Expres

BRAȘOV. Protest de Ziua Mondială a Muncii Decente

 

Lucrătorii din întreaga lume marchează a 11-a ediție a Zilei Mondiale a Muncii Decente – 7 octombrie, prin acțiuni și campanii dedicate. Membrii sindicatelor afiliate CNS Cartel Alfa vor purta astăzi, 5 octombrie, banderole albe în semn de protest faţă de faptul că sunt excluşi de la negocierile contractelor colective de muncă. Liderii sindicali spun că, până în acest moment, doar jumătate dintre salariaţii care ar trebui să fie protejaţi de aceste contracte le-au şi semnat.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Muncii Decente, „Schimbăm regulile”, evidențiază nedreptatea profundă a sistemului economic, restrângerea și deteriorarea drepturilor lucrătorilor în România, ca și în multe alte țări afectate de ofensiva neoliberalismului și politicile de austeritate, spun sindicaliştii. Campania „Schimbăm regulile!” își propune creșterea gradului de conștientizare asupra condițiilor de muncă din România și susținerea inițiativei de schimbare a legii dialogului social realizată de Coaliția pentru muncă decentă, cu susținerea confederațiilor sindicale, cu scopul deblocării negocierilor colective în România. „Regulile și legile sunt făcute împotriva lucrătorilor și de aceea avem un nivel distrugător de sărăcie pentru foarte mulţi lucrători, precaritate și inegalitate economică. Există suficiente resurse pentru a avea locuri de muncă decente pentru toată lumea, pentru a asigura protecție socială adecvată, servicii de calitate și tot ceea ce oferă cetățenilor posibilitatea de a avea un trai decent. Dar regulile trebuie să se schimbe pentru a permite și încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distribuție echitabilă a rezultatelor muncii și pentru a direcționa resursele către îmbunătățirea nivelului de trai”, afirmă Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, într-un comunicat remis presei.

80% din angajaţi au salariul de bază net sub 2.050 de lei

Reprezentanţii Cartel Alfa spun că încearcă de 7 ani să modifice Legea Dialogului Social, fără succes, însă. Mai mult, în momentul de faţă negocierile au intrat în impas. „Dintr-un total de 100% contracte în societăţile unde ar trebui încheiate, doar în proporţie de 50% sunt semnate şi majoritatea dintre ele sunt încheiate cu reprezentanţii salariaţilor. Sindicatele, prin această lege, sunt aproape excluse de la negocieri, ceea ce înseamnă că oamenii nu mai sunt protejaţi de contractul colectiv de muncă, astfel încât s-a ajuns ca majoritatea să aibă salariul minim pe economie. În momentul actual circa 2 milioane de salariaţi din România sunt la salariul minim pe economie”, a explicat liderul CNS Cartel Alfa Braşov, Fănică Gabor. „Politica forței de muncă ieftine aplicată în România pentru atragerea investitorilor trebuie să înceteze, căci este un eșec care tinde să se transforme într-un dezastru. În sectorul economic, peste jumătate din lucrători sunt încadrați la salariul minim. Mai mult, 8 din 10 lucrători au un salariu de bază net de sub 2.050 lei (440 euro). O economie al cărui principal «avantaj competitiv» este costul menţinut scăzut al forţei de muncă şi exploatarea lucrătorilor nu este o economie performantă şi stabilă, şi cu siguranţă nu este o economie care funcţionează în interesul celor mulți, ci mai degrabă a celor puțini și bogați”, a mai spus liderul sindical.
Astfel, astăzi, 5 octombrie, membrii confederației vor purta banderole albe pentru a susține negocierea colectivă pentru salarii și condiții mai bune și pentru a transmite mesajul: „Lucrătorii au dreptul la un trai decent din muncă!”„Principala nemulţumire este modalitatea prin care avem acces la un contract colectiv de muncă. În România, profitul este împărţit 40% la angajat şi 60% la angajator, pe când în Uniunea Europeană, în Germania, de exemplu, proporţia este inversă, 65% la salariaţi, 35% la angajator. Ar trebui să mergem şi noi să schimbăm procentele, astfel încât şi lucrătorii din România să primească din munca lor acelaşi procentaj din profitul companiei. Prin această acţiune le transmitem parlamentarilor şi guvernanților că trebuie schimbate regulile, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate, o condiție necesară și minimală pentru ca munca decentă să poată deveni o realitate și pentru românii care lucrează în țara lor”, a mai arătat Gabor.
Din Cartel Alfa – filiala Braşov – fac parte angajaţi ai Companiei Apa, ai Poliţiei, din asistenţa socială, din sănătate, din învăţământ, funcţionari publici, precum şi cei ai unor societăţi industriale precum Roman SA, Electroprecizia Săcele, Nitroporos Făgăraş, Viromet Victoria.

Concept introdus de Organizaţia Internaţională a Muncii

Munca Decentă  – concept introdus de partenerii sociali (guverne, sindicate şi patronate) din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) – este o strategie de dezvoltare care recunoaște rolul central al muncii în viața oamenilor: o muncă productivă și care aduce o remunerație justă, securitate la locul de muncă și protecția sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala și integrare sociala, libertatea oamenilor de a exprima ce îi preocupă, posibilitatea de a se organiza și de a participa la deciziile care îi afectează, șanse egale și un tratament echitabil pentru toți.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button