BRAȘOV. „Simbolurile neamului românesc”, sfințite, dar tot ascunse publicului larg
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, mitropolitul Ardealului, a sfințit Ansamblul comemorativ „Simbolurile neamului românesc” din cimitirul Bisericii „Schimbarea la Față” din Brașov. Proiectul a fost realizat de Asociația Columna din Brașov, cu sprijinul Parohiilor Blumăna II și VIII din oraș.
Ansamblul cuprinde o cruce de mari dimensiuni și busturile mai multor personalități din istoria neamului românesc, așezate în cimitirul brașovean în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul. Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, conform basilica.ro.
„Ne bucurăm să binecuvântăm astăzi acest monument al dăinuirii noastre aici, având ochii ridicați, în rugăciune, spre cer”, a spus părintele mitropolit.
„Crucea aceasta cuprinde toate crucile celor înmormântați aici, sufletele lor fiind în Împărăția Cerurilor. Este înconjurată de mărturii ale celor care sunt simboluri vrednice de urmat ale neamului românesc, sunt cei care stau la temelia a tot ceea ce suntem noi acum”, a subliniat ÎPS Laurențiu.
După slujba de sfințire, Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Schimbarea la Față”, alături de părintele Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Brașov, slujitorii bisericii și alți preoți din oraș.
Busturile adunate sub numele „Simbolurile neamului românesc” se află în cimitirul cunoscut de brașoveni drept Cimitirul „Micșunica”, de aproape zece ani, fiind admirate în treacăt doar de brașovenii care au mormintele de familie și ajung în acel colț de lângă gard, pentru că nimic nu anunță că în zonă s-ar afla un muzeu în aer liber închinat istoriei naționale, începând cu Burebista şi până la Carol I, muzeu întins pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.
Ar fi trebuit să fie 40 de busturi, însoțite de citate extrase din lucrările unor personalități istorice și de poezii, pe plachete, dar unele s-au mai șters între timp, până când s-au găsit banii necesari finalizării (foto 7-9, din 2018) Toate personajele de piatră au fost realizate de sculptorul codlean Vasile Prisecaru și de fiica sa, Elena Prisecaru.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.