BRAŞOV. Salariile din Sănătate s-au plătit la timp, dar tot diminuate
Chiar dacă a fost dezamorsat conflictul din sănătate, situaţia nu este nici pe departe rezolvată. O spun sindicaliştii din domeniu, care nici ei nu ştiu dacă angajaţii care s-au trezit cu salariile diminuate drastic îşi vor recupera sumele pe martie şi pe aprilie sau doar retribuţiile pe luna în curs, ce vor fi plătite în iunie, vor reveni la „normal”. În unele judeţe, managerii de spitale au intenţionat să întârzie plata salariilor aferente lunii aprilie, pentru că nu ştiau cum să le mai acorde, în urma înţelegerii de săptămâna trecută dintre Guvern şi federaţiile sindicale, privind modificările la Legea salarizării şi Regulamentul de sporur.
Paul Negoescu (foto), liderul Sindicatului Medisan-SANITAS Braşov, a explicat că sindicaliştii şi guvernanţii au bătut palma marţea trecută, dar nu s-a stabilit nimic concret, aplicabil imediat. Angajaţii din sănătate nu s-au ales decât cu promisiuni, ce nu au luat încă forma unei ordonanţe de guvern. Astfel că, după mici ezitări, salariile pentru luna aprilie au fost calculate la fel ca în martie şi au fost plătite ieri şi azi.
„Nu am văzut alt document concret decât comunicatul SANITAS de după întâlnirea de marţea trecută. Nu scrie nimic clar, dacă se vor da banii înapoi din martie sau doar din aprilie ori noile salarii vor fi cele din luna mai. Din cele trei puncte pe care le-am avut ca revendicări, două au fost rezolvate, iar unul singur a rămas nerezolvat, mai precis creşterea veniturilor pentru toţi salariaţii din sănătate începând cu acest an. Cea mai importantă realizare pe care a avut-o Federaţia SANITAS la negocieri a fost renunţarea la introducerea în anvelopa de sporuri a banilor pentru gărzile medicilor şi a celuilalt personal din sănătate care efectuează gărzi, pentru plata sâmbetelor şi duminicilor, drept pentru care vor rămâne bani în plus pentru majorarea sporurilor la nivelul care să facă să nu scadă veniturile salariaţilor în acest an. Acum depinde de ceea ce va fi trecut în ordonanţa de Guvern”, a explicat Paul Negoescu.
„Părerile sunt împărţite”
De altfel, la Braşov managerii de spitale au acordat drepturile salariale la fel ca luna trecută, cu diminuări de sute de lei la infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, dar şi la biologi, farmacişti, psihologi, asistenţi sociali. „Am lăsat aşa cum era şi până acum, adică aşa cum am dat şi în martie. Aşteptam să vedem modificările legislative, că înţelegerea Guvern-sindicate s-a făcut, dar nu a venit nimic concret. În ceea ce priveşte plata retroactivă, părerile sunt împărţite, unii spun că martie şi aprilie, alţii doar aprilie. Vom vedea”, ne-a spus dr. Dan Moraru, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, unde sporul de periculozitate (TBC-ul fiind extrem de contagios) a scăzut de la 100% la 55%, în medie.
În continuare, în sistem, sunt probleme cu salariile. Există categorii de angajaţi care nu mai primesc nimic în plus la venituri. Şi o parte din asistente şi personalul TESA au pierdut la venituri de la câteva sute de lei până la peste 1.200 de lei după intrarea în vigoare a legii salarizării, de la 1 martie 2018, prin eliminarea unor sporuri şi plafonarea lor. Aceste categorii au protestat în faţa unităţilor medicale şi au fost sprijinite chiar de medicii care au spus că actul medical nu poate fi de calitate atâta timp cât o parte a echipei care îl desfăşoară este nemulţumită pentru că încasează mai puţini bani, în timp ce medicilor le-au crescut semnificativ salariile.
„Am plătit salariile la fel ca luna trecută. La noi nu au fost nemulţumiri exprimate prin proteste în stradă. Dar şi aici oamenii au avut de pierdut la salarii, 600-800 de lei, prin reducerea sau eliminarea sporurilor, mai ales personalul TESA şi psihologii, chiar peste 1.000 de lei. Nici nu mai putem lucra cu ei, nu putem să le cerem un minut în plus peste program în aceste condiţii”, a afirmat şi dr. Ramona Ionescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov.
Citiţi şi:
Sindicaliştii din sănătate renunţă la greva generală
Update BRAŞOV. Grevă în timpul liber!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.