BRAȘOV. „Salvați zona (La) Iepure!”

„Proiectul de la Iepure, initiat in timpul administratiei Scripcaru, a fost preluat de actuala administratie si este pe cale sa demareze lucrarile in perioada imediat urmatoare. Proiectul prezinta insa o serie intreaga de deficiente si prin aceasta petitie cerem stoparea lui de urgenta si organizarea unei dezbateri publice pentru a adresa aceste deficiente enumerate in cele ce urmeaza:
1. a fost facut netransparent si fara consultare publica (…)
2. nu adreseaza (nota red. – sic!) nevoile comunitatii in vederea oferirii de solutii
Proiectul e aparent justificat de doua nevoi ale comunitatii:
a. de a folosi cat mai mult bicicleta
b. de a avea spatii de relaxare si agrement.
Ambele nevoi sunt reale dar din pacate, nici una nu este rezolvata sau ameliorata de acest proiect. Dimpotriva! (…)
3. va genera probleme de trafic si parcare in zona
4. distruge cadrul natural prin betonare
5. simbolistica si estetica
Sensul giratoriu e incompatibil cu transportul alternativ”, se arată în textul petiției.
Mihaela Chirvasă explică și de ce i se pare important: „Zona «La Iepure» este un loc foarte drag locuitorilor din Răcădău şi nu numai. Orice schimbare a acestei zone trebuie cântărită bine înainte de a se face lucrările. Aportul comunităţii este esenţial în această schimbare şi tocmai acest lucru a fost ignorat de autorităţi”.
Brașoveanca are și o serie de propuneri, pornind de la „premisa că acest loc este o invitație în special pentru cei care ajung la el fără mașina personală. Altfel, zona se aglomerează și nici o parcare nu va face față Pentru a realiza însă acest deziderat, e critic să se aibă în vedere căile de acces:
– realizarea pistei de bicicleta care sa lege Iepure de Centru
– marirea fluxului de autobuze
– restrictionarea strazii Dobrogeanu Gherea (cel putin in weekend) astfel incat Centrul Vechi si Racadaul sa fie conectate confortabil pentru pietoni si biciclisti.
2. parcare targetata – o parcare mica, doar pentru cei cu nevoi speciale (gratis) si cateva locuri pentru cei care vor neaparat sa vina cu masina (cu pret foarte mare)
3. bike parc cu rampi – ar fi un punct de atractie excelent pentru adolescenti (mai ales baieti) care in momentul de fata isi incearca acrobatiile cu bicicleta pe pietonala, printre batrani si copiii mai mici.
4. mobilier urban pentru copii si adolescenti care sa fie in acord cu mediul natural (de ex fara plastic, doar lemn si metal) si sa invite la aventura (de ex. Pereti de catarat gen bouldering, casute in copac, podeste care se balanseaza, leagane prinse de copaci sau mici tiroliene, aranjamente din butuci pentru cei mici pentru a experimenta echilibrul, labirint tematic, echipamente pentru calisthenics, etc.)
5. inchiderea accesului auto pana la cabana. Drumul nu se asfalteaza, dar se reface stratul de pietris si se taseaza.
6. reparare balustrada pod de la dig
7. podete din lemn peste vaile care intrerup potecile
8. toalete cu compost (cu panouri care sa informeze de ce acestea reprezinta o solutie ecologica fara a face rabat la confort daca sunt folosite in mod corespunzator)
9. cosmetizarea zonei cu implicarea unui peisagist
Detalii despre proiectul al cărui contract s-a semnat în 2019:
BRAȘOV. Sens giratoriu în zona „La Iepure” / Ce contract a semnat primarul George Scripcaru
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

