Expres

BRAȘOV. Studenții de la Urbanism au propuneri pentru înverzirea orașului

  • urban-studenti3_296647.jpeg
  • urban-studenti2_296648.jpeg
  • urban-student1_296645.jpeg
  • urban-studenti_296646.jpeg

Zece studenți ai Facultății de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“  – București au efectuat un stagiu de  practică de șase săptămâni la Primăria Brașov, unde au putut să își aprofundeze cunoștințele în situații reale de lucru, în cadrul departamentelor de specialitate, Direcția Arhitect-Șef, de la verificarea documentațiilor de urbanism sau analiza dosarului pentru eliberarea autorizației de construire, la ședințele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) sau gestionarea bazelor de date din sistemul GIS. Pentru a nu rămâne datori comunității brașovene, care le-a fost ,,acasă” din 23 martie, studenții au analizat trei cartiere, din punctul de vedere al spațiilor verzi, și au venit cu soluții de înverzire a acestor zone. Având în vedere importanța Căii București, care reprezintă axa principală de acces dinspre București, aceasta a fost analizată separat.

,,Studenții au venit cu propuneri de transformare a anumitor zone din cartierele brașovene în spații verzi, precum și cu măsuri care pot fi replicate la nivelul întregului municipiu, cum ar fi înverzirea refugiilor stațiilor RAT sau folosirea vopselei care să poată absorbi dioxidul de carbon. Este prima oară când Primăria Brașov a primit studenți de la urbanism în stagiu de practică, iar aceasta este doar una dintre etapele parteneriatului pe care primăria îl are cu Universitatea «Ion Mincu»”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Ce alte propuneri au mai făcut studenții

Studenții au mai propus refacerea aliniamentelor stradale, pe toată lungimea străzilor studiate. Un exemplu este strada Zorilor, care a ajuns să aibă doar din loc în loc câte un arbore, într-un petic de  pământ, înconjurat de o suprafață mare de asfalt. O altă propunere a lor a fost refacerea terenurilor virane din cartiere, prin plantarea de copaci și arbuști, astfel încât acestea să devină zone de relaxare. Alte soluții din partea viitorilor arhitecți au fost înlocuirea stâlpișorilor de pe trotuare cu jardiniere sau ghivece cu flori și decorarea stâlpilor de iluminat cu plante agățătoare, deschiderea zonelor verzi spre trotuare, acolo unde există o distanță suficient de mare până la blocurile de locuințe.

Studenții au prezentat și soluții care necesită, pe lângă implicarea municipalității, și implicarea cetățenilor sau proprietarilor privați: înverzirea refugiilor RATBV, prin acoperișuri verzi; înverzirea acoperișurilor unde există partere evazate, de obicei spații comerciale, cum ar fi cele de pe Calea București (partea stângă, spre centru); realizarea de picturi murale pe blocurile de locuințe, care, prin colorit, înfrumusețează zona, iar prin utilizarea de vopseluri care absorb dioxidul de carbon, contribuie la purificarea aerului.

Acord între Primăria Brașov și Universitatea de Arhitectură din București

Stagiul de practică de la Primăria Brașov face parte dintr-un parteneriat pentru o perioadă de 5 ani, încheiat între Primăria Brașov și universitatea bucureșteană.   În 2 februarie primarul Allen Coliban și reprezentanții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București (UAUIM) – Facultatea de Urbanism, prorector conf. dr. arh. Simona Munteanu și decan conf. dr. arh. Claudiu Runceanu, au semnat un acord de parteneriat între cele două instituții, acord aprobat de consiliul local prin HCL Nr.727 din 17 decembrie 2021.

„E vorba despre un acord de parteneriat care vizează trei paliere importante: implicarea studenților în an terminal în practică profesională în serviciile de urbanism ale Primăriei Brașov, un al doilea palier, care se referă la formare continuă pentru specialiștii din administrația publică locală – e vorba despre direcțiile de urbanism – și un al treilea, care se referă la programe de studii, și pentru început este vorba despre un program de master în domeniul urbanismului, urmat fiind, în timp, de un program de licență. (…) Urmare a acestui acord de parteneriat, vom începe să consolidăm de fapt curricula acestui program, urmând să continuăm cu etapele acreditării și, în funcție de toate termenele care decurg din aceasta, cât mai curând posibil, vom organiza o admitere la Brașov. Cel mai probabil discutăm despre anul 2023, este puțin probabil ca toate aceste termene să reușească să fie atinse în așa fel încât să dăm admitere în septembrie 2022. Cu siguranță, fiind vorba de un program de studii, va avea nevoie de întreaga de toate aspectele logistice, ceea ce presupune o filială, de fapt, a Facultății de Urbanism la Brașov”, a explicat conf. dr. arh. Claudiu Runceanu, la semnarea acestui parteneriat.

Scopul parteneriatului este stabilirea unei colaborări pe termen de 5 ani, pentru consolidarea ofertei educaționale la nivelul Zonei Metropolitane a Municipiului Brașov și a rolului de pol universitar regional al Brașovului și transformarea Brașovului într-un oraș modern, model de referință din punct de vedere al studiilor, institutelor de cercetare, tematicii abordate și infrastructurii create în acest sens. Parteneriatul stabilește cadrul general al acestei colaborări, urmând ca decizii punctuale să fie luate în funcție de evoluția activităților.

Citiți și:

O universitate de top vine la BRAȘOV. Ce alte domenii ați vrea să apară, întreabă primarul


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare