BRAȘOV. Procurorii de la două Parchete își suspendă activitatea judiciară
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov și de la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov au decis, vineri, suspendarea activităţii judiciare și a activităților de evidență cu publicul, ca protest față de Ordonanța de Urgență privind modificarea legilor justiției.
Hotărârea a fost luată vineri, la Adunarea generală a procurorilor din cadrul celor două unități de parchet.
Procurorii au subliniat că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorilor şi al procurorului, ci un drept fundamental al persoanei. Potrivit acestora, sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019.
Procurorii din cadrul celor două parchete au hotărât în unanimitate însuşirea considerentelor emise de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în cadrul Hotărârii nr. 95/20.02.2019; suspendarea activităţii judiciare a procurorilor, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă, precum şi suspendarea activităţilor de audienţă cu publicul desfăşurate de procurorii din cadrul celor două parchete.
„Având în vedere că înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIÎJ) a fost criticată de Comisia de la Veneţia fiind apreciată un instrument de intimidare şi de a pune presiune asupra procurorilor şi judecătorilor, solicităm magistraţilor procurori ataşaţi principiului de independenţă a justiţiei să fie primii care respectă avizul Comisiei de la Veneţia şi, în concret, să refuze participarea în calitate de procurori la procedura de selecţie pentru această secţie”, au precizat reprezentanții PTBv.
Susţinem contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ;
Procurorii îi solicită preşedintelui României să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG 7/2019, pe motiv că „se încalcă principiul constituţional al controlului ierahic”. De asemenea, solicită Avocatului Poporului să procedeze de urgenţă la contestarea la Curtea Constituţională a OUG 7/2019, pe motiv că prezintă „elemente clare de neconstituţionalitate”.
Procurorii celor două unități cer și ca Parlamentul României să ia în dezbatere, de urgenţă, OUG 7/2019 şi modificarea prevederilor „neconstituţuionale şi eronate pe care le conţine”, inclusiv abrogarea unor articole, printre care pe cele privind SIÎJ.
„Solicităm Parlamentului României să modifice Legea nr. 90/2001 în sensul restricţionării dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al legislaţiei penale; Ne însuşim declaraţia de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor; Apreciem necesară informarea autorităţilor europene cu atribuţii în materie de justiţie cu privire la situaţia ivită în România; Solicităm respectarea recomandărilor MCV întrucât sunt obligatorii, iar nerespectarea acestora poate conduce la activarea art. 7 TFUE”, au mai transmis procurorii brașoveni.
CITIȚI ȘI:
Procurorii brașoveni își exprimă și ei nemulțumirea față de modificările „de urgență” din Justiție
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.