problemele”, a spus Răzvan Popa.
Cătălin Leonte a confirmat ceea ce spusese şi viceprimarul Ciprian Bucur, Tetkron are banii să-şi plătească mare parte din datoria către Bepco, 17 milioane de lei, dintre care 12,4 milioane de lei scadente: „Noii membri CA au sarcina să întocmească o solicitare către Consiliul Local de a plăti pierderile pe care firma de termoficare le-a avut în 2014 şi pe care ANRSC (nota red- Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunale) le-a avizat de multă vreme. Este vorba despre vreo 7,8 milioane de lei. Pe lângă această sumă, firma mai are în cont 1 milion de lei, iar Tetkron a câştigat un proces cu ANAF, în care a solicitat returnarea de TVA – încă 1,5 milioane de lei. Cu banii aceştia se poate face plata arieratelor către Bepco şi să deblocăm situaţia”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.