Expres

BRAȘOV. Și Vasile Bran rămâne fără certificatul de revoluționar

  • vasilr-bran.jpeg

Secratariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) va lua în discuţie retragerea certificatului de revoluţionar („luptător cu rol determinant”) al brașoveanului Vasile Bran, un parlamentar cu state vechi în Casa Poporului,, anunţă Ziare.com.

Dar cine era Vasile Bran şi ce anume făcea la Revoluţie? Ziare.com a aflat pe surse că Vasile Bran era şi „ales” şi înainte de 1989, dar în Marea Adunare Naţională. Două evenimente majore l-au prins pe Vasile Bran în această calitate, adică de membru în singurul for care era – teoretic – deasupra lui Nicolae Ceauşescu: Revolta muncitorilor de la Br aşov începută pe 14 noiembrie 1987, cu zi înainte ca Vasile Bran să fie ales în Marea Adunare Naţională, el fiind şef la atelierul de topitorie-turnătorie la Întreprinderea „Tractorul”. Revoluţia din Decembrie 1989, când n-a mişcat niciun deget în calitate de membru al Marii Adunări Naţionale atunci când dictatorul a hotărât ca forţele de represiune să tragă cu muniţie de război împotriva manifestanilor, celebrul ordin „Radu cel Frumos”.

Alrfel spus, la Vasile Bran şi la alţii ca el se referea Nicolae Ceauşescu atunci când striga la proces: „Voi răspunde doar în faţa Marii Adunări Naţionale”.

Și pensie de fost parlamentar

Ales deputat pe data de 18 iunie 1990 în circumscriptia electorala nr. 8 Braşov din partea FSN, Vasile Bran a făcut parte din Comisia pentru industrie şi servicii şi a lucrat la Legea privatizării.

În 1992 a schimbat FSN-ul cu PD-ul şi a obţinut un nou mandat de parlamentar până în 1996. Din 1996 până în 2004 a mai făcut parte din două legislaturi.

De pe sinteza activităţii parlamentare rezultă că din 1992 până în 2004 Vasile Bran a avut 8 luări de cuvânt şi 16 propuneri legislative (din care 2 promulgate ca legi), ceea ce înseamnă că – deşi n-a fost un deputat prodigios – merită pensie specială.

Pe lângă indemnizaţia de fost parlamentar, Vasile Bran beneficiază de un venit de 2.000 de lei ca „revoluţionar cu rol determinant”.

Ce pierde odată cu certificatul

Sesizarea de retragere a certificatului de revoluţionar al lui Vasile Bran a fost întocmită de Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, în colaborare cu revoluţionarul Marian Moroşanu, cel care a iniţiat proiectul de lege prin care foştii membri ai PCR, precum şi cei care au făcut parte din Gărzile Patriotice, din Armată, din Miliţie şi din Securitate să nu poată beneficia de privilegii de revoluţionari, ştiut fiind că mulţi au obţinut astfel de certificate în mod fraudulos.

Odată cu pierderea acestui certificat, se pierd şi anumite drepturi conferite prin lege, cum ar fi: prioritate la închirierea şi cumpărarea de locuinţe din fondul de stat, acces gratuit la tratament şi consultaţii în spitalele şi policlinicile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale, medicamente gratuite, acces gratuit la sanatorii şi baze de tratament aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Ultimul cuvânt îl are instanța

Ca procedură, o comisie din SSPR primeşte sesizarea şi va verifica dosarul de revoluţionar a lui Vasile Bran: unde a fost la Revoluţie, ce a declarat el că a făcut ca să poată fi încadrat la „merite deosebite” şi, mai important, dacă povestea lui este confirmată şi de alte persoane. În baza analizei, Comisia de la SSPR va lua o decizie – de retragere sau de menţinere a certificatului – atacabilă în instanţă fie de Vasile Bran, fie de autorii sesizării.

Până acum, printre cei cărora SSPR le-a anulat certificatele de revoluţionar – dar instanţa va avea ultimul cuvânt – se numără Ion Iliescu, Vasile Blaga, Silvian Ionescu, Alexandru Arşinel, Cornel Dinu.

Sursa foto: Ziare.com


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button