BRAȘOV. Protest regional la Prefectură
Aproximativ 100 de angajaţi din toate ramurile feroviare vor protesta, azi, de la 12.30, în faţa Prefecturii Braşov, au anunţat sindicaliştii. Liderii Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane și Federației Naționale a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, organizații sindicale reprezentative din industria feroviară, afiliate Blocului Național Sindical (BNS), care reprezintă peste 30.000 de angajați, spun că s-a ajuns la această decizie fiindcă, în ultimii ani, nimic nu s-a schimbat, iar situația din industria feroviară este cu mult mai gravă decât vor să comunice public guvernanții.
Activitatea feroviară nu va fi perturbată, cei care ies la protest sunt fie liberi de la serviciu, fie în concediu de odihnă. Acţiunea de protest este una naţională şi se va desfăşura simultan, în intervalul 12.30 – 13.30, la sediul Guvernului României şi la sediile prefecturilor din Craiova, Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, adică acolo unde sunt regionalele feroviare.
De ce protestează ceferiștii
Cele patru motive care stau la baza escaladării dialogului social dintre sindicaliști și guvernanți, sunt: lipsa investițiilor în infrastructura feroviară, lipsa investițiilor în materialul rulant, falimentarea CFR Marfă, amânarea aplicării Statutului personalului feroviar.
„An de an ceferiștilor li s-a promis că se va investi la calea ferată, că se vor asuma politici de restructurare modernă a activității și că totul va reintra în normal datorită reformelor care se vor face în urma unei analize strategice care să racordeze calea ferată din România la ecosistemul feroviar european. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic concret. Așa se face că astăzi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulă cu viteze de 43 de km pe oră in traficul de pasageri și 17 km pe oră in traficul de mărfuri, pe infrastructura feroviară înregistrându-se nu mai puțin de 500 de restricții de viteză!!!
În ciuda salariilor care nu reflectă nici pe de parte responsabilitățile uriașe ce le revin în actul de transport și a condițiilor mizerabile de lucru, ceferiștii au avut mereu răbdarea și înțelepciunea de a nu contribui, prin acțiuni sindicale de proporții, la creșterea gradului de instabilitate economică, iar acest lucru s-a văzut. Trenurile nu s-au oprit niciodată în ultimii ani, deși, din cauza stării jalnice în care se află infrastructura feroviară ele circulă la viteze minimale și în condiții discutabile în ceea ce privește siguranța traficului feroviar”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor.
Foto: arhivă myTEX.ro
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.