BRAȘOV. Spital redeschis după 10 ani, și cu donații de la localnici și diaspora. Dacian Cioloș, prezent la inaugurare
După mai bine de 10 ani cu ușile închise, un spital din județ este pregătit să își primească pacienții din comunitatea care l-a dorit și care a contribuit la redeschidere,
La eveniment a participat și premierul desemnat Dacian Cioloș, la invitația primarului USR PLUS Camelia Bertea, dar și prefectul Cătălin Văsii și Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean.
Pentru reabilitarea și funcționarea spitalului, administrația locală a alocat 152.000 de euro, iar din donații din partea localnicilor și a românilor din diaspora au mai fost strânși 90.000 de euro.
Spitalul își va desfășura activitatea în subordinea administrației locale din Victoria. Este finanțat integral din venituri proprii, realizate din sumele încasate pentru serviciile medicale prestate pe bază de contract, precum și din alte surse prevăzute de lege, după cum se arată în hotărârea asumată acum trei luni de premierul demis Florin Cîțu și contrasemnată de mai mulți miniștri, printre care ministrul Sănătății.
Spitalul din Victoria a fost desființat în aprilie 2011, odată cu alte peste 60 de unități din toată țara, în urma unei Hotărâri de Guvern în perioada când prim-ministru era PDL-istul Emil Boc, iar în clădire a funcționat o unitate medicală publică-privată, în baza unui contract de asociere între CL Victoria și o societate din Sibiu, contract care a încetat la finele lunii mai.
„Era o situație destul de defavorizantă pentru orașul nostru, pentru că nu acoperea decât o paletă restrictivă de servicii medicale. Mai exact, două specialități: fizioterapie și boli interne. Este totuși un oraș cu 8.000 de locuitori, iar dacă adăugăm și locuitorii comunelor aferente, suntem undeva la 20.000 de oameni care am rămas fără spital. Cetățenii au fost nevoiți să facă naveta la cel mai apropiat spital, la Făgăraș, care se află la o distanță de 30 km, iar pentru alte afecțiuni mai grave, la Brașov, la 110 km distanță față de Victoria. Nu mai spunem despre problemele cu transportul”, a declarat primarul orașului Victoria, Camelia Bertea.
Noua structură a spitalului a fost aprobată de către Ministerul Sănătății. Administrația locală a solicitat, prin intermediul DSP Brașov, 50 de paturi pentru spitalizare continuă și 27 de paturi pentru spitalizare de zi. Ce specialități medicale vor funcționa la Victoria ne spune tot primarul orașului: „Specialitățile pe care le-am propus noi sunt: chirurgie, boli interne, fiziokinetoterapie, pediatrie, ginecologie, cardiologie, endocrinologie – unde avem deja personal medical identificat. De asemenea, avem asistenți medicali și infirmieri în zonă, urmând ca pe parcurs să completăm și cu alte specialități”.
Spitalul orășenesc Victoria a fost deschis pentru prima dată în 1974, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății, iar în 1980 a fost dată în folosință o clădire nouă pentru serviciile medicale de care beneficiau locuitorii din zonă. Din 2006, în acest spital îngrijirile medicale s-au axat mai mult pe tratarea cazurilor cronice, astfel că denumirea a fost de Spitalul de Boli Cronice Victoria.
Ulterior evenimentului, Dacian Cioloș a comentat pe Facebook:
„Cel mai greu lucru de făcut în România e să fii un om normal. Nu excepțional, genial, olimpic, nu. Doar un simplu om normal. O minoritate vocală a luat captivă o societate întreagă și și-a impus valorile proprii: șmechereala, combinațiile și bătutul din buze. Îmi este rușine că stăm fără să le replicăm acestor oameni și îmi este și mai mare rușine când asist la inaugurarea unui spital la care primărița a muncit cu mâinile ei. E vorba despre spitalul din orașul Victoria, județul Brașov, și despre Camelia Bertea, aleasă acum doi ani primar.
Am fost azi să cinstim normalitatea, în timp ce trebuie să răspundem combinațiilor politice.
Acum, ar trebui să o laud pe Camelia și să vă spun că iată că se poate. Dar este evident că se poate. Sunt mii de locuri minunate în țara asta, comunități care reflectă munca și sufletul unor oameni normali. Pe ei nu îi vedem, pentru că discuția publică e mereu despre orgolii și combinații. Da, avem oameni buni în USR și asta nu e nicio mirare. Sunt oameni normali și în celelalte partide, dar e de neexplicat de ce câștigă și stau în lumina reflectoarelor frecvent aceiași oameni toxici și indiferenți la suferința celor de la care cer voturi.
S-a vorbit despre statul român ca unul eșuat. Să nu poți construi spitale 30 de ani și să nu te pregătești de pandemie după primele valuri grave nu mai poate fi scuzabil. Dar statul român nu e o clădire, o instituție fizică, e reprezentat de o mână de oameni. Mulți dintre ei sunt oameni normali prinși în același soi de captivitate. Noi ne propunem politic o reformă profundă, dar ea nu va reuși fără ajutorul acestor oameni. Despre care trebuie să știți că suferă la fel ca ceilalți, deși poate uită atunci când ocupă poziții în structura instituțiilor statului român.
Ce vreau să spun este că normalitatea e la o întindere de mână. Nu suntem blestemați și neputincioși. Suntem timorați și neîncrezători. Una dintre misiunile urgente ale liderilor țării este să redea încrederea cetățenilor și, dacă vă uitați la ce a realizat colega mea în orașul Victoria, o sa vedeți că speranța există. E nevoie doar să credeți, cum a făcut ea, și așa au venit zeci de voluntari și donatori să ajute la refacerea spitalului.
Îi mulțumesc Cameliei pentru acest moment de normalitate și de liniște cu care ne-a întâmpinat azi. România e plină de oameni normali și muncitori, iar noi trebuie doar să deschidem ochii.
Avem de ales între normalitate si cei care ne țin captivi. Asta a făcut Camelia și pentru asta îi mulțumesc în cel mai uman mod cu putință”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.