BRAȘOV. Proaspăt instalați, unii directori de școală au renunțat la funcții
De la începutul acestei săptămâni, când noii directori ar fi trebuit să-şi intre în pâine, circa zece dintre cei numiţi cu delegaţie au renunţat la funcţie. În afară de ei, doi foşti directori „plini” şi cinci adjuncţi au revenit pe funcţii, pentru că nu avea cine altcineva, iar cinci nu au putut fi înlocuiţi întrucât sunt în concediu medical.
În total, 107 posturi de director şi director adjunct au rămas vacante, la nivelul judeţului, în urma concursului pe post care a avut loc din octombrie până în decembrie 2016. În unele cazuri nu au fost candidaţi interesaţi, în altele, candidaţii au fost respinşi la probele examenului. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) a trebuit să numească noi directori în cazul tuturor acestor unităţi, în 104 cazuri fiind vorba de alte persoane decât foştii directori (aşa cerea metodologia – dacă nu s-au înscris la concurs sau nu l-au promovat, cei aflaţi în funcţie nu puteau rămâne). Doar la trei şcoli din judeţ nu s-au făcut numiri. Potrivit inspectorului şef al IŞJ Braşov, Ariana Bucur, este vorba despre şcolile gimnaziale din Ormeniş, Augustin şi Racoş. Aici, persoanele propuse iniţial fie erau în incompatibilitate, fie nu aveau studiile necesare pentru a conduce o unitate şcolară. În cazul altei unităţi, nimeni nu a vrut să fie director. Situaţii asemănătoare au fost pentru poziţia de director adjunct la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” Făgăraş, Şcoala Profesională Germană Kronstadt, Şcoala Gimnazială 3 Râşnov, Şcoala Gimnazială 5 Săcele şi Şcoala Gimnazială Prejmer. Situaţia era valabilă luni, 9 ianuarie, pentru că între timp au apărut demisii din partea a circa zece dintre cei care au primit decizia de detaşare la conducerea şcolii. „Nu cred că sunt chiar zece, nu am făcut o centralizare, pentru că vom avea consiliu de administraţie al inspectoratului abia la finele lunii, când vom nominaliza alte persoane. Până atunci, cel puţin, demisionarii sunt în perioada de preaviz. În baza derogării acordate de minister în 6 ianuarie am putea nominaliza persoanele care au ocupat înainte funcţiile”, a mai precizat inspectorul şcolar general.
Ministrul Educaţiei explică revenirea vechilor directori pe funcţie
După validarea rezultatelor concursului pentru funcţiile de director şi directori adjuncţi şi după numirile pentru şcolile în care nu s-a înscris nimeni la concurs sau au fost respinşi, în ţară, au rămas vacante 358 posturi de directori şi alte 828 de director adjuncţi. „Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii şcolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective). În acest context, pentru deblocarea situaţiei, în urma consultării inspectorilor şcolari generali, a specialiştilor din minister şi a sindicatelor, Ministerul Educaţiei Naţionale a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi. Modificarea operată nu presupune obligativitatea inspectorilor şcolari generali de a-i numi pe aceştia, ci le lărgeşte posibilitatea de alegere. Prevederile ordinului se referă numai la posturile vacante în data de 6.01.2017 şi nu se aplică retroactiv”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
Toţi cei care au fost numiţi prin detaşări vor ocupa postul temporar. „În funcţie de calendarul activităţilor pentru învăţământul preuniversitar, până la data de 14.08.2017, Ministerul va organiza un nou concurs, astfel încât, începând de la data de 1.09.2017, toate posturile de director şi director adjunct vacante să fie ocupate prin concurs”, se mai arată în comunicatul amintit.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.