Expres

BRAȘOV. Sute de polițiști, jandarmi și cadre ISU vor fi la datorie în minivacanța de Paște / Recomandări

  • img-20220422-wa0002.jpg

Polițiști, jandarmi și angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov vor fi la datorie în minivacanța de Paște.

În perioada 22 – 25 aprilie 2022, peste 760 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov vor fi angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță publică și pentru o intervenție rapidă la sesizări.

„Polițiștii brașoveni vor acționa în cadrul dispozitivelor instituite la nivelul întregului județ, zilnic, cu aproximativ 200 de forțe de ordine și peste 100 de autospeciale, iar în noaptea Învierii Domnului, cu aproximativ 250 de forțe și 130 de autospeciale. Forțele de ordine planificate în serviciu vor desfășura activități pe două paliere, unul fiind de prevenire și descurajare, iar al doilea de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.
Polițiștii brașoveni vor acționa în zonele lăcașurilor de cult, unde se desfășoară slujbele religioase, în zonele turistice și zonele de agrement de pe raza întregului județ Brașov, centrele și societățile comerciale, piețe, precum și în stațiile și mijloacele de transport în comun”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

„Pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice vor fi la datorie poliţiştii de la rutieră. În intervalele în care se preconizează un trafic intens, în funcție de condițiile atmosferice și de evoluția valorilor de trafic înregistrate, polițiștii vor folosi autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor. În ceea ce privește mijloacele de transport feroviar, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică, atât în stațiile de cale ferată, cât și în vagoanele de călători”, a adăugat sursa citată.

Jandarmii vor fi prezenți și în zonele montane, de agrement și de picnic

Și Jandarmeria Brașov va asigura măsuri de ordine și siguranță publică în zonele din imediata apropiere a lăcașurilor de cult pe timpul desfășurării slujbelor religioase. În noaptea de Înviere, peste 100 de jandarmi vor fi la datorie, la nivel de județ.

„Recomandăm credincioșilor care participă la slujbe să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor, să acorde atenţie sporită bunurilor şi obiectelor personale, să evite implicarea în incidente, să evite locurile foarte aglomerate și să solicite imediat intervenţia jandarmilor atunci când situaţia o impune.
De asemenea, în această perioadă efective de jandarmerie montană vor fi angrenate în misiunii de ordine publică în zonele turistice frecventate și vizitate de turiști, în zonele de agrement și de picnic, acolo unde brașovenii și nu numai, aleg să se relaxeze în perioada sărbătorilor.
Jandarmii montani se vor afla pe toate traseele montane, precum și pârtiile de schi care încă sunt deschise, cu principala misiune de a acorda sprijin și îndrumare, fiind pregătiți să intervină în ajutorul persoanelor aflate în dificultate”, au informat și reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

ISU Brașov, verificări pentru prevenirea incendiilor

Efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Brasov sunt angrenate într-o serie de activităţi menite să asigure nivelul de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători.

Inspectorii de prevenire au desfăşurat deja activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi turistice şi de agrement, unităţi comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane.
Ei au asigurat și pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor, astfel încât să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită credincioşilor.

Inspectorii de prevenire vor fi prezenți și în Noaptea de Înviere la diferite lăcaşuri de cult pentru acţiuni de supraveghere.
De asemenea, în scop preventiv și pentru asigurarea climatului de siguranță peste 30 de pompieri și 6 autospeciale de stingere vor efectua misiuni de asigurare la lăcașurile de cult din județ.

Recomandările pompierilor

Potrivit reprezentanților ISU Brașov, accesul în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. Trebuie asigurată dotarea lăcaşurilor de cult cu stingătoare, iar instalaţiile electrice şi sistemele de preparat şi încălzit hrană trebuie întreţinute şi exploatate în bune condiţii, fără improvizaţii ori defecţiuni. Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se va asigura supravegherea lor pe toată durata menţinerii aprinse.

Participanţii la slujbele pascale trebuie să acorde un plus de atenţie utilizării lumânărilor şi candelelor aprinse (în special în Noaptea de Înviere) pentru a preveni posibilele incidente ce pot apărea în astfel de situaţii.

În nici o situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate, și nu adormiţi cu lumânările aprinse!

Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.

Personalul clerical, după terminarea slujbelor religioase, este sfătuit să efectueze un control riguros pentru înlăturarea oricăror eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.

„Întrucât foarte mulţi cetăţeni aleg să-şi petreacă zilele libere în mijlocul naturii, la un grătar sau în jurul unui foc de tabără, există riscul producerii unor incendii ce pot afecta fondul forestier în cazul în care focul este scăpat de sub control. Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente ce se pot solda cu urmări grave, reamintim că pregătirea focului pentru prepararea hranei se va face doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor, prin efectuarea acestor activităţi cât mai departe de vegetaţia uscată şi în nici un caz pe timp de vânt puternic.
Nu lăsaţi copiii să se joace cu focul şi nu-i lăsaţi nesupravegheati, iar înainte de a pleca din locul unde aţi petrecut, stingeţi cu apă focul, cărbunii încinşi sau jarul”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, mr. Ciprian Sfreja.

Alte recomandări:

– Manifestaţi grijă pentru banii şi bunurile proprii (geantă, portmoneu, telefon mobil) atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate (la cumpărături, în piaţă, bazar, lăcaşe de cult), pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare;
– În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră;
– Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor;
– Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele;
– Participanții la trafic sunt sfătuiți să circule cu atenţie, să respecte semnalizarea rutieră şi semnalele poliţiştilor rutieri.

„Conducătorii auto nu trebuie să conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, să conducă prudent, fără bruscarea comenzilor autovehiculului, să se asigure temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre, să evite depășirile care, în condiții de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase și să respecte regimul legal de viteză prevăzut pentru fiecare sector de drum pe care se deplasează!
Pietonii sunt sfătuiți să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.
Nu uitați, atitudinea preventivă vă poate salva din multe situaţii neplăcute!”, a transmis comisarul de poliție Alina-Maria Ivan.

În caz de urgență, sunaţi la 112.

Pentru iubitorii de drumeții au fost emise următoarele sfaturi:

-Să se informeze temeinic despre traseul ales (lungime, durată, grad de dificultate, echipament necesar, etc);
-Să consulte starea vremii și să fie pregătiți cu echipament pentru vreme rea (ploaie, vânt, grindină), având în bagaj echipament impermeabil;
-Să se deplaseze numai pe trasee marcate și să nu se abată de la traseul stabilit;
-Să aibă o hartă cu traseele montane;
-Să informeze cabanierul de traseul pe care urmează să-l parcurgă;
-În caz de accidente, probleme de sănătate, să solicite ajutorul autorităților;
-Să nu plece singuri la drum;
-În cazul în care întâlnesc animale sălbatice, să nu se apropie de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni;
-Să respecte muntele, să se bucure de frumusețea naturii, să respecte zonele protejate, vegetația și oamenii întâlniți.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button