Expres

BRAȘOV. „Povești Meșteșugărești” în Piața Sfatului / Muzici și muzichii

  • IMG_7299_296401.JPG
 

Actualizare

Braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi, în 13 şi 14 august, la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Muzică Veche „Corona Old Music”. Evenimentul va avea loc tot în Piaţa Sfatului, invitaţi fiind Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores şi Trei Parale.
Cele trei grupuri prezente în oraşul de sub Tâmpa vor promova lucrări muzicale din perioada medievală, din cea a Renaşterii, dar şi muzici urbane de tradiţie orală din secolul al XIX-lea din Valahia şi Moldova. Muzica veche va fi interpretată pe instrumente de epocă, respectiv copiile lor moderne în manieră istorică. Întoarcerea în timp, propusă de „Cimpoierii din Transilvania”, va purta ascultătorul pe tărâmuri încărcate de istorie, printre cruciade şi poveşti de dragoste. Huniadi Cantores evocă prin muzica sa timpurile de glorie şi legendele Castelului Huniazilor, iar grupul Trei Parale a folosit cântări provenite din broşurile publicate de Anton Pann sub numele „Spitalul Amorului” sau „Cântătorul dorului”.
Totodată, pe scena din Piaţa Sfatului va răsuna coloana sonoră a celor două filme prezentate în cadrul a numeroase festivaluri de specialitate. Este vorba despre filmul „Kyra Kyiralina” (regia Dan Piţa, 2014) şi filmul „Aferim”, câştigător al Ursului de Argint la Berlin ( Regia: Radu Jude, 2015). Publicul prezent la concert va avea ocazia să asculte piese interpretate la instrumente muzicale inedite: hurdy gurdy – un soi de flaşnetă în formă de pară, cu corzi şi cu clape, la diverse instrumente tradiţionale, precum fluierele, cobza, viela, drâmba, precum şi la instrumente de percuţie: toba, vuva, daireaua.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Reduta şi Consiliul Judeţean Braşov, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov.

Programul oferit publicului va fi următorul:
13 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 19.00
GRUPUL TREI PARALE
14 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 17.00
GRUPUL HUNIADI CANTORES
14 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 19.00
CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA

Știrea inițială

Centrul Cultural Reduta și Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov îi invită pe brașoveni, începând de astăzi, în Piața Sfatului, la prima ediție a Târgului „Povești Meșteșugărești din Brașovul medieval”.

Potrivit organizatorilor, vor fi prezenți peste 20 de meșteri populari din județul Brașov și din țară. Aceștia vor aduce în atenția vizitatorilor, meșteșuguri din vechime, care se practică și astăzi, precum pielărit, cusături, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, împletituri din sfoară, împletituri din foi de porumb, sculptură, modelaj în lut, olărit, împăslit, ceramică. Cei mici, dar nu doar ei, vor descoperi la acest târg și turtă dulce. Meșterii prezenți la Târgul „POVEȘTI MEȘTEȘUGĂREȘTI din Brașovul medieval” sunt: Ioan si Virginia Ghiță – pielărit; Liliana Cireșica Soare – Ii brodate manual; Ionela Bran – Costume populare; Ioan și Valeria Neuvirt – pictură pe lemn, sculptură, împletituri în foi de porumb și împletituri din sfoară; Manuela Ivan – pictură pe lemn; Tatiana Faur – podoabe croșetate; Oana Calcea – prelucrarea lânii; Sorin Manesa și Zina Burloiu – sculptură; Mathe Deneș – ceramică; Emil și Rodica Milășan – sculptură; Claudia Blegu – broderie; Cătălin Postovar – ceramică; Alexandru Ghiza – împâslit; Arina Manolache – decorațiuni din lemn: Alina Samoilă – turtă dulce; Drăghici Moise Theodor – ceramică, olărit și modelaj în lut; Gabriela Bularca – croșetat; Cornel Sculean – pictură pe sticlă; Ion Mănăilescu – încondeiat ouă.

În cele patru zile de târg desfășurate în Piața Sfatului din Brașov, meșterii vor oferi publicului informații prețioase despre tehnicile de lucru, prin demonstrații de lucru și o serie de ateliere deschise tuturor. Carmen Cojanu – brâie țesute în război, Mioara Sârbu – costume populare, Lucian Sârbu – pictură pe lemn, Antonela Lungu – cusături și Romeo Cențiu – modelaj în lut vor susține în afara târgului o parte dintre aceste demonstrații de lucru. De asemenea, în perioada 12-15 august, între orele 12.00 și 19.00, se vor desfășura ateliere gratuite, în cele două corturi amplasate special pentru acestea în Piața Sfatului.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare