BRAŞOV. Protest spontan la Tribunal. Grefierii se revoltă!
Personalul auxiliar din Tribunalul Braşov – grupul grefierilor mai exact, s-a alăturat protestului declanşat la nivel naţional de Asociaţia Grefierilor din România.
Chiar dacă au aceleaşi supărări ca grefierii din toate instanţele din ţară, doar o parte dintre cei de la Tribunalul Braşov s-a organizat pentru o formă de protest care doar să atragă mai mult atenţia, nu să blocheze activitatea instanţei, şi îşi fac treaba astăzi cu banderole albe la mână.
La Judecătoria şi Curtea de Apel Braşov, activitatea se desfăşoară după program.
În această dimineaţă, printr-un comunicat de presă ni s-au transmis nemulţumirile acestei categorii profesionale din cadrul Ministerului Justiţiei.
- Lipsa unei legislaţii şi a unor reglementări adaptate la realităţile din instanţe.
- Neadoptarea unui nou statut al personalului de specialitate din instanţe, raportat la modificările legislative din ultimii ani şi care să contribuie astfel la eficientizarea activităţii acestei categorii profesionale, cu implicaţii directe asupra calităţii actului de justiţie. Este important de menţionat că un proiect de statut la care s-a lucrat timp de 6 ani şi adoptat de Camera Deputaţilor nu a fost adoptat de către Senat în primăvara acestui an, cu toate că numărul voturilor în favoarea adoptării acestuia au fost majoritare, însă insuficiente numeric, din cauza neparticipării la şedinţa de plen al unui număr suficient de parlamentari.
- Creşterea continuă şi alarmantă a volumului de activitate înregistrată în perioada ultimilor ani urmare intrării in vigoare a noilor coduri.
- Sporirea atribuţiilor şi responsabilităţilor acestei categorii de personal.
- Existenţa unor scheme de personal auxiliar neadaptate volumul de activitate, responsabilităţilor şi atribuţiilor.
- Lipsa unor sedii corespunzătoare desfăşurării activităţii profesionale şi a dotărilor necesare acesteia în multe dintre instanţe.
- Inechităţile salariale existente în rândul acestei categorii de personal, necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii.
- Imposibilitatea compensării orelor suplimentare efectuate peste orele de program legal de către personalul auxiliar prin raportare la volumul de activitate şi complexitatea atribuţiilor.
- Acordarea pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor, în funcţie de vechime, fără limită de vârstă.
„Prin protestul nostru înţelegem să atragem atenţia Ministrului justiţiei şi a factorilor de decizie din cadrul sistemului judiciar asupra existenţei noastre, nu numai când se fac propuneri de noi obligaţii, sarcini şi sancţiuni, ci şi atunci când propune spre aprobare drepturi, inclusiv pe cele salariale, solicitându-le să acorde acestei categorii profesionale atenţia şi importanţa cuvenite şi meritate, având în vedere că pentru înfăptuirea actului de justiţie grefierul este o categorie profesională esenţială. De asemenea, arătăm că dorim o putere executivă care să nu se bâlbâie când aplică actele normative şi o putere legislativă care să asigure un cadrul legislativ predictibil şi stabil, nu lacunar şi discriminatoriu generator de conflicte sociale şi litigii”, se arată în docuemntul citat.
Grefierii braşoveni se alătură astfel colegilor de breaslă din toată ţara, care pichetează instanţele şi parchetele de unde provin, iar în Bucureşti, în faţa Ministerului Justiţiei, între orele 11.00 şi 13.00.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.