BRAȘOV. Premieră la Maternitate, datorită unei donații
Zilele acestea a fost consemnată o premieră la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie (Maternitatea) din Brașov. „După o așteptare de 20 de ani, am efectuat primul tratament laser pentru prevenirea orbirii prin retinopatie de prematuritate în secția de Terapie Intensivă a Maternității. Fundația Salvați Copiii a donat Maternității cel mai performant aparat laser indirect. În acest fel nu mai este necesară deplasarea micuților prematuri la clinică. Mulțumiri Fundației Salvați Copiii! Mulțumiri colectivului inimos al Secției de Terapie Intensivă Neonatală, conduse de dr. Olimpia Petrescu și domnului director Mircea Preda!”, se arată în postarea de pe Facebook, făcută de un reprezentant al clinicii de oftalmologie care efectuează terapia cu laser indirect. Se ştie că naşterea prematură (definită prin vârsta de gestaţie sub 37 de săptămâni complete sau 259 de zile) este o cauză importantă de mortalitate infantilă. Potrivit specialiştilor, morbiditatea asociată prematurităţii este, de asemenea, foarte importantă şi se extinde până la vârste mari, cu implicaţii sociale şi costuri economice enorme pentru familie şi societate. Dintre complicaţiile tardive pe care le dezvoltă nou-născutul prematur, retinopatia de prematuritate (ROP) este o tulburare a dezvoltării vasculare retiniene, care evoluează spre vindecare sau spre grade diferite de deficite de vedere, mergând până la orbire. Într-un studiu efectuat în SUA, retinopatia de prematuritate a fost desemnată a doua cauză importantă de orbire la copil. Incidenţa retinopatiei de prematuritate diferă mult de la o ţară la alta, formele severe cunoscând o explozie a numărului de cazuri în ţările cu venituri mai reduse, unde se estimează că, anual, 50.000 de nou-născuţi orbesc ca urmare a acestei boli.
Circa 15% dintre naşterile care au loc la Maternitatea braşoveană, la care apelează și multe mămici din judeţele limitrofe şi nu numai, se produc înainte de termen. Organizația Salvați Copiii a făcut, în ultimii cinci ani, mai multe donații de aparatură vitală pentru îngrijirea salvarea viații și îngrijirea prematurilor.
„Şi până acum, copiii născuţi prematur erau operaţi cu laser pentru a preveni retinopatia şi, în final, orbirea. Principalul beneficiu este că intervenția nu se mai face în altă parte, ceea ce era complicat pentru colegii din secția ATI şi din punct de vedere al menţinerii stării nou-născuţilor pe tot parcursul transportului şi al intervenţiei. Acum este mai sigur şi mai facil”, a precizat dr. Mircea Preda, directorul medical al Maternităţii. Spitalul plăteşte intervenţiile, urmând ca, teoretic, să-şi recupereze banii de la Ministerul Sănătăţii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.