BRAŞOV. Siguranţa pe internet, necesară în viaţa reală
Activitatea din mediul virtual ne influenţează viaţa reală, iar uneori se întâmplă să ne „împingă” spre infractori. Anual, a doua săptămână a lunii februarie este dedicată „Zilei Siguranţei pe Internet”, pentru a promova în rândul oamenilor, îndeosebi în rândul copiilor şi adolescenţilor, utilizarea într-un mod responsabil a tehnologiei online şi a telefoanelor mobile.
„În lipsa unei informări corecte a copiilor cu privire la riscurile la care se expun printr-o utilizare neadecvată a Internetului (accesarea anumitor site-uri, crearea de conturi pe reţele de socializare, publicarea de date personale sau fotografii indecente, descărcarea neautorizată a unor programe sau materiale găsite pe Internet) aceştia pot deveni foarte uşor victime ale mediului online”, atrag atenţia reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov.
În această săptămână, polițiști din cadrul Biroului de Analiză si Prevenire a Criminalității ai IJP Brașov, împreună cu Organizația Salvați Copiii – Biroul Local Brașov, desfășoară activități de informare pe această temă în școlile din municipiu.
Poliția Brașov le aminteşte tinerilor că internetul este un spaţiu public la care oricine are acces şi că nu este bine să publice poze sau informaţii personale în mediul virtual. De asemenea, poliţiştii braşoveni atrag atenţia că nu tot ce apare pe internet este neapărat adevărat.
„Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor. Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi să vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Stabileşte împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program pentru folosirea computerului. Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Vorbeşte direct cu părinţii tăi sau cu un adult în care ai încredere şi explică-le ce te-a îngrijorat”, le transmit poliţiştii braşoveni copiilor.
La rândul lor, părinții trebuie să țină cont de următoarele recomandări: să supravegheze atent activitatea copiilor pe internet; să caute alături de ei informaţii care să-i intereseze; să pună laptopul sau calculatorul într-o zonă deschisă, de unde îi pot supraveghea, să folosească mecanisme de control parental şi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere; să-i înveţe pe cei mici să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet şi să le explice de ce nu este bine să stabilească, pe ascuns, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe reţelele de socializare.
„Încurajaţi-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă; Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii; Învăţaţi-vă copilul ce înseamnă autoprotecţia pe Internet. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi găsească un nume fictiv; În cazul în care sesizaţi schimbări negative în comportamentul copiilor, discutaţi cu aceştia şi încercaţi să aflaţi cauzele care au generat aceste modificări. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei”, mai recomandă reprezentanţii IJP Braşov.
Profesorii, educatorii și asistenții sociali pot contribui la crearea unui internet mai bun prin echiparea elevilor și studenților cu abilități de alfabetizare digitală și prin dezvoltarea abilităților lor de gândire critică, ceea ce le va permite să navigheze mai bine în mediul online. Ei îi pot încuraja să facă alegeri corecte online și pot crea un exemplu personal de comportament online pozitiv pentru elevii lor.
Dat fiind faptul că internetul poate crea dependență, copiii nu trebuie lăsați să petreacă ore în șir în fața ecranului, ci trebuie să li se ofere alternative de petrecere a timpului liber.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.