Expres

BRAŞOV. Telefonul mobil, între un lucru necesar şi un moft ce poate fi periculos pentru copii

 

Telefonul mobil poate fi util pentru copii, atunci când vor să ia legătura rapid cu părinţii sau cu alte persoane apropiate, dar în acelaşi timp reprezintă un pericol pentru ei, nu doar prin prisma faptului că-i aduc în atenţia hoţilor, ci şi pentru că folosit necorespunzător îi poate duce în zona „întunecată” a internetului.

„Odată ce v-ați hotărât că este momentul să-i achiziționați copilului dumneavoastră un telefon, va trebui să țineți cont de câteva reguli. Acestea vor fi menite să vă protejeze copilul de eventualele pericole la care ar putea fi expus. Iată câteva dintre cele mai importante: Nu-i cumpărați de la început un telefon complicat și performant. Telefonul nu trebuie perceput de către copii ca un accesoriu, ci ca un instrument necesar siguranței lor și facilitării comunicării cu cei apropiați. Cel puțin într-o prima fază îi veți lua un telefon mai simplu, cu funcții de bază, urmând ca, pe măsură ce va crește (când se apropie de adolescență, de pildă), va avea nevoi diferite și veți vedea că se comportă responsabil, să îi puteți dărui unul mai complex”, au sfătuit reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov.

„În condițiile în care telefoanele permit inclusiv accesul la rețelele sociale, la tot felul de jocuri, la muzică, la video-uri, acestea se pot transforma și într-un instrument de tip «cyberbullying». Din păcate, acest fapt presupune inclusiv posibilitatea să fie hărțuit de alți copii/ chiar de persoane adulte prin intermediul mesajelor, imaginilor sau chiar al rețelelor sociale”, au avertizat poliţiştii braşoveni.

Pentru a evita problemele, părinţii sunt sfătuiţi să stabilească anumite limite de utilizare a telefonului, să le spună copiilor câte minute pot vorbi, câte mesaje pot trimite şi cât internet poate utiliza. De asemenea, trebuie stabilite momente în care telefonul nu ar trebui folosit (spre exemplu, în timpul orelor de la şcoală, în apropierea orei de culcare etc.). Pentru a se asigura că micuţii nu vor exagera cu utilizarea telefonului mobil, părinţii sunt îndemnaţi să-şi impună şi lor anumite limite în utilitarea internetului, deoarece copiii învață ușor prin imitație.

„Copiii trebuie să facă diferenţa între informaţiile publice şi informaţiile personale, să ştie că informaţiile personale nu trebuie transmise decât persoanelor cunoscute şi de încredere. Cei mici trebuie să oprească funcţiile de Bluetooth sau date mobile (Internet) atunci când nu le utilizează pentru a transfera date, evitând astfel comunicarea cu alte dispozitive. În cazurile de intimidare sau hărţuire prin telefon, în care numărul apelantului este identificabil, se poate restricţiona primirea apelurilor de la numărul de telefon respectiv, aceasta fiind o funcţie disponibilă pe anumite modele de telefon. Dacă ameninţările continuă şi pe alte căi, este recomandată sesizarea autorităţilor”, au explicat reprezentanţii IJP Braşov.

Minorii trebuie încurajaţi să spună unei persoane de încredere cât mai repede cu putinţă dacă au primit mesaje ameninţătoare, imagini sau filmuleţe ofensatoare, apeluri agresive. De asemenea, este important să li se explice minorilor de ce nu este normal să efectueze apeluri false de urgenţă. Nu în ultimul rând, trebuie să fie învăţaţi să nu vorbească tare la telefon, să nu aibă conversaţii personale într-un loc public, să nu facă fotografii fără a cere permisiunea şi să nu le ofere străinilor telefonul, să nu se laude cu el.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button