Expres

BRAȘOV. S-a stins decanul de vârstă al Facultății de Silvicultură, „șagunist” de frunte

  • IMG_0635_214019.JPG
  • silvicultura.jpg
Un dascăl cu vocație și pasiune, în care se întâlneau rigoarea academică și spiritul ludic, veșnic tânăr, profesorul universitar Nicolae Boș (foto 1, stânga) s-a stins la 94 de ani. A format zeci de generații de ingineri silvici și de ingineri geodezi, fiind creator de școală în geodezie la Brașov, a fost conducător de doctorat și a scris 120 de lucrări de specialitate.
În 2016 inițiase și prezida întâlnirea de 70 de ani a promoției sale de la „Șaguna” (BRAȘOV. Șaguniștii din promoția 1946 s-au reunit la liceu), o promoție cu absolvenți de excepție. „Doar doi nu au făcut facultate din promoţia noastră. Astăzi, tinerii sunt cu telefoanele, tabletele. Noi am trăit alte vremuri, mai tulburi și mai severe. Regele Carol a abdicat, au venit legionarii, am trăit ciuntirea României Mari, a venit războiul şi dacă ar mai fi durat un an, am fi fost şi noi încorporaţi. Au venit apoi comuniştii, altă năpastă. Am trecut şi prin marea secetă. Totuşi, noi chiar şi aşa am trăit, ne-am făcut datoria şi am ştiut să ne şi distrăm”, ne spunea atunci profesorul Boș. „Pe vremea noastră şcoala, liceul era considerat de noi Alma Mater – studenţii spun că Alma Mater este facultatea, nu este adevărat. Aici, în opt ani de zile, am căpătat baza unui comportament civilizat, a pregătirii corespunzătoare foarte severe. În fiecare duminică mergeam, cu rândul, la Biserica Sf. Nicolae. Liceul a fost confesional, coordonat de Mitropolia din Sibiu, și colegii care erau de altă religie plecau de la ore”, îşi mai amintea Nicolae Boş.
 
Anunțul privind decesul a fost făcut de prof. univ. dr. ing. Alexandru-Lucian Curtu (foto 2, dreapta), decanul Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere.
 
Cu tristețe vă anunțăm trecerea la cele veșnice a profesorului Nicolae Boș – decan de vârstă al Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere (20 ianuarie 1928 – 1 mai 2022).
S-a născut la Bran într-o familie care i-a insuflat încă de la o vârstă fragedă dragostea pentru școală, tatăl său fiind învățător. Este absolvent al Liceului Andrei Șaguna, promoția 1946. A început să studieze silvicultura la Politehnica din București și a finalizat studiile universitare la Institutul de Silvicultură de la Brașov. Din 1951 este cadru didactic la facultatea din Brașov, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare.
A predat cursurile de Topografie inginerească la Secţia de Construcţii, Fotogrametrie forestieră şi Geometrie descriptivă şi desen tehnic la Silvicultură. Din 1974 a activat timp de cinci ani la Facultatea de Construcţii a Universității din Constantine, Algeria. În 1983 a devenit titularul disciplinei de Topografie, pe care a predat-o până la pensionare. Între 1981 și 1989 a fost secretar ştiinţific al Facultăţii de Silvicultură și exploatări forestiere. A fost creator de școală, punând bazele învățământului superior geodezic din Brașov la începutul anilor 1990.
Profesorul Nicolae Boş a elaborat peste 120 de lucrări în domeniul măsurătorilor terestre, fotogrametriei forestiere şi evidenţei imobiliare (cadastru şi cartea funciară), majoritatea în calitate de unic sau prim autor. A fost conducător de doctorat în domeniul Silvicultură din 1994, șapte doctoranzi finalizând studiile sub îndrumarea dânsului.
În semn de recunoaștere a întregii activităţi didactice şi ştiinţifice a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” în anul 2000 și i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ștefan cel Mare din Suceava în 2017.
La catedră a impresionat printr-un limbaj elevat, o exprimare logică şi clară, precum și prin pasiunea pentru disciplinele predate. Și-a adus o importantă contribuție la formarea a zeci de generații de ingineri silvici şi, după 1990, de ingineri geodezi.
Priveghiul va avea loc marți, iar înmormântarea, miercuri la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.
 
Sursa foto 2: Facebook / Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare