BRAŞOV. Protest silenţios în Piaţa Sfatului împotriva violenţei în familie
Un protest silenţios va avea loc, peste două zile, în Piaţa Sfatului din municipiul Braşov, împotriva violenţei în familie.
„Protestăm în tăcere, onorând memoria tuturor femeilor ucise, victime ale violenţei domestice, care ar fi putut fi salvate dacă s-ar fi introdus brăţările electronice necesare monitorizării distanţei dintre agresor şi victime. Femeile Braşovului cer Guvernului României achiziţionarea de urgenţă a brăţărilor electronice. Cerem respectarea Convenţiei de la Istanbul şi a legislaţiei care asigură siguranţa vieţii femeilor românce”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei „Femeile se implică”, organizatori ai evenimentului de duminică.
Potrivit acestora, în Piaţa Sfatului sunt aşteptaţi şi copiii, în semn de solidaritate cu micuţii care cad victime ale violenţei domestice.
„Pot avea în brațe o jucărie (de pluș ori ce doresc) ca simbol a ce ar trebui să însemne copilăria: joacă, nu durere!”, a precizat Liliana Ştefănescu – Goangă pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
„Silent protest” este programat pentru intervalul orar 16.00 – 18.00.
Ordinul de protecţie provizoriu emis de Poliţie nu este suficient
Ca o noutate în beneficiul victimelor violenţei domestice, poliţiştii care intervin la astfel de cazuri au posibilitatea să emită un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât femeile să nu mai fie nevoite să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Este o modificare în legislația privind violența domestică, intrată în vigoare la finalul anului trecut.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, după cum au explicat reprezentanții Poliției Române.
Situația se analizează pe baza unui formular care cuprinde 21 de întrebări. În funcție de răspunsuri, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Totuşi, ordinul de protecţie provizoriu – o hârtie – nu îl opreşte fizic pe agresor să se apropie de victimă şi nici nu alertează la timp autorităţile. Astfel, din nefericire, există riscul ca agresorul, înfuriat de emiterea acestui ordin, să se apropie ilegal de victimă şi să-i provoace vătămări corporale care să conducă inclusiv la deces, cum s-a întâmplat în cazul unor femei care obţinuseră ordin de protecţie de la judecător.
Brăţările electronice ar fi o soluţie, pentru a şti unde se află cu adevărat agresorul şi dacă intenţionează să se apropie de victimă.
CITIŢI ŞI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.