Expres

BRAȘOV. Scandal cu călugări, la Aro Palace

 

Patru monahi aghioriți (călugări şi pustnici din Muntele Athos) au venit în România pentru a susține, pe parcursul săptămânii trecute, o suită de conferințe organizate și popularizate de așa-zise asociații laice din țară. Vineri a fost organizată o astfel de conferință și la Brașov, la Aro Palace, fiind prezenți doi dintre acești monahi – părintele Sava și părintele Nicodim – prezentați drept „monahi viețuitori din Sfântul Munte”. Aceștia au susținut că au venit în România „pentru a spune adevărul despre credința ordtodoxă”, afirmând, totodată, că Sinodul Panortodox care a avut loc în Creta a fost unul fals și a interzis exprimarea liberă a monahilor, printre altele.

Invocă dreptul la liberă exprimare

Întrebați însă de unul dintre preoții ortodocși prezenți în sală cu ce binecuvântare susțin această conferință, unul dintre cei doi monahi a susținut că au primit binecuvântarea părinților din Sfântul Munte, „care au semnat un text că nu sunt de acord cu ce face Patriarhul Ecumenic și sunt sute de părinți care au semnat acest text”, enumerând câteva nume de preoți din Sfântul Munte. Asta după ce preotul Ciprian Staicu din Sfântu Gheorghe, care le-a fost de altfel și traducător, a afirmat că această conferință nu se face într-un lăcaș de închinăciune, ci într-un spațiu public, astfel că există dreptul la liberă exprimare, chiar și fără binecuvântare. „Ar fi trebuit să ascultați întâi ce avem de spus și să vedeți dacă spunem adevărul sau nu”, a mai adăugat unul dintre cei doi părinți, numai că sesiunea de întrebări de la final, unde ar fi trebuit să se lămurească mai multe lucruri, a fost una „scrisă”, iar pe masa celor doi părinți de la Sfântul Munte au ajuns doar acele întrebări care nu îi incomodau

Călugării au plecat de la Athos din motive… medicale

Patriarhia Română, prin Biroul de Presă, a transmis însă și un comunicat oficial în care subliniază faptul că monahii de pe Muntele Athos sunt veniți în nume propriu, fără înștiințarea sau încuviințarea (binecuvântarea) mănăstirilor din care fac parte. „Starețul Schitului Prodromu a confirmat faptul că cei doi monahi aparținători (români), Efrem și Nicodim, nu au nici un mandat de a exprima poziția Schitului în legătură cu Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, cu atât mai puțin a Sfântului Munte. Aceștia nu au binecuvântarea de a susține conferințe, au plecat din mănăstire la propria inițiativă motivând medical decizia. Sava „lavriotul” (grec) este un monah scos din Consiliul de conducere al Marii Lavre și din obște, aflându-se în perioada de penitență la un schit din insula Creta. Nici acest monah nu are vreun mandat de reprezentare a punctelor de vedere ale Sfântului Munte sau al Marii Lavre, deciziile și comunicatele Sfintei Chinotite fiind singurul mod prin care Sfântul Munte își exprimă pozițiile oficiale”, au precizat reprezentanții Patriarhiei Române.

De asemenea, aceștia au subliniat faptul că Sinodul al VI-lea Ecumenic interzice episcopului să propovăduiască în altă eparhie fără binecuvântare (Can. 20 Sin. VI Ec.).„ Dacă nici episcopii nu pot propovădui în eparhii străine, cu atât mai mult se aplică această prevedere clericilor și monahilor care nimic nu au voie să facă fără învoirea episcopului (Can. 39 Ap.). Acești monahi nu au nici o binecuvântare din partea vreunui episcop din Biserica Ortodoxă Română și nici din partea mănăstirilor pe care pretind că le reprezintă. Acest fapt negativ se adaugă la îndemnurile lor la schismă prin nepomenirea ierarhilor și arată că monahii nu sunt «mărturisitori», ci neascultători și dezbinători”, au explicat oficialii Bisericii Ortodoxe Române.

Luați la bani mărunți de către preoții ortodocși prezenți în sală, doi dintre călugării susținători ai monahilor din Sfântul Munte au părăsit sala, ca de altfel și o unii dintre cei prezenți, care nu au știut cu exactitate ce înseamnă de fapt această conferință laică numită pompos „Ortodoxia cale spre mântuire. Aspecte teologice și patristice în contextul istoric actual” la care au fost invitați, dându-și seama că de fapt au fost induși în eroare în ceea ce privește subiectele abordate. La evenimentul de la Brașov au participat în jur de 60 de persoane, majoritatea din Sfântu Gheorghe, enoriași de-ai părintelui Ciprian, care s-a numărat printre organizatorii conferinței alături de Asociația „Bucuria celor Necăjiți”.

„Le mulțumim preoților brașoveni, dar și întregului cler ortodox aparținând Mitropoliei Ardealului, care prin ignorarea și neparticiparea la aceste evenimente au arătat adevărata credință în valorile seculare ale Bisericii Ortodoxe Române”, a transmis ulterior ÎPS Dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button