Expres

BRAȘOV. Puneți-vă gunoiul în cui! Selectat și scos din casă la oră fixă

  • stative-gunoi1_289932.jpg
 

 

De circa o lună, într-un cartier din Făgăraş, gunoiul nu se aruncă, ci se agaţă in cui. Autorităţile locale au montat mai mulţe stative, în care localnicii trebuie să lase deşeurile, strânse separat în patru tipuri de plase şi numai între anumite ore. Măsura ar trebui să încurajeze oamenii să colecteze selectiv, relatează observatornews.ro.

Fiecare apartament are câte un astfel de stativ, iar oamenii au doar două ore, dimineața, pentru a-şi expune gunoiul in văzul tuturor. Primăria le-a cerut localnicilor să agaţe gunoaiele în cui, separat, pe cinci categorii (fracții) de reciclare: hârtie, plastic-metal, sticlă, biodegradabil şi resturi de mâncare Locuitorii au primit patru tipuri de pungi şi o găletuşă. cu coduri de bare, şi au stabilit un program clar în care trebuie scoase în faţa blocului. Trei din tipurile de pungi se agăţa o singură zi pe sâptămână, doar dimineață, de la ora șase la opt.
Oamenii sunt revoltați și spun că nu înțeleg logica acestui proiect.

Sistemul ăsta e de neînţeles. Îşi bate joc de oameni! (…) Era bine dacă se anunța înainte cu un an de zile și se interesau de un container pentru fiecare bloc”, a spus o femeie pentru reporterul de la „Observator”.

Măsura face parte dintr-un proiect-pilot, susţine municipalitatea, care ar trebui să îi înveţe pe oameni cum să arunce corect deşeurile.

Pungile vor fi înlocuite cu containere pentru fiecare fracție, după ce peste 90% dintre locuitori vor respecta regulamentul și vor arunca gunoiul selectiv.

Aceste stative vor sta doar o perioadă scurtă. Când vom determina un procent ridicat de colectare selectivă, noi ne vom educa în sensul acesta, acele stative nu vor mai fi lăsate pe teren şi vor reveni containerele pe cele cinci fracţii”, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraș, pentru sursa citată.

„Gardienii” proiectului au fost desemnaţi poliţiştii locali, care au obligaţia să controleze activitatea fiecărui locatar, iar cei care nu se conformează vor fi sancţionaţi. Cine pune sticlă în punga pentru plastic, de exemplu, e mai întâi avertizat, apoi ar putea fi amendat. La fel ar putea păți cei care scot gunoiul în afara intervalului stabilit.

„Ne asigurăm că se face selecţia în conformitate cu legea mediului. (…) Noi ştim al cui este sacul cu deşeuri şi ne asigurăm că se face selecţia corectă. Se doreşte să se reducă cantitatea de gunoi care se transportă la Braşov. Dacă se face selectarea, se va reduce cantitatea de gunoi care se duce la groapă. Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli. Dacă nu, ţara noastră la sfârşitul anului va fi sancţionată cu sume imense. Interesul nostru al tuturor este că colectăm selectiv, să se reducă costurile activităţii de strângere a gunoiului”, a spus directorul Poliţiei Locale, Lucian Petri, pentru monitorfg.ro.

Sursa foto: Monitorul de Făgăraș


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button