BRAŞOV. Şomer obligat să restituie 5.700 de lei pentru că a avut venit: 3 lei!
După decizii de impunere a contribuţiei la Sănătate, cu somaţii de plată şi ameninţări de executare silită, trimise copiilor pentru alocaţiile ţinute în cont bancar, şirul aberaţiilor generate de inadvertenţele din Codul Fiscal continuă cu şomerii.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov este obligată de Curtea de Conturi să execute silit aproape 200 de braşoveni, pentru a recupera de la ei indemnizaţiile de şomaj pe motiv că aceştia le-ar fi încasat nejustificat, întrucât aveau venituri din dobânzi bancare sau din „cedarea folosinţei bunurilor” (închiriere). Nu contează – în ochii legiuitorului – că „nea Ion” a dat o fâneaţă spre folosinţă, pentru care a încasat 78 de lei lunar vreo 4-5 luni, prevederea legislativă valabilă la acea dată (martie 2014) spune că a avut venituri şi a încasat nejustificat indemnizaţie de şomaj timp de 12 luni (omul având vechime în muncă de peste 20 de ani). Drept care i s-a emis o decizie de impunere pentru 6.180 de lei, reprezentând indemnizaţia de şomaj pe un an întreg şi „accesorii”: dobânzi şi penalizări.
Unul dintre cele mai scandaloase cazuri este al unui şomer care a avut ghinionul să se înscrie la AJOFM, solicitând indemnizaţia la care era îndreptăţit, în 11 martie 2014, cu opt zile înainte ca prevederea restrictivă să devină caducă. În perioada 11 martie 2014-10 martie 2015 a primit din bugetul asigurărilor de şomaj indemnizaţie în cuantum total de circa 5.700 de lei. Toată această sumă, la care s-au adăugat accesorii, fiscale i-a fost imputată, pentru că în anul care a trecut a primit dobândă pentru un cont bancar: trei lei!
Directorul executiv al AJOFM Braşov, Liliana Dragomir, a explicat că asemenea situaţii, care sunt absurde, dar legale, au ieşit la iveală în urma unui control al Curţii de Conturi, din februarie-martie 2014, una dintre măsurile care le-au fost impuse fiind suprapunerea bazei de date a AJOFM cu cele de la Casa de Pensii, de la universităţile din Braşov, de la ANAF, pentru a verifica dacă persoanele cărora li se plăteşte indemnizaţie de şomaj şi/sau stimulente financiare nu sunt cumva în „incompatibilitate”. Asta întrucât Curtea de Conturi a constatat că 197 dintre beneficiarii AJOFM înregistraţi până în 19 martie 2014 aveau venituri din „cedarea folosinţei bunurilor” sau „din investiţii” şi, potrivit Codului Fiscal, în vigoare la acea oră, nu aveau dreptul la ajutor de şomaj. „Codul Fiscal s-a schimbat din 19 martie 2014, în ceea ce priveşte această prevedere, această interdicţie, în cazul dobânzilor bancare, dar pentru perioada cât a fost valabilă, 2013-2014, a trebuit să întocmim dosare de debit, oamenii în cauză având şi venituri de 7.000 de lei pe an, dar cei mai mulţi primind doar câţiva lei. Nu am avut ce face, trebuie să respectăm legea, şi noi, şi Curtea de Conturi, dar uite că ne-am ales cu procese. Şi într-adevăr cele mai multe situaţii sunt aberante, îi ceri omului înapoi mii de lei, pentru că a avut dobânzi de câţiva lei pe an!”, a declarat directoarea AJOFM Braşov.
De altfel, „nea Ion” cu fâneaţa nu s-a lăsat intimidat de somaţiile de plată şi ameninţările cu executarea silită şi a dat în judecată Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Braşov. A câştigat procesul, urmând să-şi recupereze banii. Şi nu este singurul care a procedat aşa, astfel că directoarea AJOFM a dispus realizarea unui raport cu toate cazurile de acest gen, pentru a-l înainta Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), forul superior, solicitând recomandări pentru soluţionarea situaţiilor în care aplicarea legii generează aberaţii de genul celor menţionate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.