Expres

Brașov. Strategie de acces la educație a copiilor romi, prezentată în cadrul proiectului „Autostrada către Școală”

  • conferintadiseminareautostradacatrescoala2_210306.JPG
  • conferintadiseminareautostradacatrescoala3_210308.JPG
 

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brașov, în parteneriat cu Fundaţia „Transilvania Expres” şi cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, derulează, în această perioadă, proiectul „Autostrada către Școală”. Astăzi, la Brașov, a avut loc conferința de diseminare a „Strategiei de acces la educație a copiilor romi”, elaborată în cadrul acestui proiect. Scopul strategiei, realizată de conf. univ. dr. Codrina Șandru și echipa sa, este acela de a atrage atenția asupra aspectelor cu care se confruntă comunitățile de romi și de a găsi soluții pentru rezolvarea acestora. Practic, au fost cercetate 15 comunități din județul Brașov și au fost realizate 20 de interviuri semi-structurate cu directori de școală, diriginți, lideri locali și părinți romi, precum și un focus grup la care au participat experți în implementare locală. Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie 2015-martie 2016. Datele oficiale arată că situația școlară a copiilor romi este, în general, mai rea decât a celorlalți copii. Din acest motiv, strategia a căutat să identifice, mai întâi, problemele reale cu care se confruntă copiii romi, dar și care este relația dintre școală și comunitățile de romi. Astfel, principalele dificultăți cu care copiii din aceste comunități se confruntă sunt: absenteismul și abandonul școlar, dezinteresul părinților față de școală, comportamentele neadecvate la școală, delăsarea, tradițiile și mentalitățile, precum și chestiunea identității. În urma discuțiilor, specialiștii au identificat soluții atât generale, cât și locale pentru rezolvarea acestora. Activitățile extracurriculare cum sunt taberele, spectacolele sau cercurile, cultivarea unei atitudini pozitive față de copii, clasele vocaționale, comunicarea școală-familie, internatele școlare, o masă caldă, responsabilizarea copiilor, o școală mai atractivă, promovarea valorilor de respect și de bună conviețuire au fost doar câteva dintre soluțiile locale găsite pe parcursul acestei cercetări. Copiii romi văd școala ca pe un mediu securizant, în condițiile în care acasă nu se simt în siguranță, din cauza problemelor pe care le au.

Îmbunătățirea situației copiilor

Proiectul „Autostrada către Școală” urmărește îmbunătățirea situației copiilor din 15 localități: Buneşti, Satu Nou, Crihalma, Harseni, Jibert, Lisa, Arini, Sâmbăta de Sus, Recea, Şinca Veche, Vama Buzăului, Voila, Cutuş, Ticuşu Vechi și Părău. Prin proiect se urmărește desfășurarea unor activități de educație formală și nonformală atât pentru cadre didactice și specialiști în educație și incluziune socială, dar mai ales pentru copii de vârstă școlară de etnie romă, dublate de activități de informare și cooperare, iar toate aceste activități ar trebui să conveargă astfel încât să contribuie la dezvoltarea personală a copiilor romi și să îi sprijine să evolueze și să asigure menținerea lor în școală, integrarea lor socială și, ulterior, integrarea lor profesională. Proiectul finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, se desfășoară în perioada 23 februarie 2015 – 30 aprilie 2016 și are o valoare totală de 1.877.270,80 lei. Proiectul vizează înfiinţarea unui centru de resurse pentru mediatorii școlari, cadrele didactice și specialiștii din domeniul educaţiei și incluziunii sociale din judeţul Brașov, care să funcţioneze pe o perioadă de minim 11 luni, care să sporească gradul de cunoaștere al beneficiarilor vizaţi, prin implicarea a 15 mediatori școlari și 30 de cadre didactice în activităţi de formare formală și nonformală a acestora în domenii precum mediere școlară, protecţia mediului, egalitatea de șanse, interculturalitate și multiculturalitate.

Citiți și: 

BRAŞOV. Măcar „Autostrada către şcoală” se construieşte

BRAȘOV. Măcar o autostradă se face


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button