BRAȘOV. Salariu cu 52% mai mare pentru o infirmieră debutantă decât pentru una în prag de pensie
Medicul Dan Grigorescu, şef Secţie Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, a sesizat pe pagina personală de facebook o situație revoltătoare, chiar aberantă, de inechităţi salariale în sistem. Doctorul a pus, comparativ, fluturaşii de salariu (foto 2) a două infirmiere, angajate în unităţi medicale diferite. Prima infirmieră, angajată la spitalul din Braşov, cu o vechime considerabilă, într-o secție „grea” de chirurgie, are un salariu mai mic decât cea de-a doua infirmieră, angajată la Spitalul Municipal din Săcele, fără vechime (debutantă), într-o secție de boli interne. „Credeam că o astfel de analiză precum cea care urmează nu va mai fi posibilă după nebunia de exact acum un an legată de salarizarea din sistemul de spital public de stat. M-am înşelat. Şi încă amarnic!”, îşi începe medicul postarea, intitulată: „Lacrimile de obidă ale lui tanti Dorina”.
„Iată datele «problemei»: Priviţi «fluturaşul» de salariu al infirmierei cu cea mai mare vechime din secţia clinică pe care o conduc (chirurgie plastică) dintr-un spital clinic judeţean de urgenţă. Salariu de bază cu astronomică valoare de 2.148 lei! Alăturat, cel al unei infirmiere debutante cu vechime zero dintr-un compartiment de medicină internă din spitalul municipal Săcele, jud. Braşov, unde este înscrisă ca salariu de bază suma de 3.266 lei. Adică un salariu de bază cu 52% mai mare!”, se arată în postarea amintită.
Apel la ministrul Sănătății
„Doamnă ministru Sorina Pintea, e de înţeles că nu aveţi nicio vină într-o asemenea situaţie. Dar aveţi responsabilitatea de a curma astfel de inechităţi flagrante! Eu nu ştiu (şi nici nu am nicio dorinţă să aflu) care sunt cauzele şi cine sunt vinovaţii pentru apariţia unei (unor) astfel de monstruozităţi. Însă dumneavoastră puteţi afla, după cum vă este în putere să luaţi şi măsurile necesare. Mă adresez dumneavoastră nu pentru a vă semnala un caz care poate fi doar unul izolat, ci pentru că am temerea că acesta se poate dovedi doar «vârful aisbergului» unei scăpări de sub control a fenomenului salarizării din spitale”, mai scrie medicul. Asistenta din Spitalul Judeţean a muncit în secţia Spitalului timp de peste 32 de ani şi peste un an va ieşi la pensie. „Oricum, oricare va fi rezultatul analizei dumneavoastră, tanti Dorina Hotnog (care mai are doar un an până la pensie, asta după ce a trudit în aceeaşi secţie timp de peste 32 de ani) ar merita o mângâiere ministerială pentru lacrimile de obidă vărsate de ieri până azi. O mângâiere echivalentă cu sărutul lui Cuza-Vodă pe obrajii lui moş Ion Roată. O mângâiere care ar anula, măcar şi parţial, scuipatul sistemului pe care l-a primit în plină faţă, ieri, prin intermediul fluturaşului de salariu, tanti Dorina!”, a încheiat medicul.
Unde s-a greșit?
Totuşi, salariul infirmierei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov ar fi fost calculat corect, iar problema ar fi în cazul angajatei spitalului din Săcele. Nu este exclusă posibilitatea unei erori din partea celor care i-au calculat salariul infirmierei debutante. „Calculul pentru doamna Hotnog Sanda este corect: infirmieră din «clinic», gradaţia 5, conform Legii 250 din 2016, salariu de bază este de 1.718 lei. Ulterior, a mai fost «creşterea a la Olguţa» cu 25% – «am zis că vă cresc salariile, nu și veniturile ??? prin transferul contribuțiilor». Salariu de bază: 1.718 lei +25% = 2.148 lei, salariu care a rămas neschimbat până la 31 decembrie 2018. La Săcele, unde e un spital nou reînfiinţat, chiar nu înţeleg ce se întâmplă, dar vor vedea ei la un control al Curţii de Conturi”, a explicat Văcăruş Sorin, una dintre persoanele care au comentat situaţia descrisă de medicul braşovean.
„Explicaţie corectă, inclusiv partea cu calculul incorect pentru infirmiera debutantă de la Săcele”, a răspuns dr. Grigorescu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.