Expres

BRAȘOV. „Rebelii creează istoria, dar cine sunt, de fapt, rebelii de astăzi?”

  • cioroianu-rnov.jpg
 

Deschiderea oficială a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov a fost marcată de situația geopolitică actuală.

Cinematograful „Amza Pellea” din Râșnov a găzduit sâmbătă deschiderea oficială a Festivalului de Film și Istorii Râșnov ediția XIV. Anul acesta tema generală a festivalului se concentrează pe conceptul #Granițe / #Borders. #FFIR14 își propune să răspundă la întrebări și provocări multiple care țin de libertățile individuale și creative cu care societatea actuală se confruntă.
La deschiderea festivalului au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, primarul din Râșnov, Liviu Butnaru, directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, Mihai Dragomir, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, iar invitatul special a fost istoricul Adrian Cioroianu (foto). Acesta a luat cuvântul în cadrul deschiderii și a punctat câteva aspecte importante din geopolitica actuală.
Vorbind despre tema centrală a #FFIR14, Adrian Cioroianu a declarat că „în actualul context e limpede că niște granițe se vor schimba”. Cioroianu a adăugat, citându-l pe Gheorghe Brătianu, referitor la poziția României față de conflictul ruso-ucrainean că: „Odessa este foarte importantă pentru România, deoarece este continuarea logică, în plan teritorial, a gurilor Dunării. României nu îi va fi niciodată indiferent cine stăpânește Odessa”.
Istoricul Adrian Cioroianu a menționat, în cadrul discuțiilor cu publicul, că rebelii sunt cei care creează istoria, iar una dintre întrebările care rămân deschise este cine sunt, de fapt, rebelii de astăzi.

Evenimente diverse

Evenimente numeroase, extrem de interesante şi în mai multe localităţi din judeţ au loc în acest an, la cea de a XIV-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov: pe lângă obişnuitele filme istorice, dezbateri, concerte, ateliere diverse, piese de teatru şi multe alte activităţi care atrag un public numeros. Dezbaterile #FFIR poti fi vizionate live pe canalele de social media ale festivalului. Programul următoarelor esteeste disponibil pe pagina de Facebook a festivalului şi pe www.ffir.ro.

Ediția cu numărul XIV a #FFIR2022 se desfășoară în mai multe locuri din zona Râșnov: Cetatea Râșnov, La Lift spre Cetate, Piața Unirii (Râșnov), Cetatea Feldioara, Promenada Codlea, Parcul Cetate din Hărman și Bastionul Țesătorilor din Brașov.
Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe, fiind organizat de Asociaţia Mioritics şi Asociaţia Râşnov Society.

Articole asemănătoare

Foto: arhivă (ediție precedentă FFIR)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button