Expres

BRAȘOV. Peste 7.000 de saci cu gunoi strânși sâmbătă

  • curatenia1_222322.jpg
 

În ciuda haosului organizatoric din acest an, de la Brașov cel puțin, o nouă acţiune în cadrul „Let s Do It, România!” (LDIR) – Ziua Națională de Curățenie s-a desfășurat și în județul nostru. Zeci de mii de voluntari au ieşit în natură să o curețe de deșeurile care o sufocă și o poluează. Deşi campania LDIR a ajuns la a şasea ediţie, cantitatea de gunoaie nu pare să scadă. Numai în judeţul Braşov au fost strânşi peste 7.000 de saci de resturi.

În zona Pârâul Rece, acțiunea la care a participat și Adrian-Ioan Veștea (foto 1, centru și foto 2), președintele Consiliului Județean Braşov, s-au strâns peste 200 de saci. Evenimentul a fost coordonat de Asociația „Prietenii Pădurilor din România” și a reunit reprezentanți de la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Comisariatul Județean Brașov al Gărzii de Mediu și Direcția Silvică Brașov. La final, după ce sute de saci au fost umpluți cu gunoaie, zona a rămas în splendoarea ei naturală.

Șeful administrației județene și-a ajutat mai întâi concetățenii din Râșnov, unde a fost primar 12 ani. De altfel, la Râșnov ONG-urile locale au făcut echipă cu Primăria şi au înscris oraşul în campania naţională. Râşnovenii s-au adunat la patru puncte de întâlnire – troiţa din cartierul Chimica, troiţa de pe strada Mihai Eminescu, în parcul Promenadă şi la Valea Cetăţii și au trecut la treabă, lăsând „lună” în urma lor prin pădurile Rânovului. „Totodată, împreună cu Ocolul Silvic, s-au ecologizat traseele turistice montane”, a declarat viceprimarul Liviu Butnariu, care nu au lipsit de la acțiune.

Și în alte zone din oraș și din județ echipe constituite din elevi, din angajați ai unei firme, din membrii unor partide au ieșit să curețe natura de deșeuri. Zonele în care au lucrat voluntarii sunt dintre cele mai afectate. Şi aici nu este vorba doar despre gunoaie menajere, ci şi de moloz sau alte deşeuri din construcţii.

„Let’s Do It, România!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Prima ediţie a fost în 2010. Iniţiativa este parte din comunitatea internaţională „Let’s Do It, World!”

Comisarii Gărzii de Mediu spun că deşeurile nu sunt doar neplăcute aspect, ci afectează tot ecosistemul. „Există pericolul că animalele care se află în habitatul natural să rascoaleasca prin gunoaie, să aibă acces la diferite substanţe sau mâncare alterată şi iată cum, deodată, poate fi un focar de boală pentru toate animalele”.

Tocmai pentru că au constatat că o zi de curăţenie pe an este departe de a rezolva problema, voluntarii au hotărât să iasă la astfel de acţiuni cât mai des.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button