BRAŞOV. Pe DN 73 se lucrează, dar cu încetinitorul
Pe DN 73, tronsonul din judeţul Braşov, se lucrează. Un enunţ care ar trebui să le dea speranţe celor care sunt nevoiţi să circule zilnic pe acolo, dar şi turiştilor care ar dori să viziteze locurile şi obiectivele de pe traseu.
Din păcate, se lucrează în ritm de melc, graficele de lucrări stabilite acum două luni fiind iar depăşite. La finele lunii iulie, într-o întâlnire mediată de Prefectura Braşov, constructorul a dat vina pe vremea nefavorabilă şi pe Primăria Râşnov, care nu ar fi emis nişte autorizaţii. Reprezentanţii firmei anunţaseră că lucrările au fost întârziate de ploile abundente din lunile iunie şi iulie şi promiseseră că la Râşnov se va turna asfalt până la finele lunii august (24 august), cu condiţia să primească autorizaţiile. De asemenea, afirmaseră că vor fi finalizate lucrările deschise pe casetele dintre Râşnov şi Tohanul Nou. Potrivit graficului despre care vorbim, în localitatea Râșnov trebuia să se lucreze la zonele care trebuia reparate, după care să se aștearnă covor asfaltic – strat de bază, însumând 1,8 km de drum. Lucrările sunt executate de asocierea de firme Azvi-Straco Grup-Piomar Development-Tractebel Engineering, care a dat atunci şi veste proastă că drumul se va finaliza mai târziu cu un an, adică în 2020. „Toate activitățile se vor realiza până în luna noiembrie 2019, mai puțin uzura care va începe în luna iunie 2019 și va fi finalizată în luna mai 2020 din considerente de temperaturi impuse de către normative. Acest grafic este condiționat de emiterea autorizației de construire pentru sectoarele de drum neautorizate, de finalizarea în timp a lucrărilor de apă/canal în Moieciu de Jos, de restricțiile impuse pentru perioada de iarnă și de condițiile meteo cu impact major (însemnând perioade lungi de timp în care nu se pot efectua lucrări cum a fost în vara a.c., mai precis lunile mai, iunie, iulie 2018)”, au specificat atunci reprezentanţii asocierii amintite.
Tot graficul nou de lucrări fusese dat de firmă în urma întâlnirii din 31 iulie 2018 convocate de prefectul Rasaliu Marian, la care au participat reprezentanți ai CNAIR de la nivel central și regional, inclusiv directorul general Narcis Neaga, ai societății care a câștigat licitația pentru lucrările pe tronsonul DN 73 Cristian – Fundata, precum și primarii UAT-urilor din Cristian, Râșnov, Zărnești, Bran, Moieciu şi Fundata. Cele două impedimente au fost îndepărtate, dar tot au apărut întârzieri în noul grafic de lucrări pentru refacerea DN 73, asumat de asocierea de firme care a câştigat contractul.
Finalizat sau nu, în 15 noiembrie va fi redat circulaţiei
În urma unei întâlniri din 13 septembrie dintre firma care execută lucrări pe DN 73 și reprezentanții Primăriei Râșnov, constructorii și-au asumat, verbal, un nou termen de finalizare a lucrărilor. Astfel, până în 20 septembrie, firma și-a luat angajamentul să termine de turnat asfaltul pe toată porțiunea de drum care traversează orașul. Este vorba despre stratul de legătură. Ulterior se va turna stratul final, cel de uzură. Muncitorii s-au reapucat din 15 septembrie de treabă, dar şi de această dată lucrările sunt parţial terminate: „La Cristian s-au așternut două din trei straturi de asfalt și s-au trasat marcaje provizorii (cu culoare galbenă). La Râşnov s-a așternut doar stratul de bază (un strat din trei) și s-au trasat marcajele provizorii. Între Râșnov și Bran se lucrează în mai multe puncte (casete) care sunt în diferite stadii de realizare. Situația casetelor este următoarea: din totalul de nouă la care s-a lucrat anul acesta, patru au fost închise la nivel de strat de bază de asfalt și cinci sunt în diferite stadii de realizare. Casetele nou deschise (în care se lucrează – nota red.) sunt «în oglindă», adică au fost deschise pe cealaltă bandă față de casetele deja închise. Astfel se lucrează în total pe şase sectoare. Singură zona unde a fost turnat stratul final de asfalt (strat de uzură) este la intrarea în Bran”, a declarat Robert Elekes, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, menţionând că cel mai mare progres s-a înregistrat la organizarea de șantier, unde în curând va începe montarea stației de asfaltare. Asta întrucât constructorul a promis că până în 15 noiembrie vor fi 2,5 km de drum nou. „Cert este că până în data de 15 noiembrie tot tronsonul trebuie predat circulației și să nu mai existe semafoare, chiar dacă lucrările nu vor fi finale. Altfel noi nu o să putem face deszăpezirea la iarnă”, a mai spus reprezentantul DRDP Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.