BRAŞOV. Proiectul Aeroportului a costat până acum 24,7 milioane de euro
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor (foto), a prezentat astăzi câteva noutăţi legate de proiectul mult aşteptatului Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav. Din păcate, veştile nu sunt prea bune, noi obstacole apărând în calea finalizării investiţiei.
Potrivit datelor furnizate de Gabor, CJ Braşov a alocat, în ultimii zece ani aproximativ 24,7 milioane euro pentru realizarea Aeroportului, banii provenind exclusiv din bugetul instituţiei. Pentru a fi finalizat, obiectivul mai are nevoie de terminal, turn de control, suprafeţe de mişcare, investiţii care însumează câteva zeci de milioane de euro.
Gabor a menţionat că cele mai mari sume, respectiv trei milioane de euro în 2011, 4,5 milioane în 2012, 6,5 milioane în 2013, 4,9 milioane în 2014 şi 4,7 milioane în 2015, s-au cheltuit pentru exproprieri, documentaţii, dar şi pentru construirea pistei în lungime de 2.950 de metri şi 45 metri lăţime, finalizată în octombrie 2014. „Am făcut un calcul începând din anul 2006 până acum pentru a vedea câţi bani s-au cheltuit pentru construirea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav şi este vorba de 24,7 milioane de euro, toată suma provenind din bugetul Consiliului Judeţean. Am făcut aceste calcule pentru ca să avem o situaţie exactă înainte de a intra în asociere cu Primăria Braşov, pentru finalizarea investiţiei”, a precizat Gabor.
Din datele care sunt defalcate pe ani reiese că proiectarea a costat, în 2006, 68.877 de euro şi, în acelaşi an, pentru studiul de fezabilitate s-au plătit 3.000 de euro. Cel mai puţin s-a cheltuit în 2009 – 4.771 de euro, pentru extras CF şi avize.
Legea privind terenul aeroportului trebuie modificată
După hopul care a blocat de aproape doi ani derularea investiţiei – expirase termenul de cinci ani de concesionare a terenului, lucrările la aeroport tot nu pot continua fără a fi clarificată situaţia juridică a amplasamentului. Anul trecut, Parlamentul a aprobat Legea 297/2015 privind transferul celor 200 de hectare de la Institutul Cartofului către Consiliul Județean, însă în actul normativ s-au strecurat unele greșeli în numerele cadastrale pentru parcele. Reprezentanţii CJ au considerat că rezolvarea ar putea sta fie în schimbarea anexei la lege, fie printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să scoată din discuţie Institutul Cartofului şi să reglementeze situaţia. Din păcate, este nevoie de un nou proiect de lege care să facă acele corecţii. „Deocamdată, orice fel de lucrări la această investiţie au fost sistate pentru că trebuie modificată Legea 297/2015 privind trecerea terenului din administrarea Institutului Naţional pentru Cartof şi Sfeclă de zahăr Braşov, în administrarea Consiliului Judeţean. S-au încurcat foarte multe date referitoare la teren şi nu pot fi întocmite nici un fel de acte pentru ca terenul să fie trecut în administrarea Consiliului Judeţean. Din păcate, după ce timp de două luni, am umblat pe la diferite ministere, sperând că se poate face prin hotărâre de guvern, modificarea trebuie făcută în Parlament. Pregătim documentaţia şi o s-o punem la dispoziţia parlamentarilor. Facem apel la toţi parlamentarii de Braşov să facă rapid demersuri şi să susţină modificarea legii respective”, a mai spus Gabor.
Pentru a fi finalizat, viitorul aeroport Braşov-Ghimbav mai are nevoie de terminal, turn de control, suprafeţe de mişcare, investiţii care însumează câteva zeci de milioane de euro (40-50 era suma vehiculată la un moment dat). CJ Braşov a accesat un credit de 3,5 milioane euro pentru continuarea lucrărilor, dar banii nu pot fi folosiţi până la modificarea Legii 297/2015.
Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Braşov au aprobat, la începutul acestui an, câte o hotărâre fiecare privind intrarea în asociere a autorităţii judeţene cu municipalitatea braşoveană în vederea finalizării aeroportului.
Citiţi şi:
Aeroportul Brașov, între Primărie și Consiliul Județean
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.