Expres

BRAȘOV. „Punct albastru” la CATTIA, finanțat de Japonia, sub tutela UNICEF

  • CATTIA-UNICEF2_296129.jpeg
  • CATTIA-UNICEF_296127.jpeg
  • CATTIA-UNICEF1_296132.jpeg
  • CATTIA-UNICEF3_296131.jpeg
  • CATTIA-UNICEF6_296130.jpeg
  • CATTIA-UNICEF4_296133.jpeg
  • CATTIA-UNICEF5_296128.jpeg

Centrul de refugiați de la CATTIA a primit recunoașterea UNICEF și a Guvernului Japoniei ca Blue Dot („Punct Albastru”), într-o rețea de puncte de sprijin dedicate refugiaților din Ucraina, organizată sub tutela UNICEF și finanțată de Guvernul Japoniei. Acest centru este primul deschis într-un oraș mare din România și tot primul deschis în interiorul țării, celelalte fiind situate în localitățile de graniță.

Anunțul privind staututul „Blue Dot” al centrului de refugiați din Brașov a fost făcut joi, în timpul vizitei efectuate la CATTIA de Excelența Sa Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, și Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, însoțiți de primarul Allen Coliban, viceprimarul Flavia Boghiu și directorul general al Direcției de Asistență Socială Brașov, Mariana Topolicean
„Punctele Albastre” sunt centre de sprijin dedicate copiilor refugiați și familiilor și reprezintă un model integrat care se concentrează pe abordarea nevoilor imediate ale copiilor și femeilor. Blue Dots se bazează pe sistemul național, guvernamental, de protecție și sunt conectate cu rețelele de servicii naționale și locale adresate refugiaților.

„Sunt foarte impresionat”

„Suntem impresionați să vedem serviciile oferite aici practic din prima zi și suntem foarte impresionați să vedem întreaga comunitate, municipalitatea, societatea civilă și toți ceilalți voluntari care se reunesc pentru a oferi aceste servicii refugiaților ucraineni. Sunt foarte impresionat. Permiteți-mi să mă gândesc, de asemenea, la colegii noștri japonezi, Excelența Sa, pentru că se află astăzi aici cu noi, dar și pentru că au fost printre primii care au contribuit la activitatea UNICEF aici, în țară și în regiune. Această contribuție a fost de o valoare extraordinară pentru ca noi să putem începe munca din prima zi. Şi iată-ne aici. Șase săptămâni de la conflict, șase săptămâni de la criza refugiaților la Brașov, cu un astfel de centru fantastic. Această criză este de fapt o criză a copiilor refugiați. Toţi suntem familiarizaţi cu numerele. Aproape 700.000 de refugiați au intrat în România, jumătate dintre ei fiind copii, majoritatea călătorind cu familia destrămată, doar alături de mamă. Deci, copiii sunt cei care au în primul rând și în special nevoie de protecție și asistență, aici, în ţară. Și, după cum ați spus, am început să ne concentrăm asupra acestui lucru din prima zi, prin acest mecanism al Punctelor Albastre care oferă, în primul rând, servicii de înregistrare și protecție tuturor copiilor refugiați care vin, începând de la granițe, dar mergând încet și cu refugiații în restul țării, cum ar fi centrul de aici, din Brașov. Serviciile oferite de Punctele Albastre sunt în primul rând serviciile de protecție a copilului axate pe cei mai vulnerabili copii, iar unii dintre acești copii, după cum am văzut, călătoresc neprotejați și fără părinți. Și este esențial ca acei copii să primească protecția imediată, și au primit-o de la agențiile naționale și locale, și continuă să o primească acest sprijin. «Punctele albastre» sunt concepute așa pentru că ne dorim un sistem recunoscut, fără o identitate națională, în care refugiații, în special copiii refugiați, încep să vadă servicii previzibile și fiabile care sunt furnizate în primul rând de autoritățile de guvernământ, autoritățile locale în principal – autoritățile județene, municipale –  și rolul UNICEF a fost de la început să sprijine autoritățile locale pentru a putea ajunge la copiii refugiați acolo unde se află”, a spus Pieter Bult, reprezentant UNICEF în România.

„Centru foarte bine organizat și bine gestionat”

Guvernul Japoniei a oferit 1.792.800 de dolari SUA biroului UNICEF în România pentru a sprijini UNICEF în ajutorul pe care îl acordă copiilor și familiilor de ucraineni care fug de războiul aflat în desfășurare.
„Aș dori să-mi exprim compasiunea față de toți oamenii care au fost forțați să își părăsească țara, Ucraina, pentru a ajunge aici, în România. Inima mea se îndreaptă către toți și, în același timp, sunt foarte impresionat astăzi să văd bunăvoința și sufletul cu care îi întâmpină poporul român, UNICEF și Brașov. Trebuie să vă spun că Brașovul și Japonia au o relație foarte strânsă. Brașovul este unul dintre orașele care are un oraș-frate în Japonia. Există doar trei sau patru orașe din România care au un oraș-frate în Japonia, iar Brașov și Musashino se află în această relație de mai bine de 30 de ani. Așa că mă bucur foarte mult să am această conferință aici, la Brașov, și simt inima lor, și centrul în care mă aflu este foarte bine organizat și bine gestionat. L-am vizitat azi pentru a vedea cum merg lucrurile aici, și am fost foarte impresionat. Asistenţa japoneză pentru Ucraina este de 200 milioane de dolari, din care 1,79 milioane de dolari SUA vor merge la activităţile UNICEF aici, în România. Deci, copiii ucraineni pot obține acest tip de asistență aici. Și nu mai este nevoie să spunem că UNICEF joacă un rol semnificativ în aceste activități, iar guvernul japonez apreciază activitățile UNICEF. Și, de asemenea, avem încredere în aceste activități. Și aș dori să închei spunând că Japonia va continua să ajute cât mai mult posibil și va continua să susțină solidaritatea cu Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei.

„Element de mândrie pentru comunitatea brașoveană”

Primarul Allen Coliban le-a mulțumit reprezentanților UNICEF pentru încrederea acordată Centrului comunitar deschis la CATTIA, dar și comunității brașovene pentru modul în care s-a mobilizat și a reușit, într-un timp foarte scurt, să asigure celor din Ucraina nu doar cazare și hrană, ci tot ceea ce este necesar pentru a se integra cât mai repede în comunitate, de la grădiniță și școală pentru copii, la consiliere psihologică, juridică sau găsirea unui loc de muncă.
„Mă bucur să fim astăzi împreună și să marcăm încă un element de mândrie pentru comunitatea brașoveană, respectiv certificarea «Punct albastru» (Blue Dot) obținută din partea UNICEF. Totodată, este un moment bun să trecem un pic prin amintirile ultimelor șase săptămâni. Brașovul a fost un centru de primire refugiați încă din primele zile ale războiului. Am reușit să oferim locuri de cazare, am reușit să oferim hrană, am reușit să oferim consiliere psihologică, consiliere juridică, locuri de muncă, iar pentru cei mai mici dintre refugiați, locuri în grădinițe, în școli. Toate aceste lucruri s-au întâmplat printr-o implicare fantastică a comunității brașovene. Am dat dovadă încă o dată că suntem o comunitate unită, că putem face față acestor provocări și că lucrurile pe care le oferim nu sunt doar niște visuri pe hârtie, ci vin cu foarte mult suflet pus și cu foarte multă grijă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor peste 1.300 de voluntari implicați în acest demers. Până astăzi ne-am apropiat de 3.000 de refugiați trecuți prin procedura de înregistrare, dintre care un număr impresionant, aproape 2.000, se găsesc în continuare și locuiesc în continuare, temporar, în Brașov. Date fiind toate acestea și tot efortul depus, considerăm că parteneriatul cu UNICEF vine să recompenseze efortul comunității și toate rezultatele obținute. Ne bucurăm să fim un centru «Punct albastru»; mulțumim UNICEF pentru aceasta, și totodată aș vrea să îi mulțumesc și Excelenței Sale domnul ambasador Hiroshi Ueda pentru susținere, pentru implicare, și pentru faptul că este prezent astăzi alături de noi”, a precizat primarul Allen Coliban.

3.000 s-au refugiat, 2.000 au rămas la Brașov

Hub-urile „Blue Dots“ includ spații prietenoase pentru copii care oferă servicii integrate, cum ar fi reîntregirea familiei și restabilirea legăturilor familiale, informare și consiliere, înregistrarea celor vulnerabili, spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici, suport psihologic și primul ajutor în materie de igienă, sănătate și nutriție, precum și consultanță juridică de bază, servicii specializate  pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate etc. Pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, precum și produse de igienă și alimente pentru copii sunt disponibile în Blue Dots. Intervențiile UNICEF se concentrează și asupra refugiaților pe termen lung rezidenți în România, care au nevoie de acces la servicii de sănătate, educație, sociale și psihosociale.
Printre activitățile ce urmează a fi desfășurate în centrul Blue Dot Brașov – CATTIA se numără servicii de informare și consiliere pentru familiile de refugiați, respectiv acordarea de informații despre sprijinul și serviciile disponibile pentru ei, în calitate de refugiați, inclusiv din partea statelor-gazdă, agențiilor umanitare, organizațiilor societății civile etc, precum și cu privire la drepturile lor garantate de dreptul umanitar internațional, inclusiv cu privire la soluțiile optime de prevenire a separării familiilor care călătoresc împreună; acordarea de servicii de consiliere și sprijin psihologic, atât pentru copii cât și pentru părinții/îngrijitorii care se pot confrunta cu traume și stres semnificative în urma experiențelor trăite;  identificarea și cartografierea prezenței copiilor și familiilor refugiați pe raza teritorială a municipiului Brașov și conceperea unor mecanisme care să faciliteze accesul acestora la servicii și suport pe termen lung, prin identificarea femeilor și copiilor vulnerabili, inclusiv pe cei care au afecțiuni medicale sau alte circumstanțe care presupun asistență specializată. Categoriile vulnerabile pot include familii, mame singure sau copii expuși riscului, precum copiii neînsoțiți, cu dizabilități sau boli, cazurile suspecte de trafic de persoane și supraviețuitorii actelor de violență bazată pe gen; acordarea de articole urgente (precum îmbrăcăminte, articole de igienă, pături) pentru femei și copii foarte vulnerabili, inclusiv copii cu dizabilități.

UNICEF colaborează cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), autoritățile locale și județene, birourile locale ale Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, alți parteneri relevanți în domenii strategice și ONG-uri locale, pentru stabilirea și operaționalizarea a zeci de Puncte Albastre la punctele de trecere a frontierei și de-a lungul rutelor principale de migrație. UNICEF își propune să conecteze Punctele Albastre deschise în România și în regiune pentru a se asigura că toți copiii refugiați sunt monitorizați, protejați, că vor ajunge în siguranță la destinație și vor avea acces la serviciile necesare pentru a-și avea drepturile protejate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
9 luni în urmă

[…] Food Wave. Astăzi, Agenția Metropolitană Brașov (AMB) vă invită la picnic în curtea de la CATTIA, începând cu ora 10.00 și până la ora […]

Back to top button