Expres

BRAŞOV. Pregătiri pentru Luminaţie

  • img-2251.jpg
 

Cimitirele, din Transilvania, Banat, Maramureş, mai ales cele în care odihnesc credincioşi romano-catolici se umplu în fiecare an pe 1 noiembre de rudele şi prietenii care îşi fac datoria de a-i pomeni şi de a se ruga pentru sufletele celor dragi, celebrarea fiind numită Ziua Morţilor sau Luminaţia. În calendarul liturgic al Bisericii Romano-Catolice, ziua de 1 noiembrie este consacrată tuturor sfinţilor, iar cea de 2 noiembrie tuturor sufletelor, deci şi morţilor, dar cum cea din urmă este o sărbătoare cu înainte-­prăznuire, ea începe practic, din după-­amiaza zilei de 1 noiembrie. În Evul Mediu credincioşii, după Sfânta Liturghie, petreceau toată noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) în cimitir, rugându­-se pentru sufletele răposaţilor, şi astfel se explică temeiurile consacrării primei zile a lunii noiembrie drept zi a morţilor. De aici, s-a dezvoltat obiceiul de a merge în după­-amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a se ruga pentru sufletele morţilor, fiind săvârşită chiar şi o vecernie (slujbă de seară) special pentru aceştia.

Cum Ziua Morţilor nu poate fi întâmpinată oricum, în ciuda frigului, încă de astăzi, oamenii s-au dus să cureţe mormintele celor dragi, pentru ca mâine să pună doar flori şi lumânări, în amintirea celor pe care i-a pierdut. Nu doar pentru această zi, în Cimitirul Municipal s-au asfaltat aleile (unele erau deja de anul trecut cu asfalt), iar acum s-a făcut curat. Au fost reparate instalaţiile de iluminat şi a fost suplimentat numărul de coşuri de gunoi. Doar capela (foto 2) şi casa rece vor mai rămâne în aceeaşi stare jalnică, însă nu pentru mult timp, promit reprezentanţii Primăriei Braşov. Deşi în Bisericile protestante, Ziua Morţilor nu există, şi credincioşii protestanţi, reformaţi, evanghelici merg în cimitire, aprind lumânări şi se roagă. Mai mult, obiceiul a fost preluat, cel puţin în Ardeal, şi de Biserica Română Unită cu Roma (greco­-catolică). În Transilvania, ortodocşii – deşi au cel mai puternic cult al morţilor (iar pe 4 noiembrie va fi chiar Sâmbăta Morţilor – Moşii de Toamnă) – se alătură pe 1 noiembrie în această celebrare a sufletelor celor dispăruţi.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button