BRAȘOV. Protecția Consumatorilor și DSP, în control la… Prefectură
Prefectura Brașovului, Consiliul Județean Brașov și Curtea de Apel Brașov au fost primele trei instituții publice verificate de comisarii Protecției Consumatorilor și de inspectorii de sănătate publică, referitor la respectarea prevederilor legale privind fumatul în locurile publice.
Controalele au avut loc azi-dimineață (fiind vizat inclusiv biroul Prefectului Mihai Mohaci), dar vor continua pe parcursul întregii săptămâni, la multe alte instituții publice din Brașov. „Ne dorim să controlăm cât mai multe instituții publice, apoi vom trece la agenții economici”, a avertizat șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov (CRPC), Sorin Susanu. La acțiuni participă și agenți din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, pentru a se evita orice fel de incidente.
Prima zi de control a scos la iveală că instituțiile statului nu sunt dotate, nici pe departe, cu spații de fumat care să le asigure condiții decente fumătorilor și care să-i protejeze pe nefumători de substanțele toxice emanate de țigări.
„Legislația prevede cu exactitate cum trebuie să fie un loc de fumători, în spațiile închise din instituțiile publice. El trebuie să fie delimitat, semnalizat corespunzător, să fie ventilat… Mai mult, fumul degajat nu trebuie să ajungă în spațiile de nefumători”, a explicat șeful CRPC. Ori, locurile găsite astăzi la instituțiile publice verificate nu seamănă deloc cu descrierea din teorie. În primul rând, acestea nu au ventilația necesară, iar în al doilea rând, fumul ajunge cu ușurință în locurile de nefumători.
Pentru asemenea nereguli, legislația prevede sancțiuni usturătoare. „Fiecare instituție pe care o descoperim cu nereguli va fi sancționată conform legii în vigoare. Sancțiunile pot ajunge la 10.000 de lei și se pot da anumite măsuri de remediere, dar poate fi sancționată și persoana fizică, cu până la 500 de lei”, a atenționat sursa citată.
Pe de altă parte, fumatul în mașinile de serviciu ridică semne de întrebare: „Este o discuție dacă se poate fuma în mașinile de serviciu, pentru că legislația actuală nu prevede dacă este voie sau nu, dar în proiecte se dorește o clarificare”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.