BRAȘOV. Prima acțiune amplă de plantare de pomi din acest an începe la DUMBRĂVIȚA
Prima plantare de pomi din anul 2018 va avea loc sâmbătă, 14 aprilie, la Dumbrăvița, comuna Vlădeni, județul Brașov. Acțiunea se înscrie în cadrul proiectului „Pădurea de mâine”, prin care, în următorii cinci ani, vor fi plantați un milion de arbori în toată țara.
„Proiectul nostru a început în septembrie 2017 și a plantat deja 4,7 hectare cu peste 21.000 de puieți în județul Suceava. Ne popunem plantarea unui milion de arbori în România, pe suprafețe private aflate în fondul forestier și care, din diverse cauze, s-au degradat și au nevoie de noi plantări. Împădurirea și reîmpădurirea reprezintă elemente cheie în efortul de conservare a resurselor forestiere, precum și de prevenire a eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor. Noile păduri pe care le planificăm vor juca, de asemenea, un rol social și de recreere important”, a declarat managerul de proeict Cătălin Hosu.
„Pădurea de Mâine” este un proiect dezvoltat de Asociația Administratorilor de Păduri alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, în dorința de a asigura dezvoltarea durabilă a pădurilor.
După cum spun reprezentanții Asociației, proiectul își propune plantarea unui milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de trei ani pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetație forestiere. Inițiativa „Pădurea de Mâine” vine în sprijinul proprietarilor privați de păduri care nu au resursele necesare pentru îngrijirea suprafețelor deținute.
Potrivit sursei citate, „regenerarea pădurilor din fondul forestier are loc, de obicei, în mod natural – fără să fie necesare intervenții externe. Când acest lucru nu este posibil, proprietarul este obligat prin lege să reîmpădurească. În mod normal, costurile de plantare sunt acoperite de fondul de conservare și regenerare înființat de administratorul și de proprietarul pădurii din veniturile obținute din vânzarea lemnului. Sunt cazuri în care proprietarii de păduri nu pot plăti costul reîmpăduririi, fie pentru că nu au recoltat lemn, fie pentru că le-au fost retrocedate suprafețe cu dificultăți de regenerare. Proiectul „Pădurea de Mâine” răspunde acestei nevoi: de a ajuta proprietarii privați să regenereze terenurile forestiere pe care le dețin”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.