Expres

BRAȘOV. Peste 1.000 de participanți la „Crosul 15 Noiembrie”. Cine l-a câștigat

  • Cros-start (1)_259592.jpg
  • Cros-start (3)_259591.jpg
  • cros-premiere_259593.JPG
  • cros-premiere1_259594.JPG
  • cros-15-noiembrie-premiere2.jpg
  • Cros-15-Noiembrie-premiere (14)_259595.JPG
 

Circa 1.000 de persoane s-au prezentat duminică dimineață la startul tradiționalului cros „15 Noiembrie”, competiție sportivă care reface an de an traseul pe care l-au urmat participanţii la revolta anticomunistă a muncitorilor din Braşov, în 15 Noiembrie 1987. Ajuns la cea de-a 29-a ediție, concursul s-a desfășurat pe o distanță de fix 5 kilometri, pe mai multe categorii de vârstă, atât pentru sportivi, cât și pentru amatorii de mișcare în aer liber, startul dându-se din interiorul fostei Uzine de autocamioane „Steagu’ Roşu” (actualul Parc Industrial Roman) şi coincide, practic, cu punctul unde a izbucnit revolta anticomunistă  – Secția 440. În afară de cursele copiilor și familiilor, care au fost de la Patria la Prefectură, toți concurenții seniori au parcurs traseul Roman SA – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Hidromecanica SA – Sala Patria – Teatrul „Sică Alexandrescu” – Prefectura Braşov, finiș lângă Modarom, fiind ghidați și supravegheați de polițiștii rutieri, dar și de circa 50 de arbitri și de 100 de voluntari.

Anul acesta, crosul a consemnat mai multe premiere. Traseul este unul omologat, iar competiţia a căpătat caracter internaţional. În competiţie au intrat şi atleţi profesionişti din 15 ţări şi a fost organizat un control antidoping, după terminarea cursei. De altfel, la premierea seniorilor, podiumul a rămas gol, sportivii fiind plecați la test. Mai mult, în acest an, crosul a fost cronometrat profesionist. „Anul acesta s-au implicat profesioniştii în organizarea evenimentului şi se vede acest lucru: avem participare mai numeroasă, avem participare internaţională, deci crosul a devenit unul internaţional”, a precizat Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987” (foto 1,prim-plan,  stânga). Începând cu ediţia 2018, Crosul 15 Noiembrie este organizat de Asociaţia Judeţeană de Atletism Braşov, împreună cu Federaţia Română de Atletism şi în parteneriat cu Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Judeţean Braşov, instituţii care s-au implicat, inclusiv financiar.

Și bebeluși purtați în alergare

Primii care au luat startul în cros, la ora 10.00, au fost copiii şi apoi familiile, dar aceştia au alergat pe o distanţă scurtă, între Sala Patria şi Prefectură. Fiecare a primit o medalie la final. Cel mai mic concurent a fost un bebeluş de 6 luni, purtat în alergare de tatăl său şi mai apoi medaliat. La cursa familiilor a participat și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, împreună cu unul dintre băieții săi.
După o oră s-a dat startul în cros, pe traseul de 5 km, la feminin. Prima care a ajuns la final a fost Ancuţa Bobocel, cu un timp de 15.12.50, ea fiind urmată de Roxana Bîrcă (15.37.40) şi de Ruth Mbatha (15.50.30).
Băieţii au luat startul trei sferturi de oră mai târziu, iar la Prefectură a ajuns primul Rinas Akhamadeev (Rusia), cu un timp de 13.45.70, urmat de Nicolae Soare (13.46.30) şi de Sebastian Udo Hendel (13.52.00). 

Un câștig pentru Brașov, pentru România

Festivitatea de premiere, atât la elite, cât şi la amatori, s-a desfăşurat la Piaţeta Sf. Ioan, unde au fost prezenţi şi primarul Braşovului, George Scripcaru, și preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea. Din acest an, ambasador al Crosului este Paula Ivan, unul din cei mai valoroşi şi apreciaţi atleţi ai României din toate timpurile. „Nu aveam cum să nu mă implic, din moment ce eu am început cu competiţii de acest gen şi datorită acestora am fost selectată şi am ajuns la marea performanţă. La noi s-au înmulţit competiţiile de acest gen şi mă bucură că participă nu doar profesionişti, ci şi tineri şi adulţi, pentru că a face sport înseamnă să fii sănătos şi de asta avem nevoie toţi. E mare lucru că acest cros nu a fost întrerupt şi cu tot ce s-a obţinut acum: omologare a traseului, competiţie trecută în calendarul internaţional, Braşovul va figura pe un alt loc cu acest concurs, în lume”, a spus Paula Ivan.
Și Ancuţa Bobocel, învingătoarea crosului la feminin senioare, una din cele mai valoroase alergătoare ale României, multiplă campioană naţională, balcanică, europeană, a spus la festivitatea de premiere: „Este foarte bine că se organizează astfel de competiţii la noi. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi sunt mândră că la noi, în România, avem parte de un astfel de concurs. Faptul că au alergat atât de mulţi concurenţi relevă că lumea pune preţ pe sport, un lucru deosebit în lumea de astăzi. Mişcarea face bine tuturor, la orice vârstă. Mă bucur că am câştigat, dar, în acelaşi timp, au câştigat şi toţi cei care au alergat astăzi la Braşov”.

Mai mult decât o competiție sportivă

În cros au intrat mai mulți „novembriști” (foto 3), printre care, pentru prima dată, şi Aureliu Bejenariu (primul din stânga), care avea 33 de ani în momentul revoltei. La start s-au aliniat şi doi dintre foştii studenţi de la Zărneşti care s-au solidarizat ulterior cu muncitorii din 1987 – Mihai Torjo şi Ioan Voicu şi care au avut şi ei de suportat rigorile regimului comunist, după revolta muncitorilor din noiembrie 1987. 
„Cu acest cros marcăm evenimentul care s-a întâmplat în 15 Noiembrie 1987, un eveniment care face parte din identitatea noastră, a braşovenilor. Am ajuns la cea de-a 29-a ediţie şi vreau să felicit Asociaţia Judeţeană de Atletism pentru că a aplicat pe ghidurile Consiliului Judeţean pentru finanțarea acțiunilor sportive şi acest eveniment s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, o prezenţă internaţională. Vă felicit pe toţi cei care aţi participat la acest eveniment dedicat muncitorilor care au ieşit în 15 Noiembrie 1987”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.
La rândul său, George Scripcaru, primarul Brașovului, a afirmat: „Vă felicit că aţi participat la acest eveniment important pentru România, nu doar pentru Braşov. Este foarte important să ne amintim lucruri care s-au petrecut în această ţară, care au făcut ca noi să fim aici, în acest loc acum, să ne reîntâlnim cu mulţi dintre dumneavoastră, să ne întâlnim cu tineri care poate au aflat cu această ocazie despre ce a fost în 15 Noiembrie 1987. Îi felicit pe câştigători, dar cred că toţi aţi câştigat participând la acest cros care, pentru noi, braşovenii, este foarte important”.

 Citiți și:

„Crosul internațional «15 Noiembrie» este al BRAȘOVULUI”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare