Expres

BRAȘOV. S-a dat startul creațiilor artistice murale în oraș. Primul zid pictat va fi al Mănăstirii Franciscane din Piața Sf. Ioan

 

În urma concursului organizat la nivelul municipalității pentru găsirea unui artist care să dea „viață și culoare” zidului lateral de 50 de metri lungime al Mănăstirii Franciscane din Piața Sf. Ioan (în spatele hotelului Aro), a fost ales câștigătorul: arhitectul bucureștean Lucian Sandu Milea. 

Din toate cele 18 proiecte depuse, juriul a ales câteva potrivite, care spun povești frumoase despre Brașov, însă cel al lui Milea, „Artă și poveste murală” pare că a convins cel mai mult, pentru că spune povestea cetății Brașovului de altădată, transpusă în secolul al XXI-lea. (vezi foto)

„Proiectul nostru este unul cu implicare socială, care și-a propus promovarea artei urbane și a artiștilor care fac acest lucru. Activitățile proiectului se desfășoară în Piața Sfântul Ioan și își propun înfrumusețarea calcanului Mănăstirii Franciscane. Povestea clădirii devenise tristă, era într-o stare tristă de degradare, iar acum noi o readucem la viață, îi dăm culoare și o înfrumusețăm. Prin realizarea acestei lucrări, vom avea parte de cea mai mare lucrare de artă murală din interiorul cetății, aproximativ 160 mp. Aceasta cu siguranță va deveni o lucrare de referință pentru acest tip de artă”, a declarat managerul de proiect de la Asociația Carpaterra, Cătălin Cantor.

În perioada 18-27 septembrie s-a desfășurat un concurs pentru găsirea celei mai bune soluții pentru calcan. La concurs au participat 18 artiști, printre care cinci brașoveni și un săcelean. Juriul a fost alcătuit din Fratele Marian (de la Mănăstirea Franciscană), Johannes Bertleff (din Ordinul Arhitectilor), Horațiu Vasilescu, reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură, Dan Oprea, de la Depoul de Artă Urbană și Cătălin Cantor, din partea Asociației Carpaterra. 

Până la înălțimea de 3,5 m, zidul a fost renovat și pregătit pentru pictat. Astfel, Lucian Sandu Milea, împreună cu o echipă de artiști, vor începe mâine lucrul la calcan, cu promisiunea că opera artistică va fi gata în patru zile. 

Lucrarea va deveni o galerie de artă în aer liber, un punct de atracție turistică, dar și un exemplu pentru alte inițiative de acest fel.   

Anul viitor, în etapa a doua a proiectului, urmează să fie pictat zidul de la înălțimea de 3,5 m până in partea superioară. 

„Totodată, prin acest proiect am lansat conceptul Kurte. Sub umbrela Kurte ne dorim să realizăm și alte picturi pe alte clădiri sau pereți din interiorul orașului nostru”, a menționat Cantor. 

Proiectul ”Artă și poveste murală”  este realizat de Asociația Carpaterra în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană si Mănăstirea Franciscană „Sfantul Ioan”, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Brasov prin programul Proiecte Culturale 2017 sesiunea II, cu suma de 77.750 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 97.750 de lei. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button