Expres
BRAȘOV. Primarul Coliban despre parcuri, parcări, reconversia Rulmentul
Primarul Brașovului, Allen Coliban, își continuă raportul de activitate la aproape un an de la preluarea funcției (alegerile au fost în 27 septembrie, depunerea jurământului, în 28 octombrie), în episoade pe Facebook sub genericul „Raport la 1 an de progres” – #Fapte.
„În acest prim an de mandat, am pornit proiecte noi, am continuat proiecte începute, care sunt benefice pentru comunitate, și am reparat multe dintre greșelile făcute în trecut”, scrie primarul în preambulul postării de joi seara, care cuprinde mai ales proiectele de mediu – „Brașov – Capitala Verde a României este un deziderat care se întinde pe mulți ani și pentru atingerea căruia e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi” -, dar și subiectul sensibil al parcărilor, atât al celor existente, cât și al celor ce urmează să fie construite.
Iată care sunt proiectele despre care a dat detalii:
„1. Parcuri în fiecare cartier
Brașovul are nevoie de noi parcuri și zone verzi. Că orașul nostru este poluat, deși se află la baza munților, poate părea un paradox, dar de fapt este efectul unui tip de dezvoltare care a ignorat nevoia brașovenilor de spații verzi, Tâmpa servind administrației drept panaceu pentru orice „afecțiune” în acest domeniu.
Anul acesta am demarat și recepționat un studiu de oportunitate pentru înființarea de parcuri noi. Este documentul-cadru care va sta la baza amplasării viitoarelor parcuri.
Tot în acest an se vor stabili amplasamentele pentru primele 5 noi parcuri și grădini urbane.
În 2022, vom pregăti documentația tehnică pentru ele și vom face exproprierile necesare, urmând ca peste doi ani să aibă loc inaugurarea primelor parcuri.
2. Reconversia Platformei Rulmentul
Am preluat un proiect imposibil de implementat, pornit de fosta administrație. Bugetarea lui era nesustenabilă, banii nefiind suficienți nici măcar pentru decontaminarea terenului și dărâmarea halelor, ca să nu mai discutăm despre amenajarea ulterioară.
Conceptul fusese pregătit fără niciun fel de consultare publică sau a experților.
Am refuzat implementarea lui și l-am luat de la zero. Am comandat un studiu istoric, un studiu geo și unul de infrastructură edilitară. Toate au fost recepționate în acest an. Aceste studii ne-au arătat direcţia în care ar trebui să ne îndreptăm de fapt. Ce trebuie să dărâmăm și ce poate fi valorificat pentru comunitate și trebuie să rămână în picioare.
Această reconversie este probabil cea mai importantă de acest fel, realizată de o municipalitate din România. Spațiul este foarte mare, iar soluțiile vor fi pregătite în 2022, cu sprijinul experților din Ordinul Arhitecților din România.
Execuția acestui vast proiect va începe în 2024, iar inaugurarea va avea loc în 2026.
3. Parcul Natural Brassovia
Cel mai mare parc natural din jurul unei aglomerări urbane. Este un alt proiect pe care l-am propus în campania electorală, al cărui scop principal este protejarea pădurilor din jurul Brașovului.
Timp de prea mulți ani, pădurile brașovenilor au fost tăiate fără vreun plan și fără noimă. PN Brassovia, un proiect ce va fi inaugurat în acest mandat, va pune capăt acestor practici.
4. Infrastructură pentru biciclete
În acest an se vor finaliza proiectele tehnice pentru Traseele 1 și 2, proiecte ce vor fi supuse dezbaterii publice, pentru a îngloba cât mai multe dintre sugestiile brașovenilor interesați.
Urmează recepționarea masterplanului velo, care propune soluții pentru dezvoltarea unei rețele continue și coerente de piste de biciclete la nivelul întregului oraș și integrează cele 3 proiecte de piste de biciclete pentru care avem documentații în prezent: calea verde, traseul 1 și traseul 2
– 140 de „parcări” pentru biciclete vor fi amplasate în Brașov, până la finalul anului.
Până în 2023, vom executa și recepționa peste 35 km de piste de biciclete care să respecte cu adevărat standardele de siguranță. Piste de biciclete în adevăratul sens al cuvântului, nu doar linii trasate pe asfalt.
5. Stații de încărcare pentru autovehicule electrice
Încurajăm utilizarea autovehiculelor electrice. Anul acesta am început documentația tehnică pentru 17 stații electrice de încărcare pentru autoturisme și 12 pentru autobuze.
În 2022, vom finaliza 29 de noi stații de încărcare și vom continua documentațiile tehnice pentru alte 30.
6. Forumul Orașelor Verzi
FOV poziționează Brașovul drept cel mai important hub al dezbaterilor pe teme de mediu din România și setează platforma pentru proiecte pilot axate pe mobilitate, colectare selectivă, reconversii urbane.
Conferința internațională de politici publice de mediu, cu prezența a 56 de speakeri români din 12 țări și 250 de participanți din administrațiile publice locale și naționale, a devenit, de la prima ediție, cea mai importantă conferință de acest gen din România.
Peste 100 de activități pentru cetățeni, desfășurate în 8 zone ale Brașovului, la care au participat peste 20.000 de brașoveni.
Până în 2025, FOV va deveni cel mai mare eveniment dedicat politicilor de mediu din Europa de Sud Est.
7. Parcări de proximitate și rezidențiale
În acest an am recepționat studiul de oportunitate pentru noi parcări.
Am denunțat contractul cu P&P.
Am lansat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru parcarea subterană din Centrul Civic.
Până în 2024, vom avea finalizate 3 noi parcări automatizate în cartiere, vom inaugura parcarea subterană de sub Centrul Civic și vom intra în execuție cu parcarea subterană de la Gară, proiect ce va fi finalizat în 2025, în același an cu finalizarea parcării supraterane din cartierul Astra.
Pentru a transforma Brașovul în Capitala Verde a României este nevoie de proiecte care să schimbe structural orașul într-unul prietenos cu mediul. Toate aceste proiecte mari necesită timp, iar noua administrație condusă de mine își asumă responsabilitatea de a le implementa”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.