BRAȘOV. Puteți fi eroii comunității și din fotoliu. Sprintul de donații continuă
Ediţia a VIII-a a Braşov Heroes – cursa cu obstacole a comunităţii – a strâns la start 910 concurenţi, peste 300 de susţinători care i-au încurajat la faţa locului, reprezentanţi şi voluntari ai celor 11 cauze comunitare, peste 100 de voluntari care s-au implicat în amenajarea traseului şi în buna desfăşurare a evenimentului, a atras până acum 920 de donaţii individuale şi a coagulat 30 de companii implicate activ în viaţa comunităţii ca parteneri corporate sau companii care şi-au susţinut colegii să devină alergători la Braşov Heroes.
Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Comunitară Braşov, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Asociaţia Carpathian MTB Trails şi Asociaţia Floare de Colţ,
Deşi întrecerea s-a încheiat, sprintul de donaţii continuă până pe 30 septembrie. „Din 2014, Braşov Heroes adună cei mai activi, empatici şi generoşi braşoveni şi cele mai implicate companii în sprijinul proiectelor care-şi propun să schimbe oraşul în Bine. Acest Bine porneşte de la conştientizarea importanţei sportului în viaţa comunităţii, de la puterea sa de a lega vecini, colegi, familii în jurul unui scop comun care se măsoară în kilometri parcurşi, obstacole sărite, linii de finish trecute şi vieţi ale beneficiarilor schimbate. Spiritul de echipă face sportul esenţial în coagularea comunităţii. Spiritul filantropic face empatia esenţială în mobilizarea oamenilor în a-şi susţine semenii în nevoie. Mai mult decât sănătate şi muşchi antrenaţi, Braşov Heroes înseamnă antrenarea muşchiului filantropic şi susţinerea a 11 cauze benefice şi relevante pentru comunitatea noastră. Programul răspunde nevoii oamenilor de a se întâlni şi de a se conecta, în special după perioada pandemiei care a venit cu mari restricţii în ceea ce priveşte socializarea şi creează contextul ideal pentru a se mobiliza în a susţine cauze cu care rezonează şi în care cred. Evenimentul filantropic activează resursele comunităţii prin: stimularea donatorilor individuali şi corporate şi prin filantropie sportivă. Braşov Heroes face ca sportul să aibă mai mult sens, braşovenii pot alerga cu prietenii şi au şansa să cunoască 11 cauze comunitare şi să le susţină prin donaţiile lor. Programul Braşov Heroes mobilizează resursele comunităţii, activează minţile şi sufletele, dă o doză de sănătate şi responsabilitate, dă şansa de CSR cu sens companiilor, creează un context pentru voluntariat cu impact pentru peste 100 de braşoveni”, au transmis organizatorii.
Iată care sunt cele 11 cauze pentru care puteți dona până la final de septembrie:
1. Proiectul Asociației Copiii de Cristal va oferi persoanelor adulte cu TSA (tulburări din spectrul autismului) șansa de a avea o locuință protejată, în care își vor continua demersul terapeutic, atunci când aparținătorii acestora nu le vor mai putea oferi sprijinul de care au mare nevoie. Se dorește amenajarea unui Centru Complex – Rezidențial în Prejmer, iar prin finanțarea atrasă prin programul Brașov Heroes se va începe prima etapă a lucrărilor de amenajări interioare (demolarea unor pereți interiori, dezafectarea instalației termice, electrice, apă și canalizare, compartimentare etaj 1).
2. Asociația ADDIP lucrează de 14 ani cu copiii din centrele de plasament, iar proiectele lor vin în întâmpinarea nevoilor specifice identificate în urma interacțiunii cu copiii. „Un pas mic către un viitor MARE!” își propune să dezvolte încrederea în sine pentru 12 tinere provenite dintr-un centru de plasament. Vor fi organizate activități de weekend, workshop-uri pe temele: încredere și stimă de sine, aptitudini și abilități individuale, interese și valori personale, jocuri de team building, ateliere creative și activități recreative.
3. Asociația Care for Dogs salvează anual sute de câini, dintre care 10-15% sunt bătrâni. Asociația își dorește să salveze mai mulți, însă nu deține un spațiu special pentru câinii bătrâni, unde să poată primi tot ce este nevoie. Acest spațiu se va construi cu ajutorul comunității. Geriatria Care for Dogs presupune un spațiu de peste 100 mp împărțit în 4 camere mari unde să primească îngrijirea de care au nevoie câinii bătrâni care nu mai sunt doriți de stăpâni și care ajung pe străzi.
4. Nova Civitas 2021, proiectul propus de Organizația Națională Cercetașii României -Centrul Local „Ion Soiu Cristian” presupune realizarea marcajului traseului turistic Poiana Brașov – Cheile Râșnoavei – Cetatea Râșnov prin implicarea tinerilor din Cristian în activități de voluntariat, în și pentru comunitate.
5. Proiectul „Profesor pentru o oră” al Asociației Kastel Youth este menit să aducă o schimbare în educație și în comunitate. Soluția găsită pentru combaterea analfabetismului funcțional sunt meditațiile 1 la 1, pe care aproximativ 70 de voluntari liceeni le fac, zilnic, cu copii din mediul defavorizat și cu copii cu dizabilități precum retard mintal sau autism.
6. Programul educațional „Ajungem Mari Brașov” susține educația copiilor din centrele de plasament, prin activități săptămânale, urmărind, totodată, diminuarea traumei apărute în urma instituționalizării, a abandonului și a separării de familie. Proiectul „Ajungem Mari și Puternici” își propune facilitarea interacțiunii copiilor cu mediul social exterior centrelor, prin organizarea mai multor excursii. Scopul vizat este acela de a ajuta copiii să descopere locuri noi, să socializeze și să se integreze în societate.
7. Proiectul Asociației „Caravana cu medici” se adresează unei probleme foarte grave a comunităților rurale – anume absența serviciilor medicale de bază în mediul rural.
Soluția implementată deja de 7 ani, la nivel național, este deplasarea unei echipe medicale compuse din 30 de cadre medicale și studenți la medicină și transformarea școlilor din zonele rurale, prin mutarea echipamentelor medicale în veritabile policlinici cu multiple specializări, dotate asemenea celor din mediul urban, timp de un weekend.
8. Asociația Grow and Know. În curtea grădiniței din Crizbav, unde a fost implementat proiectul „Centrul de Științe Grow and Know” tot cu ajutorul donatorilor brașoveni, există un spațiu viran, cu iarbă… și atât. Scopul proiectului Play.Grow.Know este achiziția, montajul și inaugurarea unui loc de joacă în acea curte, cu echipamente specifice: ansamblu joacă tobogan, balansoare, pod mobil sfoară, etc.
9. Asociația Academia de Bine. Prin proiectul CRESC se susține procesul de dezvoltare sănătoasă a preadolescenților, atât la nivel emoțional, cât și cognitiv. Se pune accentul pe importanța conștientizării problematicii și pe învățarea unor tehnici de prevenire a bullying-ului, anxietății și depresiei la elevii din ciclul gimnazial, realizând activități ce îi implică direct pe aceștia, dar și pe părinții și pe profesorii din cadrul unei școli din Brașov.
10. Tabără de atletism pentru copiii din centre de plasament. Prin programul taberei propus de Happy Camps sunt încurajați copiii instituționalizați să descopere și să iubească atletismul prin antrenamente sub formă de joc, sunt identificați cei talentați și îndrumați spre performanță prin înscrierea și susținerea lor la un club sportiv, în vederea participării la concursuri.
11. Școala cu soare este proiectul propus de un grup de inițiativă din Sânpetru.
Pentru că nu există niciun spațiu umbrit care să permită lucrul cu copiii în aer liber, în perioadele când soarele este foarte puternic sau când plouă, „Școala cu soare” va lua forma unei clase outdoor în curtea Școlii Gimnaziale Sânpetru, în care învață peste 350 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani.
Mai multe detalii aici.
Foto: arhiva TEX 2017
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.