BRAŞOV. Sindicaliştii din Sănătate au pichetat… cabinetul prefectului
Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România a demarat un amplu program de acţiuni sindicale. Sindicaliştii din Sănătate afirmă că eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale, deblocarea posturilor de specialitate, majorarea salarială cu 25% în 2016 sunt doar câteva dintre revendicările negociate încă de la începutul acestui an de Federaţia SANITAS cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. „Atitudinea Guvernului privind legea salarizării şi mai ales cea de genul „uite legea, nu e legea” nu a făcut decât să ne împingă către o radicalizare a acţiunilor sindicale, în vederea soluţionării revendicărilor noastre”, afirmă protestatarii.
Sindicaliştii cer oprirea „umilirii angajaţilor din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-social” şi atrag atenţia Guvernului României că „sectorul sanitar este lăsat să se zbată între lipsa dotărilor şi cea a personalului de specialitate, insuficient pentru acest sistem atât de important, dar lăsat sau chiar încurajat în continuare să emigreze”, pentru condiții mai bune de muncă și salarizare.
Proiectul legii salarizării a umplut paharul
Sindicaliştii din Sănătate au început cu o pichetare, astăzi, la Palatul Parlamentului. Protestul a fost programat în intervalul orar 11.00 – 13.00. De asemenea, în acelaşi interval orar, „toate organizaţiile judeţene Sanitas şi cei de la sindicatele bugetare din cadrul CNSLR- Frăţia vor organiza acţiuni specifice la prefecturile judeţene”, anunţau liderii de la Bucureşti. La Braşov, însă, dată fiind ploaia abundentă şi rece, reprezentanţii Sindicatului Medisan-SANITAS au „pichetat” doar cabinetul prefectului cu o delegaţie, care i-a înaintat reprezentantului Guvernului în teritoriu o listă cu „principalele disfuncţionalităţi ale sistemului sanitar”. În absenţa preşedintelui Medisan, Paul Negoescu, aflat în concediu medical, delegaţia a fost condusă de Gheorghe Manea, preşedintele CNSLR Frăţia, la care este afiliat sindicatul braşovean, şi de Balint Lenke, lidera de sindicat din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
Conform memoriului, „membrii Sindicatului MEDISAN-SANITAS Brașov, precum și toți salariații unităților sanitare, medico-sociale și sociale din județ sunt alături de colegii lor din toată țara în acțiunea de protest împotriva Guvernului Româmiei. Salariații din sistemul sanitar public brașovean sunt oripilați de acțiunile prin care Guvernul încearcă să umilească permanent aceste categorii profesionale.
Lipsurile acumulate de-a lungul anilor, atât în personal cât și în mijloace materiale, ne fac să ne gândim la acțiuni concertate de subminare a acestor sectoare de activitate-medical, medico-social și social.
Dacă toate aceste acțiuni nu erau sau nu păreau suficiente, Guvernul a pus cireașa pe tort inventând un sistem de salarizare care să demonstreze, dacă mai era cazul, că sănătatea și asistența socială NU SUNT prioritare pentru cei care guvernează, orice culoare politică ar avea ei.
Prin tot ceea ce face Guvernul actual demonstrează că își dorește, cu ardoare, bulversarea populației. Împingerea unor categorii sociale către o radicalizare a mișcărilor de protest ne poate duce cu gândul că se dorește, probabil, ascunderea unor nenorociri mai mari pe care Guvernul le pregătește întregii populații a României.
Membrii sindicatului nostru consideră că abordarea unui dialog între organizația noastră și instituția pe care o conduceți poate fi mult mai eficient decât o pichetare a Prefecturii. De aceea vă solicităm să transmiteți Guvernului pe care-l reprezentați la nivelul județului nostru revendicările care ne pot duce, prin soluționare, la amplificarea protestelor sindicale la nivelul tuturor unităților sanitare și medico-sociale”.
Revendicările Federației SANITAS din România:
1. Eliminarea inechităților salariale pentru toți angajații din sistemul sanitar și de asistență socială.
2. Creșterea salariilor angajaților din sistemul sanitar și de asistență socială cu 25% și în anul 2016.
3. Acordarea sporurilor specifice medicilor și pentru perioada orelor de gardă.
4. Acordarea sporurilor la salariul de bază actual pentru întreg personalul din sistemul sanitar și de asistență socială.
5. Adoptarea unui nou Regulament de sporuri pentru sistemul sanitar și de asistență socială.
6. Respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar și adoptarea unui normativ specific pentru asistența socială.
7. Deblocarea și finanțarea posturilor de specialitate din sistemul sanitar și de asistență socială.
8. Reglementarea funcționării rețelei de medicină școlară.
9. Reglementarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistenților medicali.
10. Reglementarea unei forme unice de pregătire pentru asistenții medicali.
11. Alocarea unui procent de 6% din PIB pentru SĂNĂTATE.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.