BRAŞOV. Protest al angajaţilor care se ocupă de siguranţa pe calea ferată
Membrii Sindicatului CTF (Centralizare Telecomenzi Feroviare) Brașov protestează de astăzi – deocamdată, în propria „curte”, prin purtarea unei banderole albe – față de actualul sistem de salarizare bazat pe transpunerea salariului minim pe economie la 60% din clasele de salarizare (peste 50% din salariați).
Nemulţumirea lor porneşte de la faptul că din 1 februarie 2017 salariul minim pe economie a crescut la valoarea de 1.450 lei, iar începând cu această dată peste 50% din salariaţii căii ferate, salariaţi cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, vor fi încadraţi la salariul minim pe economie. Practic, în acest moment, montatorii, care au avut 1.250 de lei şi aproape nici o răspundere, lucrând exclusiv sub supravegherea electromecanicilor, îi vor ajunge din urmă pe şefii lor, din punct de vedere salarial şi vor câştiga aproape cât inginerii, care au 1.500 de lei salariu, ne-a explicat George Petrache, liderul CTF Braşov.
„Într-o societate corectă unde remuneraţia pentru munca depusă este pe măsura responsabilităţilor este inadmisibil să plăteşti cu salariul minim pe economie o muncă a unui om pentru care orice greşeală poate însemna puşcărie”, a subliniat liderul sindical. El a dat exemplul cazului de anul trecut, de la Vânători – Sighişoara, unde, în urma deraierii unui tren de marfă, circulaţia feroviară a fost dată peste cap: „Trebuie să merg acolo, pentru că angajatul este cercetat, deşi nu este vorba de eroare umană, de culpă profesională, dar este un stres enorm”. De aici şi explicaţia pentru a treia poză.
Într-o scrisoar deschisă, sindicaliştii atrag atenţia CNCF CFR SA, Ministerului Transporturilor şi Guvernului României asupra faptului că lipsa unei ierarhizări a funcţiilor, raportată la nivelul salariului minim pe economie şi funcţie de complexitatea, nivelul de pregătire şi responsabilităţile specifice fiecărei funcţii, va genera un blocaj în sistemul feroviar motivate de următoarele aspecte:
– salariaţii cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare vor solicita trecerea pe funcţii inferioare cu acelaşi nivel de salarizare, dar fără responsabilităţi a căror încălcare reprezintă închisoare de la 1 la 10 ani;
– având în vedere faptul că pregătirea salariaţilor este efectul autoinstruirii intervine demotivarea şi deprofesionalizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei;
– creşterea numărului de ore suplimentare ca urmare a lipsei de atractivitate a domeniului feroviar pentru forţa de muncă, implicit creşterea numărului de zile de concediu medical urmare a efectelor nocive generate de suprasolicitare asupra sănătăţii salariaţilor.
– lipsa de perspectivă şi lipsa unei politici de resurse umane coerente şi obiective;
– condiţiile de muncă şi lipsa echipamentului individual de protecţie reprezintă aspecte care afectează ireversibil sănătatea salariaţilor.
Propunem următoarele soluții:
– introducerea unui sistem de ierarhizare al funcțiilor raportat la nivelul salariului minim pe economie pentru a evita situația actual în care lucrătorii cu responsabilități în siguranța circulației feroviare sunt încadrați la același nivel de salarizare cu muncitorii necalificați;
– aprovizionarea la termen a echipamentului individual de protecție;
– întocmirea și respectarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă;
– elaborarea unei politici de resurse umane coerente, bazate pe norme reale de muncă.
Atenţionăm factorii responsabili din CNCF CFR SA şi Ministerul Transporturilor că aspectele semnalate mai sus şi nu numai vor duce la blocarea sistemului feroviar şi scăderea nivelului de siguranţă pe calea ferată. Când vrei să ai oameni pregătiţi, buni profesionişti şi dedicaţi trebuie să îi plăteşti corespunzător, nu cu salariul minim pe economie, pentru că aceştia răspund cu libertatea pentru munca depusă”.
Liderul sindical a completat: „Salariaţii din calea ferată sunt oameni pasionaţi de meserie, dedicaţi căii ferate, însă aceste lucruri nu îi hrănesc familia, nu plătesc facturile şi ratele. Şi Doamne fereşte să faci o greşeală…”.
Foto 1 arhivă: protestul ceferiştilor, inclusiv al celor de la CTF, din octombrie 2015.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.