BRAŞOV. Sindicaliştii de la Nitramonia acuză discriminarea la care sunt supuşi făgărăşenii
Ei nu au fost incluşi în modificarea recentă a Legii pensiilor, care prevede că aceia care au locuit cel puţin 30 de ani în zone de poluare remanentă cu amoniac şi derivate se pot pensiona mai repede cu doi ani, fără penalizare din cuantumul indemnizaţiei.
Această nedreptate făcută făgărăşenilor a fost discutată astăzi în ședința Comisiei de Dialog Social, convocată la solicitarea filialei Brașov a Confederației Naţionale Sindicale Cartel Alfa. În cadrul dezbaterii conduse de prefectul Ciprian Băncilă, reprezentanții Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro din cadrul SC Nitroporos SRL Făgăraș au solicitat modificarea art. 65, alin. 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, completată și modificată. Dispoziția legală menționată prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă din cauza emisiilor de amoniac şi derivate. Nemulțumirea Sindicatului Liber Nitramonia este legată de faptul că localitatea Făgăraș nu este cuprinsă în lista zonelor afectate de poluare, fapt considerat o discriminare și o inechitate față de cei care și-au desfășurat activitatea la societatea Nitramonia.
Prefectul Județului Brașov a preluat documentația prezentată în cadrul comisiei pentru a o transmite Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Personanelor Vârstnice, cu solicitarea de a iniția demersurile necesare pentru introducerea zonei Făgăraș în prevederile art. 65 alin. 5. din legea 263/2010. „Cu siguranță, zona Făgăraș se încadrează în prevederile legale pe care le-am discutat în cadrul Comisiei de Dialog Social. Combinatul Nitramonia este cel mai vechi combinat de acest fel din țară, cu o istorie de 95 de ani, iar zona aferentă este afectată de poluare remanentă. În cel mai scurt timp, solicitarea dumneavoastră va fi transmisă factoriilor de decizie de la nivel guvernamental pentru analiză și pentru adoptarea măsurilor de reglementare a situației”, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.
Legea a fost modificată în 17 iulie, fiind incluşi în plus doar târg-mureşenii
Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 (actualizată luna trecută) privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la articolul 65: „(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”. Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie și a intrat în vigoare duminică, 17 iulie. Aceasta prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureş – ce sunt afectate de poluarea remanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate – beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială.
Până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. Din moment ce şi în zona oraşului Târgu-Mureş există un combinat chimic, iniţiatorii noii legi au afirmat că facilitatea trebuie să se aplice şi pentru acesta. Conform legislaţiei în vigoare, reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, este valabilă doar până la 31 decembrie 2030.
Este de înţeles astfel supărarea celor de la Nitramonia şi a celorlalţi făgărăşeni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.