Expres

BRAŞOV. Primarii, învăţaţi să-şi protejeze cetăţenii care pleacă la muncă în străinătate

  • IMG_9338_256902.JPG
  • IMG_9340_256904.JPG
 

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”, demarată de Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP), care urmează să fie promovată în cele 41 de județe ale țării, a trecut şi pe la Instituţia Prefectului Județului Braşov. Scopul campaniei este acela de a informa corect și cât mai complet potențialii migranți români în ceea ce privește drepturile pe care le au în statele membre UE.

Campania, aflată la a doua etapă, destinată adulților care își caută un loc de muncă în străinătate, urmărește să transmită mesaje care să crească nivelul de informare profesională și autorizată pentru prevenirea și combaterea factorilor de risc la care se pot expune cetățenii români, odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor țării.

Potrivit datelor statistice ale Strategiei naționale pentru Românii de Pretutindeni, există aproximativ 10 milioane de români care se află în afara granițelor țării, fie că muncesc, studiază sau locuiesc în străinătate. Un grad scăzut de informare atât a drepturilor cât și a obligațiilor poate conduce la creșterea expunerii acestora la fenomenul exploatării prin muncă și a traficului de persoane.

Informarea prealabilă e esenţială

Subsecretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, a prezentat cele mai importante elemente ale campaniei. În primul rând, anunţurile de muncă din mediul on-line sau recomandările cunoscuţilor comportă foarte multe riscuri. Pentru a nu deveni victimă sigură, nu predaţi sub nici o formă buletinul sau paşaportul viitorului angajator. Nu plecaţi niciodată din ţară fără un contract de muncă legal, semnat şi tradus, pentru a şti ce aţi semnat. Dacă totuşi aţi ajuns într-o situaţie neplăcută, cereţi ajutor. Cei de la Consulat sau Ambasadă, împreună cu autorităţile de acolo, vă pot oferi sprijin.

Reprezentanții mai multor instituții din județ, printre care Prefectura, AJOFM, IPJ, ITM și al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Brașov au participat la prezentarea campaniei ajunse în județul nostru. La rândul lor, aceștia au subliniat necesitatea unei mai bune informări a cetățenilor care aleg să plece în străinătate din diverse motive. De asemenea, au fost prezenţi primari, viceprimari şi secretari ai primăriilor din judeţ, cărora li s-au pus la dispoziţie materialele informative pe care să le folosească pentru cetăţenii din localităţile lor.

Reprezentantul ITM a oferit la rândul său câteva informaţii preţioase pentru cei care vor să plece la muncă în străinătate.

„Totul trebuie să pornească de la verificarea firmei, care trebuie să fie o agenţie de plasare a forţei de muncă persoană juridică română. Atenţie la contractul cu aceasta! Nu contract de consultanţă, ci de mediere şi fără clauze abuzive. Am avut în trecut o situaţie în care 60 de oameni din Botoşani au făcut contract cu o agenţie din Braşov care le dădea înapoi 10% din taxă dacă nu le găsea loc de muncă, ceea ce era mai puţin decât dădeau ei pe tren dus-întors”, a explicat Ovidiu Bojan.

La ANITP ajung reclamaţiile intrate în procedură penală

Coordonatorul Centrului Regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Adrian Vlădoiu, a subliniat faptul că și în Braşov şi Covasna a întâlnit situații în care oamenii au plecat în străinătate pentru a-și căuta un loc de muncă suficient de bine plătit și au ajuns să lucreze în condiții absolut inumane.

Foarte mulți dintre conaționalii noștri vor să plece în străinătate în ideea în care cred că acolo sunt câini cu covrigi în coadă, și nu mai este deloc așa. (…) Mulți dintre cei cu care am luat contact în anii trecuți au semnat documente în limbi pe care nu le cunoșteau. Și oamenii aceia au ajuns sclavi. O altă chestiune pe care conaționalii noștri refuză să o înțeleagă este faptul că la momentul în care plecăm în străinătate, polițistul de frontieră este obligat prin lege să întrebe scopul călătoriei. Dacă te duci să îți cauți de lucru, în secunda imediat următoare, el trebuie să-ți dea un pliant cu date suficiente pentru a ieși din situații de criză. Dacă noi spunem că suntem turiști, automat am făcut prima greșeală. Este foarte important pentru mine să ajung să previn o faptă de trafic de persoane decât să muncim luni, poate chiar ani de zile să o constatăm și să încercăm să reparăm, de multe ori chiar nu se poate”, a spus coordonatorul centrului regional Brașov ANITP.

Vlădoiu a precizat că la ANITP ajung sesizările celor care au intrat în procedură penală şi a subliniat că, totuşi, numărul victimelor este în scădere. Dacă în 2016 au fost 110 victime, anul trecut au fost 67, din judeţele Braşov şi Covasna.

Pe de altă parte, el a subliniat faptul că în cazul în care ai un contract legal, în care ai acceptat un număr mai mare de ore de muncă sau alte condiţii grele, autorităţile nu pot interveni. 

„Vrem să-i aducem pe români acasă”

Pe de altă parte, oficialul MRP şi prefectul Marian Rasaliu au deplâns faptul că au plecat prea mulţi români reprezentând forţa de muncă activă, calificată. „Ajungem să aducem muncitori din Asia pe şantiere şi în unităţi de producţie. Trebuie să facem în aşa fel încât să-i aducem pe români acasă”, a spus prefectul Braşovului. „Noi facem campanie şi în diaspora, le prezentăm noutăţile din România, condiţiile de muncă, facilităţile, astfel încât să-i facem să vină înapoi să se implice cu experienţa de muncă dobândită”, a mai spus Ionescu. 
Prima ediţie a campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume!” s-a adresat tinerilor, cu atât mai mult cu cât sunt aproximativ 100.000 de tineri care învaţă în străinătate – atât elevi, cât şi studenţi. Cea de-a doua ediţie se adresează reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale, care vor avea sarcina să-şi informeze cetăţenii, ce pot deveni lucrători migranţi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare