Expres

BRAȘOV. „Se cuvine să-i onorăm şi pe eroii prezentului”

  • ziua eroi-oficiali_297291.jpg
  • ziua eroi-veterani_297298.jpg
  • ziua eroi-Patrascu_297292.jpg
  • ziua eroi1_297299.jpg
  • ziua eroi-preoti_297294.jpg
  • ziua eroi-coliva_297295.jpg
  • ziua eroi_297297.jpg
  • ziua eroi-defilare_297296.jpg
  • ziua eroi3_297293.jpg

La 40 de zile de la Înviere, când creștinii prăznuiesc Înălţarea la cer a Domnului, este, de aproape un veac, și Ziua Eroilor (tradiția a fost întreruptă în perioada comunistă). La toate monumentele și în cimitirele eroilor din județul Brașov au fost organizate ceremonii religioase și militare.

Subprefecţii Ambrus Izabella Agnes şi Lucian Pătraşcu, dar şi viceprimarii municipiului Braşov, Flavia Boghiu şi Sebastian Rusu, au participat la ceremonialul din Piaţa Unirii Braşov. Evenimentul a fost organizat de Prefectura Braşov şi Garnizoana Braşov.

În alocuțiunea sa, subprefectul Lucian Pătraşcu (foto 3) a subliniat că „Ziua Eroilor este un prilej de a cinsti, o dată în plus, memoria ostaşilor noştri care au căzut pe câmpul de onoare în România, dar şi în alte state. Este şi un prilej de a cinsti memoria luptătorilor anticomunişti martirizaţi în închisori şi lagăre, a tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea ţării, pentru suveranitate şi credinţa strămoşească. Şi cred că se cuvine să-i onorăm şi pe eroii prezentului. Pe acei oameni, ştiuţi sau neştiuţi, care trăiesc printre noi şi care, prin ceea ce fac pentru ţară şi pentru semenii lor, merită cu adevărat acest titlu de erou. Să ne plecăm cu recunoştinţă şi respect în faţa eroilor noştri şi nu-i uităm nicicând. Pentru că, aşa cum a spus Nicolae Iorga, cine uită, nu merită. Iar exemplul lor de patriotism, curaj, onoare şi devotament se cuvine să ne inspire pe toţi. În acest spirit trebuie să educăm generaţiile tinere, pentru că numai astfel vom putea birui încercările prezentului şi viitorului”.

La Ziua Eroilor din Piața Unirii au participat şi câteva zeci de braşoveni, cei mai mulți fiind elevi și vârstnici, aceștia din urmă fiind îmbrăcați în costume populare, dată fiind marea sărbătoare creștină.

La Monumentul Eroilor au fost depuse coroane și jerbe de flori, iar, după doi ani de restricții, la finalul ceremoniei, a defilat garda de onoare a Garnizoanei, formată din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, Jandarmeriei și ISU Brașov.

Depuneri de coroane şi, mai ales, ceremonii religioase (slujbe de parastas) au avut loc şi la Cimitirul Militar Groaveri, Monumentul Eroilor din Bartolomeu şi Cimitirul Militar Şprenghi, dar și la Cimitirul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button