BRAȘOV. Spitalul Regional. Studiul de fezabilitate aprobat
Consiliul Local Brașov a aprobat ieri, 23 decembrie, într-o ședință de îndată, studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Brașov, document care stabilește valoarea proiectului, condițiile optime de construire a acestui spital, termenele și necesarul de investiții. Conform documentului aprobat de aleșii locali, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații, 972 de paturi, din care 56 sunt pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, cele mai noi aparate și echipamente medicale din România. Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani. Inaugurarea spitalului este prevăzut în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA).
Proiectul noii unități sanitare prevede construirea unei clădiri principale (cu o suprafață desfășurată de circa 141.000 mp), a unei parcări supraetajate (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule) și a unei clădire pentru servicii tehnice (11.000 mp, 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș). Se asemenea, va fi realizat un parc de agrement (circa 10.000 mp, inclusiv bufet de aproximativ 250 mp), dar și un parc fotovoltaic (aproximativ 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Reprezentanții primăriei au precizat că proiectul este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei regionale în domeniul sănătății. De asemenea, proiectanții au luat în considerare cele mai recente evoluții ale strategiei europene de asistență medicală, inclusiv cu programul Sănătate 2020 și cu programul EU4Health și este aliniat și promovează obiectivele de dezvoltare durabilă.
Conform calendarului estimat de specialiștii consorțiului de firme selectat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cadrul acordului de finanțare nerambursabilă cu Primăria Brașov, în cel de al doilea trimestru din 2022 ar trebui aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.
După ședința de plen, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că „votul dat de Consiliul Local este finalul unui drum lung, care a început în 2018, un drum complicat, pentru că a suferit mai multe modificări pe parcurs și din punctul de vedere al capacităților, și din punctul de vedere al surselor de finanțare. Au fost analizate toate scenariile, atât cel al parteneriatului public privat, cât și scenariul unor finanțări nerambursabile. De aici încolo, rolul pentru găsirea acestor finanțări se mută la Ministerul Sănătății. Vorbim despre o investiție care este importantă nu doar pentru Brașov, ci și pentru zonă, pentru regiune, o investiție care se ridică la 490 de milioane de euro fără TVA…Eu sper să obținem susținere din partea Ministerului Sănătății și în continuare. Avem toate scenariile pe masă la acest moment, din punctul de vedere al surselor de finanțare, de aici încolo va fi o discuție inclusiv politică, la nivelul Ministerului Sănătății, pentru a face acest obiectiv realizabil”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.