Expres

BRAŞOV. Se caută soluţii pentru a opri prăbuşirea bisericilor fortificate

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gabor, arhitectul-şef al judeţului, Adrian Ibănescu, reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice, însoţiţi de arhitecţi şi avocaţi, preşedintele Filialei Braşov-Harghita-Covasna a Ordinului Arhitecţilor din România, Bertleff Johannes Andreas, şi consilierul directorului interimar al Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov, Gheorghe Mitran, s-au întâlnit zilele trecute pentru a vedea ce este de făcut pentru salvarea monumentelor istorice, în special a bisericilor fortificate din judeţ, pentru a evita situațiile regretabile de luna trecută, când, la Rotbav, turnul bisericii fortificate s-a făcut una cu pământul din cauza degradării, iar cu o săptămână înainte, se dărâmase parţial cel al bisericii din Roadeş. Oficialii Bisericii Evanghelice au stabilit să efectueze un studiu de specialitate, în urma căruia să fie analizată starea bisericilor fortificate şi stabilite priorităţilor în reparaţii. Pentru finanţări, reprezentanții CJ Brașov se gândesc chiar la inițierea unor parteneriate publice-private cu Biserica Evanghelică şi cu primăriile localităţilor care au asemenea monumente.

„Şi Bastionul Ţesătorilor e în pericol”

O situație îngrijorătoare este și la Bastionul Țesătorilor din Braşov, a cărui situație juridică este neclară după ce a fost revendicat tot de către Biserica Evanghelică în anul 2000, dar încă nu a fost finalizată retrocedarea. Și acest monument are nevoie urgentă de reparații, însă autoritățile județene care îl au oarecum în grijă prin Muzeul de Istorie nu pot investi bani atâta timp cât imobilul nu le aparține. „Noi le-am propus să ne dea clădirea în administrare, pentru 20-30 de ani, cu o chirie modică, astfel încât să putem efectua apoi reabilitările necesare, dar Biserica va trebui să aibă o discuție și cu comunitatea pe acest subiect”, a explicat Adrian Gabor, vicepreședintele CJ Brașov. La Bastion ar fi necesare lucrări de reparație la acoperiş, dar și de realizare a unui sistem de captare a apelor pluviale din curte, precum și de refacerea balustradelor de lemn interioare. „S-a făcut recent o nouă solicitare către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, iar aceasta a solicitat din nou documentele care stau la baza acestei revendicări, probabil pentru că s-au pierdut. Cât timp e în litigiu, nu putem face nimic. Între timp, cei de la Biserica Evanghelică vor căuta un sponsor care să sprijine financiar lucrările de reabilitare a acoperişului, care este cea mai stringentă problemă”, a mai spus Gabor.

Citiți și:

Braşov. Ministerul Culturii propune constituirea unui fond pentru patrimoniu, după prăbuşirea turnului bisericii din Rotbav

Brașov. Prăbușirea turnului Bisericii Evanghelice din Rotbav scoate la suprafață situația precară a monumentelor istorice

UPDATE BRAȘOV. Al doilea turn de biserică fortificată prăbușit într-o săptămână

BRAȘOV. Turnul Bisericii Evanghelice din Rotbav s-a prăbușit


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button