Expres

BRAŞOV. Reguli pentru specialişti în salvarea urşilor care ies din pădure

 

Reprezentanţii echipei proiectului „Life for bear” de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicutură „Marin Dracea” (INCDS) Braşov, la iniţiativa prefectului, au prezentat zilele trecute „Protocolul de intervenţie salvare urs”, implementat de echipa „Bear team” în prezent.

În cadrul discuţiilor purtate la sediul Prefecturii Braşov au participat, pe lângă prefectul judeţului, Ciprian Băncilă, reprezentanţii INCDS, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, de la Garda Forestieră, Direcţia SAntar Veterinată şi pentru Siguranţa Alimentelor, Garda Naţională de Mediu din Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Ca urmare a experienţei echipei Bear Team”, care a acţionat până în prezent în baza protocolului de intervenţie salvare urs (realizat de ICAS/INCDS Braşov şi implementat pe o perioadă de timp mai mare de 15 ani), precum şi utilizând rezultatele diverselor proeicte desfăşurate care au beneficiat de finanţare LIFE Natural/LIFE Plus, WSPA, NUCLEU, FP6, POS Mediu, precum şi alte finanţări publice şi private naţionale, echipa proeictului a realizat un draft denumit «Îndrumar tehnic de capturare şi relocare urşi problemă», care stă la baza procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor implicate în situaţii de urgenţă generate de animalele sălbatice periculoase (urs brun) la nivel naţional. Acest Îndrumar a fost distribuit la instituţiile locale ale judeţului Braşov, pentru completări şi modificări, urmând ca acestea să fie integrate în draftul final”, ne-a transmis managerul de proiect Ramon Jurj.

Vorbim de demararea unei proceduri de intervenţie în salvarea urşilor bazată pe experienţa avută de echipa proiectului Life for bear în colaborare cu institutiile din judeţul Braşov.

Pe baza acestei experienţe şi a rezultatelor a mai multor proiecte naţionale, regionale şi locale s-a realizat o procedură tehnica de intervenţie, care va fi pusă la dispoziţia ministerului mediului în urmatoarea perioadă”, a completat Jurj.

Necesitatea unui astfel de document a fost generată şi de incidentul recent din Sibiu, când un pui de urs care a intrat în curtea unei gospodării, în loc să fie salvat, a fost împuşcat, deşi nu a fost agresiv, ci mai degrabă speriat (vezi foto).

Astfel, dacă se vor urma toţi paşii descrişi în Îndrumar, acest gen de situaţii criticabile, mai ales că vorbim de o specie protejată, ar putea fi evitate.

Jurj a adăugat că s-a propus înfiinţarea a cinci echipe regionale de intervenţie, în zonele populate de urşi, respectiv Braşov, Sibiu (ce include şi zona Vâlcea când este cazul), Hunedoara, Vrancea (cu zona de est a Munţilor Carpaţi) şi Bistriţa.

Pe raza judeţului Braşov, în aria Braşov, Râşnov, Predeal, Săcele, sunt monitorizaţi aproximativ 80 de exemplare, iar la nivel naţional vorbim de circa 5800 – 6300 de urşi bruni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button