BRAȘOV. Surprize nocturne pentru pasionații de artă, știință, sport și meșteșuguri / Tur gratuit al Castelului Bran
De Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment care avea loc tradițional în luna mai, dar care va fi organizat astăzi, din judeţ, cel puțin nouă instituţii au anunţat că vor fi deschise până în miez de noapte pentru public, printre care Castelul Bran, Prima Şcoală Românească, Muzeul Mureşenilor, Casa Ştefan Baciu, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul Civilizației Urbane. Lista o puteţi consulta pe site-ul evenimentului: noapteamuzeelor.org.
Artă live și explorarea cosmosului la Muzeul de Artă
Atât iubitorii de artă și umanism, cât și comunitatea celor atrași de lumea tehnică și exactă a științelor, vor avea parte de o vizită memorabilă în timpul evenimentului mult așteptat, Noaptea Muzeelor, la Muzeul de Artă Brașov, care va fi deschis sâmbătă, 12 iunie, între orele 18.00 – 24.00, pentru a oferi o experiență completă publicului său. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere povestea formării Lunii și a Pământului, iar apoi se vor transforma în exploratori spațiali. Astfel, ei vor deveni personaje principale ale unor tablouri fotografice create de echipa „Drag de Fotografie” în studioul pregătit în expoziția „Moon Impact. O poveste geologică”. Galeria Națională și maeștrii artei românești aflați la etaj vor fi sursă de inspirație pentru o lucrare de artă creată în cursul serii, sub ochii publicului, de către artista Getty Tatomir. Opera de artă va fi scoasă la licitație, iar fondurile vor fi donate Muzeului de Artă Brașov pentru susținerea activității acestuia în comunitatea locală. Noaptea Muzeelor reprezintă ultima oportunitate de a vizita expoziția „Moon Impact. O poveste geologică”, dar și Galeria Națională, căci muzeul își va închide apoi porțile până la mijlocul lunii iulie pentru renovări parțiale și pregătirea unei noi expoziții.
Pe durata acestui eveniment, va fi permis accesul concomitent a 45 de persoane în incinta muzeului, cu respectarea măsurilor de combatere a epidemiei Covid-19. Accesul în sălile muzeului nu este permis cu mâncare și băutură, iar bagajele voluminoase vor fi lăsate la recepția muzeului. Ultima intrare se va face la ora 23.30. Masca de protecţie este obligatorie.
Ateliere de îndemânare și creativitate
Muzeul de Etnografie Braşov participă la Noaptea Europeană a Muzeelor cu două filiale ale sale: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului şi Muzeul de Etnografie „Gheorghe Cernea” din Rupea. Ambele vor putea fi vizitate în intervalul orar 18.00 – 24.00. Vizitatorii sunt invitaţi să cunoască bogăţia culturală din inima Braşovului sau a comunităţii din Rupea şi să participe la atelierele de îndemânare şi creativitate, special organizate cu această ocazie. Accesul pe întreaga durată a evenimentului este gratuit.
La Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului vizitatorii sunt invitaţi să se conecteze, prin expoziţia permanentă din cadrul muzeului, cu viaţa braşovenilor din secolele XVIII – XX, să admire piesele unicat şi pline de încărcătură simbolică prezentate în cadrul expoziţiei temporare „De Paşti în Ţara Bârsei” şi să participe, alături de copii, la cele două ateliere tematice de creativitate şi îndemânare, sub îndrumarea profesioniştilor muzeului. Obiectele rezultate le vor putea păstra ca amintire.
Pe parcursul nopţii, vizitatorii muzeului de la Rupea au posibilitatea să participe la atelierele de lucru manual unde vor învăţa tehnici de împletituri, dar şi să deprindă figuri de dans popular în cadrul atelierului interactiv „Jocuri populare româneşti”. Aceste ateliere sunt posibile datorită colaborării Muzeului Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea cu Asociaţia „Ramidava XXI” Rupea şi cu „Junii Cetăţii Rupea”. Va fi şi o prezentare de costume populare româneşti purtate de femeile din „Junii Cetăţii Rupea”. Nu vor lipsi filmele documentare privind viaţa şi trecutul rupenilor, precum şi fecioreasca fetelor şi găteala capului femeilor din Crihalma.
Tipografi ai celui mai vechi document din limba română
Muzeul Casa Mureşenilor îşi deschide şi el porţile pentru vizitatori. Şi de îi veţi trece pragul, veţi avea parte de o surpriză… istorică. Se împlinesc 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului Hans Benkner”, iar acest lucru va fi marcat „ca la carte” în „Casa Mureşenilor”. Toţi cei care vor ajunge la Muzeu, sâmbătă noapte, vor putea participa la ateliere interactive de tipărit, cu ajutorul unei replici tipografice, după model coresian. Ateliere de unde vor pleca acasă inclusiv cu o „Scrisoare a lui Neacşu” în buzunar.
„Muzeul Casa Mureşenilor Braşov este partener al Muzeului Municipal Câmpulung Muscel, într-un program de anvergură naţională, dedicat aniversării a 500 de ani de la apariţia primului document scris în limba română. Vizitatorii noştri vor putea să-şi preseze la această tipografie, să-i spunem istorică, un document, în care este şi originalul Scrisorii lui Necşu, dar şi o transcriere în litere latine, pentru a fi înţeleasă mai uşor”, a explicat managerul instituţiei braşovene, Valer Rus.
Asta în special pentru a familiariza tânăra generaţie cu acest document şi importanţa sa.
„Scrisoarea lui Neacşu” este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. A fost redactată, cel mai probabil, în 29-30 iunie 1521. „În această scrisoare, un demnitar local din Câmpulung – Dlagopole, pe atunci, anunţa sau îl prevenea pe primarul sas al Cetăţii Braşovului de mişcări de trupe în partea sudică a ţării noastre de astăzi. E foarte important acest lucru că un român comunica cu un demnitar sas, ceea ce este de-a dreptul miraculos”, a mai spus Valer Rus.
Scrisoarea lui Neacşu se află la Arhivele Naţionale, fililala Braşov, potrivit aceleiaşi surse. Tot la Muzeul Casa Mureşenilor, vizitatorii vor putea vedea şi expoziţia „Şcoala de altădată”. Muzeul este deschis între orele 17.00 – 23.00, iar participarea la evenimente se face contra unei sume simbolice, de 1,5 lei. Copiii, seniorii, militarii, persoanele cu dizabilităţi au gratuitate.
„1, 2, 3 și START” la Casa Sfatului
Și la Muzeul Judeţean de Istorie din Casa Sfatului va fi deschis pentru Noaptea Muzeelor, după cum se arată pe pagina de facebook a instituției: „1, 2, 3 și START la Noaptea Muzeelor! În curând veți descoperi de ce am folosit «limbaj sportiv». Vă așteptăm la Casa Sfatului, începând cu ora 18!”. Ulterior, au fost devoalate câteva din surprize: „Vă așteptăm începând cu ora 18, la Casa Sfatului, să descoperiți și să vizitați, în premieră, noua expoziție: CITIUS, ALTIUS, FORTIUS * Secvențe din istoria sportului românesc. Expoziție de patrimoniu sportiv, organizator principal: Muzeul Judetean de Istorie Brașov”. Muzeul rămâne deschis până la 23.30.
Și la Codlea, și la Feldioara
De asemenea, la Muzeul Tradițiilor Codlene, vizitatorii sunt așteptați astăzi, în intervalul 18:00 – 23:30, să descopere cele 7 expoziții permanente și o expoziție temporară nouă de fotografie și sculptură mică, venită tocmai din Gorj, „Oameni și locuri din Țara lui Brâncuși”.
Și Cetatea Feldioara – Marienburg poate fi vizitată până aproape de miezul nopții.
Concert în Sala de Muzică a Reginei Maria
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.