Expres

BRAŞOV. Podul măturat de ape de la Comăna va fi refăcut de CNI

  • viorel-grusea-la-cni1.jpg
 

Primarul comunei Comăna, Viorel Grusea (foto 2), a anunţat printr-o postare pe pagina personală de Facebook că noul pod de peste râul Olt, care face legătura între localităţile Comăna şi Crihalma, va fi construit de Compania Naţională de Investiţii (CNI). „La recomandarea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, am fost prezent la Bucureşti la Compania Naţională de Investiţii, instituţie căreia ţin să îi mulţumesc pentru faptul că într-un timp foarte scurt a înţeles situaţia disperată în care se află comuna noastră şi, prin urmare, s-a hotărât aprobarea finanţării şi semnarea contractului de execuţie a lucrării podului în cursul lunii august”, se arată în postarea edilului.

Podul fusese avariat încă de la ploile torenţiale din luna martie şi era pe lista de priorităţi transmisă de la Braşov către Guvern, pentru finanţarea lucrărilor de urgenţă. Până în luna martie a acestui an, între localităţile Comăna şi Crihalma era un pod de lemn, vechi de peste 50 de ani. În timpul inundaţiilor din 15 martie, podul a fost grav avariat, astfel că circulaţia rutieră pe acesta a fost interzisă. Totuşi, pe acest pod mai treceau pietonii şi bicicliştii. Pe 1 iulie, podul a fost luat complet de ape, astfel că în acest moment, locuitorii de peste Olt trebuie să facă un ocol de peste 30 de kilometri, prin Ungra şi Rupea Gară.

Demersurile au fost făcute încă din martie

Pentru repararea sau refacerea podului, Consiliul Judeţean şi Prefectura Braşov au transmis adrese la Guvernul României încă din luna martie, iar după ce acesta s-a prăbușit au revenit cu noi solicitări în acest sens. Pentru proiectul noului pod, Consiliul Judeţean Braşov (care are în administrare drumul dintre Comăna şi Crihalma) a realizat un studiu de fezabilitate, document conform căruia, valoarea lucrărilor la noul pod este estimată la suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Luna trecută, când au fost transmise documentele către Guvernul României, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că sunt luate în calcul două scenarii posibile: preluarea obiectivului de către CNI sau acordarea unei finanţări de la bugetul de stat către administraţia judeţeană. „Anul acesta a fost elaborat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, documente ce au fost trecute prin Comisia tehnico-economică, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Consiliul Judeţean. Am făcut diligenţe către Ministerul Dezvoltării Regionale şi către cel de Interne pentru a găsi o soluţie de finanţare. Am primit răspuns să ne adresăm Companiei Naţionale de Investiţii, pentru că există subprogramul «Investiţii în primă urgenţă», ceea ce am și făcut. Am fost la Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Compania Naţională de Investiţii, pentru a găsi o soluţie ca acest proiect să intre într-o procedură de achiziţie”, a declarat Veştea.

Cum va arăta podul

Conform studiului realizat de Consiliul Judeţean Braşov, podul de refacere ar avea o lungime de 86,6 metri şi rampe de 640 de metri. Partea carosabilă de pe pod este prevăzută la 7,8 metri, iar pe rampe, şase metri. Valoarea investiţiei este estimată la 22,530 de milioane de lei, cu TVA inclus (19 milioane lei fără TVA), iar lucrările ar trebui să fie realizate în 15 luni de la momentul din care se încep intervenţiile, din care 12 sunt destinate efectiv construcţiei, iar trei, proiectării. Fără acest pod dintre Crihalma şi Comăna de Jos, mii de oameni din patru sate – printre care Ticuş, Cobor sau Crihalma, sunt practic blocaţi în localităţile lor. Dacă vor să ajungă spre Braşov, ei au de ocolit aproximativ 30 de kilometri, faţă de ruta de trei kilometri pe podul peste care trecea DJ104K.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Pentru refacerea podului de la Comăna, Prefectura şi Consiliul Judeţean lucrează la un proiect de hotărâre de Guvern

BRAȘOV. Încă un pod s-a prăbușit!!!

BRAŞOV. Peste 23,6 milioane de lei pentru două poduri peste Olt


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button