Expres

BRAȘOV. „Șaguna”, „Meșotă” și „Info”, amendate pentru discriminare

 

Update BRAȘOV. Inspectoratul Școlar și colegiile naționale nu au primit deciziile de sancționare

La mai bine de un an de la scandalul declanșat, trei colegii naționale din Brașov au fost amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu câte 2.000 de lei fiecare, pentru regulamentele școlare în care se condiționa continuarea studiilor, în clasele gimnaziale, dar nu numai, de obținerea unor medii minime (mult peste cele de promovare „clasică”) .

CNCD a stabilit cu unanimitate de voturi că obligația impusă elevilor de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național „Doctor Ioan Meșotă” și Colegiul Național „Grigore Moisil” prin regulamentele școlare reprezintă o discriminare.

„Prevederile din regulamentul unei unități de învățământ preuniversitar (public) prin care se condiționează continuarea frecventării cursurilor instituției de învățământ prin obținerea de către elevi a unor medii de promovare mai mari decât cele stabilite prin art. 126 alin. (1) și art. 127 alin. (1) din ROFUIP aprobat prin OMENCS nr. 5079/2016 constituie o faptă de discriminare indirectă potrivit art. 2 alin. (1) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000.

Prevederile declarate discriminatorii din regulamentele în cauză sunt următoarele:

«Elevii din învățământul gimnazial nu vor mai urma cursurile la Colegiul Național D.I.M în următoarele cazuri: media la purtare pe un semestru este mai mică de nota 8(opt), Media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de nota 7(șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7(șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență».

«Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, care la sfârșitul anului școlar nu obțin media generală de minimum 8.50, mediile la limba și literatura română și la matematică de minimum 8, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declarați necorespunzători cu standardele școlare asumat prin contractul educațional semnat de părinte în momentul înscrierii, și, în consecință, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligați să se transfere».

Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei pentru fiecare unitate de învățământ în parte (Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov, Colegiul Național „Doctor Ioan Meșotă”, Brașov, Colegiul Național „Grigore Moisil”, Brașov).

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi)”, transmite CNCD, citat de Radio Europa Liberă.

În februarie 2019, o asociație de elevi a depus o plângere în care reclamă că regulamentele interne ale colegiilor discriminează elevii. Respectivele reguli erau în vigoare de mai mulţi ani, dar la începutului anului trecut au fost reclamate pe o pagină de Facebook a părinţilor şi ministrul Educaţiei a cerut Inspectoratului Școlar Judeţean să intervină.

Reguli asumate de părinți prin contractul educațional

Cele trei unități școlare din Brașov, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Colegiul Național „Andrei Șaguna” și Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” au (aveau) în regulamentele de organizare prevederi potrivit cărora elevii de gimnaziu sunt dați afară din școală (obligați să se transfere), dacă nu obțin o medie anuală minimă, a cărei valoare este fixată de conducere.

Regulamentul Colegiului Naţional Andrei Şaguna din Braşov prevede că elevii trebuie să obţină media generală 8,50. Media la purtare nu poate scădea sub 9,50, în timp ce la materiile Limba Română şi Matematică trebuie să fie cel puţin 8. Cei care nu îndeplinesc aceste criterii trebuie să se transfere la alte şcoli.

La Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă, elevii de gimnaziu trebuie să aibă medii mai mari de 8 la purtare şi de 7 la Română şi Matematică.

Contractul educațional semnat de părinții elevilor de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” prevede că elevul va părăsi școala dacă media generală scade sub 8, media la purtare scade sub 10, iar media la disciplinele de studiu care sunt testate în Evaluarea Națională scade sub 7.

Ariana Bucur, inspectorul școlar general al IȘJ Brașov la acea vreme, declara că „este un regulament intern pe care școlile l-au stabilit în Consiliul de Administrație și, în condițiile în care acel regulament este semnat de părțile implicate, cred că el devine obligatoriu. Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii”. Ea a negat că ar fi vorba de „segregare”: „Nu cred că este vorba de asta. Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele pe care le au în competițiile școlare. Dacă elevul nu poate ține pasul… Este un feedback adus părintelui, că elevul nu are posibilitatea de a fi la nivelul mediei copiilor de la clasa respectivă. Dacă acel copil nu poate face față targetului stabilit, el este îndrumat spre o altă unitate școlară. Acest lucru se întâmplă și cu consultarea unui psiholog”.

 

Citiţi și: 

BRAŞOV. Plângeri la CNCD pentru regulamentele colegiilor naţionale


BRAȘOV. Directorul de la CN „Meșotă” recunoaște că ar trebui umblat la regulament. Măcar la formă

 

Update. Se cere control la cele trei colegii naționale care îi elimină pe elevii sub 8

BRAȘOV. Reguli controversate la trei colegii naționale de prestigiu

„Efectul” BRAȘOV: Inspectoratele școlare trebuie să verifice toate regulamentele unităților de învățământ


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare