Expres

BRAȘOV. Produse lactate expirate sau ținute la temperaturi prea mari, găsite în urma unor controale ale Protecției Consumatorilor

 

Numeroase nereguli la comercializarea laptelui și a produselor lactate au fost descoperite de comisarii Protecției Consumatorilor Brașov, cu ocazia unei acțiuni dispuse la nivel național.

Astfel, în 69% dintre judeţe – inclusiv în Brașov, se comercializau lapte de consum și produse lactate cu termenul de valabilitate depășit.

Tot în județul nostru, s-au găsit produse având elementele de caracterizare – identificare (tipul sau denumirea produsului, zona de proveniență, date despre producător, elemente de identificare nelizibile etc.) ilizibile, precum și produse vândute sub denumiri eronate, incomplete sau alese astfel încât să inducă în eroare consumatorul asupra naturii reale, conform unui comunicat remis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Lipsa inscripţionării sau inscripţionarea incorectă a datei durabilităţii minimale, netraducerea în limba română a elementelor de identificare și expunerea înlocuitorilor de produse lactate (cu grăsimi vegetale în conţinut) în acelaşi spaţiu cu produsele lactate sunt alte nereguli descoperite de comisarii Protecției Consumatorilor Brașov.

Aceștia au găsit și produse ținute la alte temperaturi (mai mari) decât cele impuse de producători. În plus, comisarii din Brașov, Vaslui și Iași au avut surpriza să dea peste magazine care nu aveau autorizație de funcționare a magazinului.

Articole asemănătoare

 Amenzi de peste 1,4 milioane de lei, la nivel național

Controalele au avut loc în perioada 27 mai – 7 iunie, dar rezultatele au fost făcute publice doar astăzi de către ANPC.

Acțiunea a avut drept scop verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea laptelui de consum, produselor lactate, laptelui conservat, parțial sau integral deshidratat, laptelui pentru cafea.

În total au fost controlați 771 de operatori economici, constatându-se abateri la 454. Au fost verificate 64,5 tone lapte de consum şi produse lactate, din care aproximativ 8,2 tone de produse nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

„Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a cca 3,6 tone lapte de consum şi produse lactate în valoare de 32.900 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 913 kg produse în valoare de 11.744 lei care erau improprii consumului uman”, au informat reprezentanții ANPC.

De asemenea, au fost date 318 amenzi contravenţionale însumând 1.460.600 de lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Sfaturi pentru consumatori

Reprezentanții ANPC îi sfătuiesc pe consumatori să acorde atenție felului în care arată ambalajul produselor lactate.

„În cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman”, au explicat ei.

Contează foarte mult și condițiile de depozitare, atât în magazin, cât și acasă.

„Refuzaţi să achiziţionaţi produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător”, au recomandat comisarii.

„Solicitati vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale”, este o altă recomandare.

Deoarece există cazuri în care comercianţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu, înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate, clienții trebuie să fie foarte atenți la informațiile de pe ambalaje, iar dacă nu sunt lămuriți, să le ceară informații angajaților magazinului.

Nu în ultimul rând, trebuie verificată data durabilității minimale, pentru a nu fi depășită sau modificată. Comisarii au atras atenția că bonul de casă este necesar, în cazul unei eventuale reclamații.

„Nu cumpăraţi lapte şi produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibara bon de casă cu care să justificati tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, au mai transmis reprezentanții ANPC.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button